26 Mayıs 2008 Pazartesi

Kara sineklerin çay tutkusu...

İlginç yaratıklar şu karasinekler. Sabahtan beri bir çay içirtmediler bana. Sanırım onlar da benim gibi çayı pek seviyorlar. Nedense tüm uğraşları çayımdan yudumlamak. Bunun için bütün güçleriyle vızıldayıp çayımdan almak için izin istiyorlar sanırım. Ama hayır hayır izin istemeden dalıveriyorlar bardağımın içine. Bağırmalarının asıl sebebi sanırım dalış yapmadan evvelki mutluluk çığlıkları. Bana verdikleri rahatsızlıktan dolayı özür dilediklerini sanmıyorum içtenlikle.
Bir sinek olmak istemezdim sanırım. Siyah rengi oldum olası severim fakat onların siyahlıkları nedense beni pek cezbetmiyor. Sanırım mikroplu olduklarını düşündüğümden. Acaba sinekler onlarla ilgili bu düşüncelerimizi bilebilselerdi ne hissederlerdi. Bana sanki umursamazlar gibi geliyor. Çünkü sinek biraz gamsız bir hayvan. Hani bazı insanlar gibi. Söylenenleri pek de takmayan kafasına göre yaşayan. Git dedikçe geri gelmekten çekinmeyen belki de. Tanıdığım bir kaç insana benziyorlar karasinekler. Düşünsenize belki de sinekler bize dokunduklarında kendilerinden bir parça bırakıyorlardır. Belki de o insanlar sineklerle fazla temas etmemeliler. Neyse işin şakası tabi bu. Cezayir de çok karasinek var. Her yerdeler. Eminim Türkiye de bu kadar sinek yoktur. Öyle yapışkanlar ki şaşırıyorum. Arılar gibiler. Şu iğnelerini etimize takıp sinsi sinsi gülenlerden. Burda bir de kocaman voz voz böcekler var. Karafatmanın kanatlı olanlarından. Ayyy o kadar iğrençler ki. Onlardan çok ama çok korkuyorum. Dün kaldığımız odaya girdi bir tanesi, çıktı sanmıştım. Meğer halının altına girmiş. Ben de çıplak ayaklarımla dolaşırken bişeyin üzerine bastığımı hissettim, ayağımın altında bir kabartı vardı. Yavaşça halının dışına ittim böcüğü ayağımla bir de ne göreyim ıyyy voz voz böceeek. Bastım tabi çığlığı. Sonrada ayakkabıyla abandım hayvanın üzerine. Üzüldüm sonra da. Öldü gitti hayvancık. Ama inanın düşünemedim onun üzerime konduğunu hatta tepemde vozladığını. Yine de şu böcekler de olmasa diyemiyorum çünkü onlarla ilgili bir sürü şey okuduğumda ekolojik sistemde hepsinin ayrı bir yeri olduğunu görüyorum. Ve ne kadar enteresan yapıları olduğunu. İşte bu çirkin karasineğin marifetleri:
Sinek, saniyede 500 kere kanat çırpar ve müthiş uçma yeteneği vardır. Onu önemli kılan bir diğer özelliği ise, müthiş komplekslikte binlerce merceği olan gözleridir. Bir sinek, başının sağ ve sol taraflarında 4000'er ayrı bölme bulunan, toplam 8000 bölmeli petek gözlere sahiptir. Bu 8000 bölmenin her birinde, görüntüyü farklı açılardan gören birer mercek vardır. Sinek bir çiçeğe baktığında çiçeğin tüm görüntüsü, sineğin sahip olduğu 8000 ayrı mercekte ayrı ayrı belirir. Sineğin beynine ulaşan bu farklı görüntüler, bir yap-boz oyunundaki parçaların birleşmesi gibi birleşirler. Bu binlerce farklı parçanın birleşmesi sonucunda ise sinek için anlamlı bir çiçek görüntüsü oluşur. Ne kadar enteresan değil mi?


4 yorum:

  1. Way. Neymiş bu karasinek. Az önce bir tanesi de bizim eve girdi ne tesadüf. :) Ben de vızıldayan, uçan ve kara fatma tipi yaratıklardan çok iğrenirim. O vozvozlar yazlığımızda kabusum olurlardı. Yapıştı mı bırakmaz onlar. Pek sen hiç cırcır böcee gördün mü? :) Ben yuvasını ve bi dolu yavrusunu gördüm. İğğğğğğreeennnnçççtiiiii. Böööğğğkkk.

    YanıtlaSil
  2. Tugba cok ilgincmis bilmiyordum bu bilgileri..Hee sinekler hakkinda hava atabilirim etrafimdakilere..Yasadigin sinek bocekk olaylari eglenceli olmasa da yazi cok eglenceli :)

    YanıtlaSil
  3. Sinemcim;
    sana kesinlikle katılıyorum gerçekten çok ama çok iğrençler. ama işte görüyoruz enteresan tarafları da var hayvanların. cırcır böceklerini pek severim ben yıllar evvel bir tanesini kurutmuştum yanımda gezdirirdim yemyeşil ve parlak gövdesiyle çok hoşuma giderdi ama ellemeye korkardım.sonra okulda bir arkadaşım onu tuvalete atmıştı çok üzülmüştüm sanırım bu olay ortaokulda falan olmuştu.ama bütün vozvozların ölmesini istiyorum tanrım ne berbat şeyler onlar hele üzerine basıldı mı nası da çatır çutur ses çıkartıyorlar. neyse daha güzel şeyler yazayım da ben onlar üzerine konuşalım bari:)

    YanıtlaSil
  4. Serpilcim;
    Hakikaten doğada ilginç şeyler oluyor. Dur bakalım daha neler öğreneceğiz. Karıncalar diye bir kitap okumuştum ağzım bir karış açık kalmıştı. o bidicik şeyler neler yapıyormuş. Bir ara onlardan da bahsederim.
    Ve gerçekten böceklerden nefret ediyorum canım hiç eğlenceli değiller. Üstelik tiksindiriciler.ıyyyyggghh

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)