18 Eylül 2008 Perşembe

Neden'ler

Dün mailime gelen kocaman mailleri kontrol ediyordum. Bir de baktım canım arkadaşım meldanın ablası Nilda abla bana çok güzel bir mail yollamış. Mailde benim de kendime sık sık sorduğum bazı sorular var. Sizlerle paylaşmak istedim. Ben çok seviyorum bu tarz şeyleri. Zaten çoğu zaman da düşünüyorum neden diye..
-Neden bozulan otobüsün yolcuları bizim otobüsümüze aktarıldığında onlara mültecilermiş gibi bakarız?

-Neden her gördüğümüz haritada hemen Türkiye`yi bulmaya çalışırız? Millet olarak dünyada kaybolma kompleksimiz mi vardır?
-Neden birbirimize sarılınca sağa sola sallanırız?

-Neden öğrenciler ilkokul 5. sınıfa kadar öğretmene 'öğretmenim' diye seslenirken 6. sınıfta bir anda 'hocam' diye seslenmeye başlar?

-Neden sınavlarda '3 yanlış bir doğruyu götürür' şeklinde bir uygulama ile cezalandırılır da; '3 doğruyu bil, bir doğru da bizden' gibi bir kampanya başlatılıp zekaya ve riske girme cesaretine ödül verilmez?

-Neden insanlar kapalı bir alandan yağmur yağan alana çıktığında kafalarını eğerler? Yağmura duyulan saygıdan mıdır, yoksa ondan tırstığımız için midir?

-Neden dükkanı kapatıp giden esnaf, kapıya '10 dakika sonra dönücem' yazar? Esnafın ne zaman gittiğini nasıl anlarız?

-Televizyona çıkan insanlar neden kendilerini Türkiye`deki herkesin izlediğini zanneder? Örneğin; 70 milyon bizi izliyor( 5 milyon eksik anketimize göre )

-Düğünlerde neden 'Dom dom kurşunu' ile göbek atılmaktadır? 'Bir avcı vurdu beni, bin avcı yedi beni' gibi sözlerle kendinden geçen başka bir millet var mıdır?

-Cumartesi ve pazartesinin neden kendi isimleri yoktur? (Cuma-ertesi, pazar-ertesi)

-Dolmuşlardaki fiyat tarifesinde en kısa mesafe neden 'indi-bindi' olarak tabir edilmektedir? Önce inilip, sonra mı binilir? Bir terslik yok mudur?

-Bulmacalarda neden boru sesinin karşılığı hep 'ti' dir? Bulmacaları hazırlayan arkadaşlar hiç 'ti' diye ses çıkaran boru görmüşler midir?

-Neden ilanlarda 'doktordan temiz araba' şeklinde yazılır? Hipokrat yemininde 'arabamı temiz kullanacağım' diye bir madde mi vardır?

Sanırım bunlardan daha onlarcasını yaratabiliriz. Kafamızda bazen ne kadar çok neden? diye sorduğumuz şey var öyle değil mi? Aklınıza gelen başka neden? ler varsa paylaşırsanız sevinirim. Ben çok eğleniyorum bunları okurken ve düşünürken:)

Benim de aklıma gelen birkaç tane neden:

-Neden böyle insanın üzerine üzerine gelir bazen hayat?

-Neden çoğu zaman insanlar sadece bakarlar ve durup dinlemeden geçerler..

-Neden kıymet verdiklerimiz en değerlimizdir, küçük şeylere kıymet vermeyi bilmeyiz..

-Neden birilerini bakışlarımız altında ezeriz..

-Neden sözcüklerimizi hep yarım bırakırız,sanki yarın onları tamamlamaya fırsatımız olacağından eminmişiz gibi

-Neden zaten denge denen şey yaşamda varolmaya çalışırken biz dengeler üzerime konuşmayı kendimize iş biliriz?

-Neden soru cümlelerinin sonunu soru işareti koymamız gerekir her daim, belki de benim hayatımda ünlemin daha önemli bir yeri vardır...

-Neden yemeğimizi hep masada yemek zorunda hissederiz kendimizi, sırtımızı duvara dayayarak yemenin keyfine varmaktansa...

-Neden gözlerimiz bir yere odaklanıp kalmak istercesine sürükler durur bizi oysa biz her yeri aynı anda görme isteği içinde yanarken...

-Neden hayatın da bir fon müziği yok ki biz ondan gelip geçerken çalabilen...

-Neden nedenler vardır yaşamlarda...

-Neden herşey için bir neden bulmaya çalışırız anlamsızca...

8 yorum:

  1. :) Sanırım bu Neden? sorularının yanıtı yok. Bulursan bana da iletir misin? Ben de merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Çok eğlendim okurken arada komik olanlarını...İnsanoğlu neden diye sormayı bıraktığı gün yaşamasa daha iyi eder bence...Sormak bulmanın yarısı gibi sanki...Ama bazıları var ki onca kez sormaya rağmen cevaplanamıyorlar. Hayattaki tüm yanlışları telafi eden 3 doğru+1 doğru daha getirir kampanyasından ben de istiyorum :))

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Tuğba,
    Öncelikle güzel yorumun için çok teşekkür etmek isteriz..Home Tv'de izlediğin de bizleriz bu arada :)) Doğru tahmin :))
    Türkiye'ye döndüğünde mutlaka seni de aramızda görmek isteriz, güzel enerjin bizlere kadar ulaştı çünkü ..Kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  4. çok matrak bir milletiz biz,bu kesin:)

    YanıtlaSil
  5. Sinemcim;
    vallaha yok bu soruların cevabı.bulursak pek de anlamı olmaz yaşamanın sanırım.eğer bulabildiğim bir yanıt olursa sana söylerim canım merak etme..

    Handecim;
    eğlenmene sevindim.ben en çok hayatın fon müziği olması kısmını seviyorum.hep düşünmüşümdür bunu.sor sor cevaplayamıyoruz ama haklısın cevaplarsak yaşamanın bir manası kalmayacak.bu arada şu 3+1 olayına bayıldım ben de.buna ihtiyacımız var..

    Sevgili Nilay;
    yanılmadığıma çok sevindim.izlerken baya bir heyecanlandım.güzel bir duyguydu.ayrıca ikiniz de çok tatlıydınız.döndüğümüzde görüşmek dileğiyle..o zamana kadar güzel pastalarınızı burdan izlemeye devam edeceğim.sevgiler size kocaman.:)

    Güldemcim;
    bu konuda sana kesinlikle katılıyorum canım..hem de süpersonik komiğizzz:)

    YanıtlaSil
  6. Ah ah neden niçin düşün düşün ... tur işin hesabı :) Bu arada mailine en kısa zamanda cevap yazıcam cicim sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Bende dün okudum bu maili. Tesadüf işte :)

    Senin en çok bu yazdıklarını sevdim. Tam benlik. Bir fon müziği koymak lazım hayata da ...

    -Neden hayatın da bir fon müziği yok ki biz ondan gelip geçerken çalabilen...

    -Neden nedenler vardır yaşamlarda...

    -Neden herşey için bir neden bulmaya çalışırız anlamsızca...

    YanıtlaSil
  8. Bu maili başka bir blogta da okudum az önce,gerçekten enteresan ve düşününce acaba neden dedirtecek türden,senden de bir kez daha okumak keyifliydi.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)