28 Nisan 2009 Salı

Yaptım ve de yedim

Yemekler üzerine yazmayı çok seviyorum ben. Sadece yazmak mı tabiki hayır onların fotoğrafarını çekmek de ayrıca hoşuma gidiyor. Türkiye dönüşlerinde burada fotoğraflara bakmak epey bir zor olsa da yine de güzel. Yemekler benim için çok önemli. Ama en önemlisi zevkle yediğim yemekler. Türkiye'ye gittiğimde o kadar çok şey yemek istiyorum ki. Herşey de aklım kalıyor. Tabi ne yazıkki yiyemeden döndüklerim de oluyor. Bu sefer gidiş gelişlerim arasında çok fazla zaman geçmediği için olsa gerek herşeyi canım çekmedi. İlk defa döner yemeden döndüm Cezayir'e. Yemeği düşünmedim değil ama pek istemedim bu sefer. Kilo verme çalışmalarına başlamam da bu durumda etkili oldu. Pazarları dolaştım, manavlardaki çeşitliliği ve renk cümbüşünü izledim. Bir dahaki gidişte pazar çekimi yapacağım. O taptaze duruşlarını ve rengarenk görüntülerini fotoğraflayacağım. Pazarları dolaşmak ayrı bir zevk benim için. Bir şey almaya ihtiyacım olmasa dahi gezmeyi seviyorum. Keşke kimsenin kilo alma derdi olmasa da herşeyden istediği kadar yiyebilse. Ama ne yazıkki düzenli beslenmek ve bazı gereksiz yiyeceklerden de uzak durmak gerekiyor. Hiç yememek bence olmaz ama ne kadar yiyeceğimizi bilmemiz gerek ve ne zaman yiyeceğimizi de. O zaman zaten sorun kendiliğinden çözülecektir. Şimdi şu güzelliklere birlikte bakalım;


Benim en sevdiğim salatayla başlamak istedim. Semizotu salatası. Domatesli ve soğanlı. Tadına doyum olmuyor. Cezayir de semizotu yok yada ben henüz bulamadım. Çabuk bozulduğu için de getiremiyorum gelirken. O yüzden ne zaman Türkiye'ye gitsem yemeden edemiyorum. Hem lezzetli hem de çok faydalı.

Bunlar da benim en sevdiğim tuzlu kurabiyeler. Bilenler bilir İzmitte Soydan İş merkezinin hemen altındaki pastaneden aldık annemle. Akşamüzeri çayı ile veya sabah kahvaltısında atıştırmak güzel oluyor taptazeciklerr..

Bu da Beypazarı kurusu. Tereyağlı ve kıtır kıtır. Ankaraya giderken Bolu dan çok alırdım. Eskiden İzmitte bulamazdık ama artık marketlerin çoğunda var. Örneğin çarşı merkezdeki Migrosta.

Bu da izmitten pazar pazarından aldığımız Hodan. Bolca yıkandıktan ve temizlendikten sonra soğanla kavruluyor bolca karabiberle lezzetine lezzet katılıyor. Üzerine bir de yumurta kırıldı mı çok güzel oluyor. Uzun zamandır yememiş ve tadını unutmuştum ama yeniden denediğimde hayalkırıklığı yaşamadım. Bayağı güzel bence. Anneannemin de çok sevdiği bir yemek.
Eveeet bu da Adapazarı'nın meşhur ıslama köftesi. Adapazarına gidip de yemeden gelmek olmaz değil mi? Islama köfteci Mustafa'nın süper leziz mini köfteleri ve tabi tadına doyulmayan ekmekleriyle. Işılcım sağolsun çok güzel misafir etti beni adapazarında. Öpüyorum arkadaşımı buradan.

Bu da altta tarifini yazdığım Şambali tatlısı. Güldem arkadaşımın da kulaklarını çınlatıyorum bu vesileyle. Bir dahaki görüşmede birlikte yiyebilmemiz dileğiyle.


Tatlının hikayesi de şöyle: Bir gün annemle ve anneannemle tv izlerken Derya Baykal'ın programında Şambali tatlısının tarifine denk geldim. İzmir de yedirmişti eşim bana ilk defa. Hatta Güldem ile yiyecektik ama olmadı. Tadını pek sevmiştim. Arasına da kaymak koymuşlardı. Tarifi görünce hemen yapmak için mutfağa gittim. Annem de yanımda. Kolaycacık yapıverdik. Yalnız şerbeti ağır diye uyarmıştı programdaki usta ben de tariften biraz daha az koydum şerbetinin şekerini. Valla aynı dışarıda satılan Şambali tatlısı gibi oldu. Merak edenler ve yapmak isteyenler için işte tarifi:

Şambali Tatlısı

3 çay bardağı un
3 çay bardağı şeker
3 çay bardağı yoğurt
6 çay bardağı irmik
1 paket kabartma tozu
isteğe göre badem veya fıstık

Hepsini yoğurun. Borcam veya fırın tepsisini yağlayıp yoğurduğunuz karışımı içine dökün ve elinizi ıslatıp düzgünce bastırın. Her yeri aynı kalınlıkta olsun. Üzerine badem dizebilirsiniz. Fırında 180 derece de 25-30 dk pişirin. Çıkarttıktan sonra da şerbetini üzerine dökün. Tatlı sıcak şerbet soğuk olacak.. Afiyet olsun.

Şerbeti için;
9 çay bardağı şeker (ben 7 çay bardağı ile yaptım)
6 çay bardağı su
yarım limon suyu
isteğe göre az vanilya

Şerbeti kaynatın ve soğuması için bırakın hepsi bu..

3 yorum:

  1. afiyet şeker olsun :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim canım:)öpüyorum seni ve güzel oğlunu..

    YanıtlaSil
  3. Ooo tarifler falanda eklenmiş Tuğbacım :) Eline sağlık..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)