22 Nisan 2010 Perşembe

Kaldığım yerden devam: Geleneksel Cezayir tatlıları

Hepiniz biliyorsunuz hard diskimin bozulması yüzünden üzüntü dolu günler yaşadığımı. Henüz bir gelişme yok ama çok güzel yorumlar aldım içimi rahatlattı. Yardımcı olacağını söyleyen bir sürü kişi var ben buradan hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Şu anda burada bulunan ve hard diskleri kurtarma işinde çalışmış olan biri var.Ona verdik benim diski, kurtarılabilecek durumdaysa kurtarırız dedi. Ben de ondan gelecek haberi bekliyorum. Eğer olmazsa yanımda gelirken getireceğim ve İstanbul da bir yere vereceğim sanırım. Henüz bir gelişme yok. Ne zaman bir fotoğraf ekleyecek olsam veya içinde fotoğraf kelimesi geçen bir cümle kurulsa üzülüyorum. Umarım çözülecek bu problem..

Bu birkaç gün pek yazmak gelmedi içimden. Ne yazacağımı bilemedim sanırım. Mutluluk hissettiğimde veya unutarak güne devam ettiğimde içim acıyor. Bir yerden dönüp dolaşıp aynı yere varıyorum. Ama bugün yazmalıyım devam önceki yazımın devamını. Bu şekilde beklemek zor oluyor. İşte Cezayir yemekleri yazısının devamı ve yeni bir bölüm Tatlılar;

Bu tatlıların isimleri Ghribia. Gördüğünüz gibi aslında çok da farklı değiller bizim tatlılarımızdan, sunuş bakımından ve görünüş bakımından. Ama tatları farklı. Örneğin genelde bana göre çok şerbetli ve kıtır kıtır şekerliler. Görüntü bakımından gerçekten güzeller fakat iyi yapılan bir yer bulmak gerekiyor. Özellikle de pastalar söz konusu olduğunda.


Bu da Algerian Baklawa. Yine görüntü çok güzel ama bizim baklavamız gibi değil tadı. Hani bir şey çok tatlı olduğunda aynı zamanda tuhaf bir yakıcılığı da vardır ya öyle. Sanırım yine şerbetinin yani ağdasının yoğun olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca fıstıklı çeşiti de yok bizim baklava da olduğu gibi varsa da ben hiç denk gelmedim şimdiye kadar.

Bu fotoğrafı da internette gezinirken buldum. Daha önce de dediğim gibi netten bulduğum fotoğrafları belirtiyorum benim sanılıp bir yanlış anlaşılmaya yol açmasın diye. Bu fotoğrafta gördüğünüz bir tatlı dükkanı. Bizim el arabasında satılan tatlılarımız gibi tatlılar yapıyorlar. Genelde en lüks pastanenin bile vitrininde arılar oluyor. Şanslıysanız sadece arı. Değilseniz de kara sinek. O zaman almıyoruz tabi ama arıya alıştık artık. Burdakiler de normal karşılıyorlar zaten. Düşünsenize Türkiye'deki bir pastanede vitrindeki pastaların üzerlerinde arı dolaştığını. Ne kötü bir manzara. Ama işte insan yaşadıkça alışıyor. İlk gördüğümde ayy demiştim bu ne böyle. Baktım ki çoğu yer öyle. Ne yapalım arıdan zarar gelmez diye düşündük..

Bu da reçelli tatlıları. Soldaki bahlawa, içinde reçel olan ise Les Sablees. Üzerinde ise burada bulmanın son derece zor olduğu pudra şekeri. Genelde pudra şekeri yazan paketlerin içinden inceltilmiş tos şeker çıkıyor. Ben gelirken yanımda getiriyorum birkaç paket pudra şekeri.

Bu da pasta (Gateau). Alger merkez hariç çoğu pastanede pastalar bu şekilde kare veya dikdörtgen. Ben genelde yuvarlak formluları sevdiğim için enteresan gelmişti bana. Bazen çok güzel ve hafif yapabiliyorlar ama çoğu yerde henüz pastacılık gelişmiş sayılmaz. Kreması oldukça ağır ve kokulu, keki bayat oluyor. Ama tabi sanılmasın ki hepsi böyle. Büyük şehirlerde harika pastalar da yemişliğimiz var.

Bu da bir tatlı kutusu ve küçük pasta tepsisi. Enteresan bir durum daha var. Burada tatlıları kilo ile alamıyorsunuz. Hep tane hesabı çalışıyorlar. Ve çok alacaksanız kilo ile istediğinizde- ister kurabiye ister şerbetli tatlı olsun-şaşırıyorlar ve kaç tane olsun diye ayrı ayrı soruyorlar. En kötüsü de tuzlu bir şeylerinin olmaması. Tuzlu olarak sadece krepler, börekler ve sufle dedikleri çiğ böreğe benzer yiyecekleri var. O kadar özledim ki minik tuzlu kurabiyeleri ve kahveli top kurabiyeleri. İzmit'e gittiğimde ilk işim Çınar Pastanesine gitmek olacak ve elimde koca bir kutuyla eve döneceğim. Hatta belki çılgınlık yapıp gelirken biraz getiririm.


Bu da Tel kadayıf. Ben sanırım burada en çok revani ve tel kadayıf yemeyi seviyorum. Bir de meşhur tatlıları Kalb Louz var. O epey seviliyor burada. Ben de yedim ve beğendim. Tabi yine fazla tatlı buldum bir tatlısever olarak. Bizim Şambali'yi andırıyor bence.

Bunlar minik muffinler. Böyle rengarenk muffin kağıtları var benim çok hoşuma giden. Ve tabi bir de kağıttan renkli altlıkları. Onları da bir dahaki yazıda göstereceğim sizlere yeni tatlılar ile birlikte.

7 yorum:

  1. Canımın içi,merhaba.Tatlılara bayıldım.Bizimkilerden pek bi farkı yok gibi ama tadlarına bakmam lazım.Senin sunuşunla,görüntüleri bi güzel geldi.Tatlım bye bye.ÖPTÜMMMMM.

    YanıtlaSil
  2. Babacım teşekkür ederim..geldiğinizde buraya size yediririz ama görüntüleri kadar güzel değil tatları..ama güzel şeyler de var. zaten planlar yapıyoruz siz geldiğinizde nerelere gideriz neler yaparız diye. çok özledik sizi..ne zamandır da netten konuşamıyoruz zaten valla burda sistemleri yeniliyorlar. bundan sonra daha güzel net bağlantısıyla görüşeceğiz inşallah.çok seviyorum sizi. kendinize dikkat edin. annemi de öp benim için..mail gibi oldu valla yorumuna cevabım da napayım çok özledim heehe:)

    YanıtlaSil
  3. aaa tatlımmm geçmiş olsun naptın bi çözüm bulabildin mi harddisk için.aslında seni okurken bende içimden neden yedeklemiyorum ki dedim ama yine öteledim.hakikaten üzücü hele memleketinden sevdiklerinden uzaktayken bu tarz hatıralar daha bi kıymete biner diye düşünüyorum.inşllh inşllh inşllh bi çözüm yolu bulunuz.tatlılar evet çok şık ama ben de mekkede aynı hüsranı yaşamıştım tatlı konusunda..çok fazla şekerli bizim damak tadımıza göre ..çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. tuğba abla tatlılar çok güzele benziyor bunların hepsini yemek istiyorum bir gün tariflerini alırmısın?Anneannem yapar.bu arada hard diskin içinde çok üzüldüm eğer olmazsa bende az da olsa bakabilirim...>Seni çok özledik...

    YanıtlaSil
  5. Tugba birsey sorucam, baklavalarin yakici gelmesinin sebebi icine tarcin ve/veya bal koyuyor olmalari olabilir mi? Burada bir Iran lokantasi var, ve Yunanlilar ve Araplar da tarcin, bal hatta baska baharatlar da koyuyorlar. Ben eskiden baklava diye atlardim ustune, artik sorup oyle ismarliyorum. :)

    Harddisk isi kotu olmus, benim de aklim cikiyor. 2 hafta bir yedeklemeye basladim, malum veritabanlari bir gitti mi tekrardan hazirlamak aylar alabiliyor.
    Gecmis olsun!

    YanıtlaSil
  6. Ayşecim;
    bakalavalarda bal veya tarçın tadı yok burada. şekeri çok ve şerbeti ağır yoğun o yüzden böyle olduğunu düşünüyorum ben. yoksa tarçın tadı falan pek almadım ben..
    hard disk kötü oldu evet bakaım bekliyorum inşallah düzelicek diye umut ediyorum..sevgiler canım..öptüm

    YanıtlaSil
  7. Leyyaaa;
    çok teşekkür ederim canım.iş koşturmacasından yorumuna cevap yazmayı atlamışım özür dilerim..ben de üzülüyorum hard diskime ama bekliyorum işte napalım..inşallah olacak.yoksa valla naparım bilmiyorum inan.şimdi bile ne zaman düşünsem böğüre böğüre ağlamak geliyor içimden..
    sevgiler canım..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)