27 Temmuz 2010 Salı

İnternette Yemekteyiz/ Cezayir mutfağından seçmeler

Sevgili arkadaşım; harika şeyler yazan, yapan ve üreten blogger GeCe beni çok sevdiğim bir konuda mimlemiş. Biraz uzun sürdü yazmam işlerin yoğunluğundan dolayı ondan özür diliyorum. Eee tabi biraz da elimdeki bilgileri toparlamam ve yenilemem gerekti okuyucularım için.

Cezayir kültürü çok değişik ve çeşitli. Bölgelere göre değişiklikler oluyor. Örneğin burada kullanılan tabak çanak ve onların üzerindeki işlemeler; yakın bir yerdekiyle bazen benzer olabiliyor ama bir diğeriyle aynı olmuyor kesinlikle. Bende burada gördüğüm şeylerden esinlenerek hem geleneksel hem de modern bir sofra hazırlamaya çaba gösterdim. Tabi herşey eski püskü değil burada; harika modeller de var ama halkın geneli geleneksel objeleri kullanıyor..Sanmayın ki burada herşey büyüklerin tabiriyle nuh-nebi'den kalma burada da güzel dekorasyon fikirleri oluyor, yeni moda çatallar, kaşıklar, bardaklar, peçete halkaları var elbette güzel sofralar hazırlamak için. Ama sadece belli yerlerde ve genelde de başkentte. Bizim bulunduğumuz yerde de var ama bizim gibi farklı kültürden gelenler kullanıyorlar daha çok yerli halk geleneksel objeleri kullanmayı tercih ediyor. Bende kendi zevkime uygun olarak biraz geleneksel biraz da modern tarzda bir sofra sunmaya karar verdim. Sanal da olsa;

 




Bu tarz masalar Cezayirde çok kullanılıyor. Hemen hemen her yerde. Ben de onlara bayılıyorum. Benim evimde de buna benzer tombik ayaklı bir yemek masası var. Ve üzerine de böyle kibar bir örtü ve eşliğinde peçetelikleri ile de çok şık olacağına inanıyorum..
Tabak olarak kesinlikle beyaz tercih ediyorum ve biraz da böyle eski model ve işlemelileri. Cezayirin havasına da uymasını istiyorum açıkçası. 




 Bunlar da çatallarım..Daha yemeğe gelemedik görüyorsunuz:)
Bu dantel gibi mumlar da eşlik etsin istedim masamıza..Bir tek ortaya çiçek koymak kaldı, davet masası çiçeksiz olmaz ama değil mi; onda da tercihimi en sevdiğim çiçekten yana kullanıyorum tabi: Lale.



Eveeet şimdi de sıra yemeklerimize geldi. En önemli kısmı da bu sanırım. Yemekler güzel leziz olmadıktan sonra gösterişin pek de bir önemi kalmıyor. Ama ben beyaz ve dore'nin uyumunu hep sevmişimdir aynı eski ile yeni de olduğu gibi. Ne sadece eski tarz olmalı ne de yepyeni..

Aaaaa nasıl unuturum. Bir baykuş manyağı olarak ve her yerde kullanmayı da sevdiğim için sonradan eklemiş olsam da minik baykuş biblomu da koymak istiyorum masama..Sevenlerin beğeneceğine eminim..


Menüdeki yemekler şöyle:

Soldan başlayarak sırasıyla; yemeklerde sıkça yer alan krep benzeri bir yufkadan yapılan Borak yani börek; yanında ev yapımı ekmek ki günlük olarak hep bu ekmekten tüketiyorlar baget ekmek haricinde; humus, cezayir sofralarının olmazsa olması zeytin ve köz biber salatası. Bir de benim ana yemekten önce en çok yemeği sevdiğim ve ilk defa burada tattığım kızartılmış ekmeğin yanında harika giden kaz ciğeri..

Ana yemek olarak ise;

En başta tabiki çorba. Burada en sık içtiğimiz çorba frik; kişniş yüzünden pek alışamadım aslında hala ama koymayınca da süper oluyor benim çorbamda kişniş yok rahatlıkla içebilirsiniz :)


Yine soldan başlayarak kuzu etinden Mechoui adını verdikleri tandıra benzeyen ama harika lezzeti olan et yemeği. İnanın buradaki kadar iyi pişmiş pamuk gibi olan bu eti başka yerde yemedim; isteğe göre tatlı olarak da servis ediliyor. Bir alttaki ete acı katmak için hazırlanan Harissa yani bir nevi acı biber sosu yada salçası. Evlerde kocaman kocaman tenekelerde tüketiliyor. Et yemeklerinin yanında yine olmazsa olmaz sebzeli kuskus ve patates kızartması ve benim en sona koyduğum fakat genelde et yemeğine başlamadan önce tüketilen pancarlı, domatesli, naneli, bademli karışık salata..

Son olarak da sıra geldi tatlımıza;
Normalde restorantlarda mouse yeniyor sıkça veya çilekli tart ve mevsim meyveleri. Ben menume farklı bir şey koymak istedim. Lezzetli ve basit. 

 İncirli ve helvalı tart
En son da tabi bu kadar yemeğin üzerine hazmı da kolaylaştıran cezayir usülü naneli çay ikram ediyorum size..

Umarım hazırladığım menüyü beğenmişsinizdir.. Bakmayın böyle çok çok göründüğüne; hepsini yapması pek kolay. Bana gerçekten misafirliğe gelirseniz hepsini yaparım size, ekmek hususunda Cezayirli arkadaşlarım yardımcı olurlar sanırım, teoride biliyorum da hiç uygulamadım şimdiye kadar; kaz ciğerini kendim yapamam ama alabilirim:) sanırım buradaki yemek menümüz tv dekiler gibi değil. Zira o kadar çok kıl kişilik özenle seçilmiş gibi nasıl bir araya toplanıyor hala anlamış değilim..Sanırım ben hepsini döver evden öyle çıkartırdım :)

Bir dahaki yazıda görüşmek üzere..

Bon Apetit!

Unuttum tabi ben de mimlemeliyim oyunun devam etmesi için birilerini, sağolsun hatırlattı bana Bir Yastıkta;

-Zevkine çok güvendiğim arkadaşım Haydins'i
-Güzel yemekler hazırlayacağını düşündüğüm Alev'i
-Ne zamandır mim yollamadığım ve onun da harika bir menü hazırlayacağını düşündüğüm arkadaşım Nazo'yu
-Merakla nasıl bir menü hazırlayacağını beklediğim ve tanışmasak da çok sevdiğim yeni blog arkadaşım Beyaz Kelebek'i
-Bana güzel yorumlar yazan yalnız bırakmayan arkadaşım Nazpek'i
-Bir de yeniden bloguna dönen yazılarını okumaktan hep çok zevk aldığım eski arkadaşım Defne'yi

bu oyuna dahil ediyorum. Umarım onlar da katılırlar biz de zevkle okuruz yazılarını ve menülerini de tatmış kadar oluruz..





11 yorum:

  1. sen iyiden iyiye cezayirli olmuşsun... ne güzel tatlar öğrenmişim, şimdi sen hepsini sayınca aklıma düştüler.
    yemek masası da pek keyifli gözüküyor ve lezzetlerin hepsi yerindedir eminim.
    bon apetit :)

    YanıtlaSil
  2. Canım,sen kendin lezzet ve tadsın zaten,o güzel yemeklere lezzet veren de sensin zaten.Seni çok seviyorum,canımın içi.Kocaman öpüldün.Yeni tadlarda görüşmek dileğiyle.bye bye.

    YanıtlaSil
  3. menüde hiç bilmediğim şeyler var, denemek isterim ilerde masa dizaynına ben de bayıldım ama canım kimseyi mimlememişsin nasıl devam edicek GeCe

    YanıtlaSil
  4. Evrencim;
    valla bu kadar seneden sonra olduk biraz bizde sanırım cezayirli..artık pek çok şeyi öğrendik tabi..lezzetlerinin hepsini sevmesem de bu saydıklarımı beğenerek yiyorum.fotoğraflarda da bir başka görünüyorlar zaten.çekenlerin ellerine sağlık valla..öpüyorum canım seni.sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Babacım;
    ayy utandırıyorsun beni tombilicim..ben de seni çoook seviyorum. yemeklerin lezzetleri güzel ama ben yapınca daha güzel oluyor evet heehee..size de yaparız gelince birlikte yemeğe de giderz inşallah.öpüyorum kocaman..

    YanıtlaSil
  6. Bir yastıkta;
    hatırlattığın için sağol canım unutmuşum telaştan sen söyleyince hemen ekledim ben de iyi oldu.öpüyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Canımcımm mimin için teşekkür ederiz.En yakın zamanda cevaplıycaz.İşleri yoğun olan ben değilim kuzenim.(bir işim olsada yoğun olsam keşke)Biz bloğu iki kişi yürütüyoruz :) Yazıların sonunda karışıklık olmasın diye SLN veya ASD diye belirtiyoruz.Ay pek güzel sofralar kurulmuş ben ne yapsam acaba.gidip biraz araştırayım ;))Sevgiyle kal.. SLN

    YanıtlaSil
  8. Ayy selincim çok pardon ya evet biliyorum iki kuzen yazdığınızı ve adları da yazıyorsunuz ama atlamışım bu sefer ben sanırım..kusura bakma olur mu:):) sofralar güzel dimi valla evet insanın içi açılıyor. sen de bir araştır da zevkle izleyelim biz de..öpüyorum..sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Hııımm çok görsel karıştırmak lazım yani..Teşekkür ederim canım , en kısa zamanda cevaplamaya çalışacağım..

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir sofra olmuş gerçekten. Tatmış kadar oluyor insan. Sizi beğeniyle takip ediyorum. Ellerinize sağlık..

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Tuğba çok teşekkür ediyorum
    zevkle cevaplamak isterim ama biraz zaman isteyeceğim
    ben hasta ve yaşlı bir kadınım:))

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)