28 Eylül 2010 Salı

Cezayir'de bir gelin

Geçtiğimiz günlerde karşı komşumuzun kızları evlendi. Biz de çok sık görüşmesek de tanıştığımız için davet edildik. Çok ilgilendiler, sevindiler gittiğimiz için. O kadar kocaman bir evdi ki şato diyebilirim kendisine. Epey de kalabalık yaşıyorlar içinde sanırım. Tam sayıyı kestiremedik henüz. 

Gelin olacak kız çok tatlı ve güleryüzlüydü. Bu fotoğrafların çekildiği gece, tam olarak isimlendiremesem de kına gecesi gibi bir şeydi. Geleneksek kıyafetler eşliğinde gelin konukların arasına çıktı, kına yakıldı, gelinin çeyizi herkese gösterildi ve bir de katkı amacıyla olduğunu sanıyorum evin büyüğü tarafından konuklardan para toplandı.

Ertesi gün de gelin alması oldu ve gelin beyazlar içinde uğurlandı. Ama malesef ben o anları çekemedim. Onları da komşumuzdan aldığım zaman sizinle paylaşırım..Şimdi gelelim kısa anlatımlı, seramoninin fotoğraflarına.










Burada evin büyüğünü konuklardan para toplarken görüyorsunuz. Üstteki fotoğraflarda da gelin'in sergilenen kıyafetleri var ki bunlara iç çamaşırlar da dahildi. Tabi o sırada orada bulunan erkekler kafalarını başka yöne doğru çevirdiler. Ben hangi birini çekeceğimi şaşırdığım için atlamışım erkekleri o durumdayken yakalamayı :)

Kıyafetlerden de detay göstermeye çalıştım ama genelde çok abartılılar. Bu yukarıdaki bayan'ın üzerindeki geleneksel cezayir kıyafeti. Sokakta bile bu tarz elbiselerle dolaşıyorlar. Hemen hemen çoğu mağazada bulunabiliyor. Saçlar ve makyajlar da oldukça abartılı. Yine de kendilerine özgü güzel adetleri var. Böyle yakından güzel bir güne şahit olmak da oldukça güzeldi. Tabi bir de zılgıt çekişleri var ki bayramlarda ve özel günlerde işte o insanı özellikle yorgun zamanlarında delirtiyor :) Yine de bu sesi nasıl çıkartıyorlar diye düşünmeden edemiyorum. Bu işin da püf noktasını sorup öğrenmek lazım. Bakalım becerebilecek miyim?

3 yorum:

  1. düğünleri çok frklı adetlerle renkleniyor bence. ben iki tür düğüne katıldım. biri varsıl bir ailesinin düğünüydü ki inanılmaz şaşalı geçmişti. şaşırıp kalmıştım. diğeri orta halli bir ailenindi. ikisinde de gelinler düğün süresince biri gelinlik olmak üzere 7 ayrı kıyafet giydiler. takılar ve ayakkabılar ve saç dahil değişti. fırsatın olursa mutlaka git. bir de geline annenin taktığı kemer altın var. rivayete göre anne, kızı olduğunda her doğumgününde bir ata lira alıp kenara koyarmış, gelin olacağı zamanda beline kemer yaptırıp takarmış. harika bir adet değil mi? kendime kızım olursa mutlaka yapacağım demiştim. çok çok hoşuma gitmişti.

    ay mail gibi oldu, kusura bakma :)

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel olmuş sizi de çağırmaları, ben böyle bir şeyi Rusya'da hayal bile edemem..Karşı komşum zaten benim karşı dairede oturduğumu sürekli unutuyordu :)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel görünüyor herşey.
    Elbiseler / takılar hemen hemen burası ile aynı..
    Yanlız ben kolay kolay fotoğraf çekemiyorum Libya'da:) genelde rahatsız oluyor/titizleniyorlar.
    Çok iyi olmuş,ellerine,gönlüne sağlık.Genç çifte de mutluluklar diliyorum gülüm.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)