17 Temmuz 2011 Pazar

Cezayir'deki rengarenk hediyelik eşya dükkanları

Her fırsatta Cezayir'de bulunan o birbirinden güzel ve renkli dükkanlardan söz ediyorum sizlere. Hatta daha evvelki yazılarım da da bolca fotoğraf karesi sunmuştum. Yine bir gezinti sırasında çektiğim fotoğrafları paylaşmak istedim merak edenler için. Bu küçük ama hıncahınç dolu dükkanlarda gezmek öyle hoşuma gidiyor ki benim. Yeni bir dünyayı keşfe dalıyorum adeta. Bazen öyle eski objelerle karşılaşıyorum ki ve bir o kadar da tanıdık; beni alıp taa çocukluğuma götürüyor. Örnek vermek gerekirse geçenlerde gezdiğimiz bir dükkanda karşılaştığım minik çiçekli kolye, benim çok da beğenerek sakladığım izmit'teki evimde bulunan kolyenin aynısıydı. Görünce çok sevindim. Bir anı ile karşılaştığımı hissettim. Anılarım sanki bu objeyle bana gelmiş gibi oldu yeniden..


Türkiye'ye giderken hatıra amaçlı götürülecek pek çok şey var bu küçük dükkanlarda. Birbiri ardına sıralanmış tabaklar, biblolar, çerçeveler, terlikler, kıyafetler, kilimler v.s Hepsi de bu kültürü özenle yansıtıyor.


Bu fotoğrafın sol altındaki bakır tabloları ben çok seviyorum. Onlardan bir sürü var burada. Biz başkente bir saat uzaklıkta bir yerde yaşadığımız için daha az çeşit görüyoruz ama başkentteki dükkanlarda bunların farklı tipleriyle de karşılaşıyorsunuz. Orası ayrı bir yazı konusu :) Bir de ben en çok el örmesi hasırlara bayılıyorum rengarenk.


Tabi tabakları anlatmadan olmaz. Seramik üzerine renkli desenler hakim genelde. Kapaklı olanları, oval olanları, küçük kaselerden güveç kaplarına kadar o kadar çok çeşitleri var ki. Hatta bu seramiklerin sürahi ve bardak takımları var ve dahası...


İşte yine küçük bir dükkan..Kenarlarda köşelerde mutlaka dikkatinizi çeken bir şey olacaktır emin olun. O yüzden ben her yeri ayrı ayrı incelerim buralara girdiğimde. Bu fotoğrafını çektiğim tüm dükkanlar Tizi Ouzou'da merkezde bir binada toplanmış durumda. Adı da Maison de l'artisanat. Böyle olması da avantaj sağlıyor insana tabiki. Bir çok dükkanı aynı yerde bulmak harika, hem çok seçenek oluyor önünüzde hem de sıcakta delice sokakları arşınlamak zorunda kalmıyorsunuz. 

Bu Alice'in sihirli şişelerine benzeyen içi renkli tozlarla dolu sevimli şişelerin içinde toz sürme var. Arkada gördüğünüz ahşap objeler de onları içlerine koymak için. Bu tozu o ahşapların içine döküp tepelerindeki uzun kısımla gözlerinize sürebiliyorsunuz. Kullanımı bence biraz zor ama orijinal. Kalem şeklinde sürmeler de var tabi onlar daha rahat. Ve göz sağlığı açısından da tavsiye ediliyor buralarda. Yeni doğan bebeklere bile sürüyorlar.  


Bunlar da geleneksel Cezayir çalgıları. Kenarında zilleri olan bildiğiniz gibi Tef ve zilsiz olanlar da Bendir.  Üstteki çalgı Kabyle motifleri ile bezenmiş. Alttakiler ise rengarenk boyanmış sadece bildiğim kadarıyla özel bir simge değiller.


Bunlar da kurutulmuş hayvanlar. Oldukça kötü görünüyorlar bana kalırsa. Kurutulmuş hayvanları hediye olarak tercih etmiyorum ayy dokunması bile bir garip zaten..Bunlar minik timsahlar sanırım. 


Bu kilimleri de çok seviyorum özellikle yaz aylarında güzel oluyor kullanımları. Motifleri ve renkleri de bence oldukça güzel. Türkiye'ye dönerken bir tane almak istiyorum hatıra amaçlı. Ama Tunus kilimleri daha güzel. Buradakilerin de sanırım pek çoğu Tunus'tan. Ama bunlar değilmiş..



Bu objeler de bana Kapalı çarşı'yı anımsatıyor. Orada çokça rastlarız bu gibi kutulara, fenerlere, bakır tabaklara, taslara. Ben yine de bunları da beğeniyorum. Değişik olanları var. Yine de Türkiye'den almayı tercih ederim tabi ki. Ama üst fotoğraftaki gibi geleneksel motifler taşıyanlar alınabilir. 





Burada da geleneksel Cezayir kıyafetlerini görüyoruz. Bu fotoğraftakiler daha çok düğünlerde kullanılan tipleri. Zaten girdiğim dükkan gündelik kıyafetler pek satmıyordu. Çok renkli değiller gördükleriniz ama daha güzel ve çok renklileri de var ve çiçek desenlileri de. Ben pamuklu olanlarını seviyorum. Genelde naylonumsu oluyordu gördüklerim onlar kullanım için iyi değil bence ama hatıra amaçlı alınıyorsa fark etmez tabi ki. Daha sade modelleri bence Türkiye'de yazın çok rahat giyilebilir. Özellikle de deniz kenarlarında. Şort ve pantalon takım, kısa, uzun olan modelleri de var. Yalnız dikişlerine dikkat etmek gerekiyor. Bazı yerlerde gördüklerim çok kaliteliydi ama genelde rastladıklarım özensiz dikişleriyle dikkat çekiyor..O kadar önemsemiyorlar sanırım işin dikim kısmını, gösteriş daha ön planda ve tabi parlak aparatlar da onlara renk katıyor, kemer gibi..Ben bir tane elbise edindim, giymesem de saklıyorum. Bence iyi olanlarından bulup sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz..

Bir sonraki yazılarda bijuterileri, marketleri, züccaciyeleri, pastaneleri, manavları ve kasapları v.s de tanıtacağım. Önce fotoğraflarımı derlemem gerekiyor. Umarım severek okursunuz hepsini.

Cezayir'den sevgilerle :)

4 yorum:

  1. Uzun zamandır konuşamadık ama umarım herşey yolundadır.

    Tuğba'cım yine çok güzel olmuş yazın keyifle okudum. Oraları bilmesemde yazı dizilerinin sonunda alışveriş yerleri hakkında gitmiş kadar bilgim olacak:)"Tuğba'nın alışveriş günlüğü" takipçisiyim bilesin..

    Sıcacık havalarla boğuşan İstanbul'dan kocaman sevgilerle. Bu arada artık iki kişilik sevgi gönderiyorum:)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel geziyorum. Teşekkürler. Bendir'imin kenarlarını boyamaya karar verdim:))) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Mehtapcım;
    Çok sevindim yazmana canım teşekkür ederim. Uzun zaman oldu gerçekten. Her şey yolunda canım. Yazımı beğenmene sevindim. Merak konusu olduğu için buradaki alışveriş olanaklarını yazayım diye düşündüm. Zaman zaman da fotoğrafları yenilemek gerekiyor tabii ki. Elimden geldiğince bilgi vermeye çalışıyorum canım. Bebişe sevgiler yolluyorum sen ona ilet tamam mı:)Ne zaman doğum:)Bekliyorum haberlerini..Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  4. Nedret Hanım;
    Ne kadar güzel. Demek keyifli geçiyor günleriniz çok sevindim. Fotoğraftaki bendirlerin boyalı hallerini ben de çok sevdim size de fikir verdiysem ne mutlu bana:) Sevgilerimi yolluyorum size..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)