14 Mart 2015 Cumartesi

Anneannemin 90. doğum günü


Benim canım anneannem. Mart ayının 12. günün onun doğum günüydü. Annemden fotoğraf bekledim pastasını üflerken yollasın da onu da koyayım sayfama diye ama artık çok yaşlandığı ve Alzheimer başlangıcı olduğundan dolayı doğum günü kutladıklarını bile fark etmemiş. Yolladığı fotoğrafta gözleri kapalı uyuklar bir haldeydi. İçim o haline koymaya el vermedi. 

Anneannem 1925 doğumlu. Beni o ve babaannem büyüttüler. Çok güzel anılarımız oldu her daim. Yazları onunla kefken'de geçirirdim, öyle güzel zamanlardı ki. 

Zor bir hayat geçirmiş aslında. Genç yaşta kocasını kaybetmiş ve iki kız evladıyla başbaşa kalmış. Çok anısı vardır o zor zamanlara dek anlattığı, ekmek bulamadıkları zamanları, askerlerin kapıya ekmek getirdiğini. Genç bir kadın olarak yalnız diye korktuğunu. Çok cesur ve cabbar bir kadınmış aynı zamanda. At üzerinde silahla koşarmış etrafta. Boşnak Ali beyin kızı Melahat deyince akan sular dururmuş. 

Ayaklı gazete derdi arkadaşlarım ona. Kapının önünden gelen geçeni doyurur, illa ağızlarına iki lokma sokmadan göndermezdi. Biraz sert ve asi bir kadındı. Önümdeki sütü veya yemeği yemeden kaldırmazdı sofradan. Küçükken öğlenleri yazlıkta kurduğu sofraları, yaptığı o leziz yemekleri hep hatırlıyorum. Öğlen uykusundan kalktıktan sonra beni balkonun üzerinde yedirmesini. 

Bir defasında yine çocuktum, denizden eve geldiğimde anneannem evde yoktu. Öyle haber vermeden de bir yere gitmezdi oysa. Meğer banyo da ayağı kaymış düşmüş komşular doktora götürmüşler. Komşuda oturuyormuş o anda da. Gittiğimde o küçücük halimle ne kadar üzülmüştüm, yalnız bıraktım evde diye ne vicdan azabı çekmiştim, o ise beni nasıl da teselli etmişti. Birlikte koyun koyuna yatardık hep, yumuşacık pamuk gibi teni vardı. Şimdi nasıl da zayıf ve güçsüz. 

Onu her zaman hafızamdaki tombik, güleç, başına buyruk haliyle hatırlayacağım. Tıpkı bu fotoğraftaki mutlu zamanları gibi. Benim sarı papatyam derdi bana hep, şimdi bana bakıp tanımaya çalışıyor. Bazen eski günlerdeki gibi kızım git üzerine bir şey al üşüteceksin diyor, bazen de sen kimin kızısın diyor. Çok üzülüyorum. 

Ellerine bakıp, o buruşuk halini görüp üzülür ağlardı, ben ne hale geldim gibilerinden. Eski günleri düşünür ne acılar çektiğine ağlardı. Keşke daha güzel anılara sahip olsaydı diye düşünmüşümdür her zaman. Onu çok seven harika bir ailesi var, çok şanslı aslında ama o eski zamanları içinden bir türlü söküp atamamış her daim hüzünlüydü. 


Şimdi hatırlamayışına seviniyorum bazen, ama çocukça ve kırılgan halleri içimi acıtıyor. O tuttuğunu kopartan kadın gitti yerine muhtaç ve gözleri üzgün bakan bir kadın geldi. 

Canım anneannem, çok seviyorum seni. Doğum gününü kutladık biz de burada senden uzakta. Sen pek anlamadın senin günün olduğunu ama bizler, o senin güzel ailen hala seninle olan mutlu anılarıyla avunup seviniyor, hala herkes seni çok seviyor pişmaniye saçlım benim. 

Hafızamda hep eski halinle, o neşeli gülümseyişinle kalabilmeni diliyorum ve nice sağlıklı zamanla geçirmeni. Umarım hayatındaki tüm zorlu zamanları unutmuşsundur, keşke bizleri unutmasaydın. 

Alzheimer çok zor bir hastalık. Sevdiğin kişinin elden ayaktan düştüğünü, günden güne eridiğini görmek çok kötü ama her zaman şükretmek lazım. İnşallah daha kötü zamanlar geçirmeden ilerler günler hem senin hem bizler için. 

Doğum günün kutlu olsun hafızamdaki pamuk tenli, güzel gülüşlü, cesur kadın... Seni hep seveceğim ben. 
 

22 yorum:

  1. Çocukluk anıları acı-tatlı yönleriyle yaşantımızın etkileyici bir parçası değil mi? Alzheimer gerçekten zor bir hastalık. Ailenin tümünü etkiliyor. Bakışların canlılığını, parlaklığını kaybetmesi, en yakınlarını tanıyamama,uyumsuzluklar... Sevgi dolu torunların devreye girmesi iyi oluyor, güzel sözlere, yumuşak davranışlara öyle ihtiyaçları var ki...
    Babaannenizin yeni yaşını kutluyorum. O tanımasa da, bilmese de yürekten saygılarımı iletiyorum.
    Birlikte yaşayanlara sabır diliyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makbule hanım;
      Çok teşekkür ederim. Çocukluk anıları gerçekten hayatımızın çok önemli bir kısmını içeriyor ve çok kıymetli oluyor. Özellikle de benim gibi duygusal biri için. Hastalığın her çeşiti elbetteki çok zor ama unutmak çok başka. Güzel dileklerinize minnettarım. Çok teşekkür ederim yeniden. Sevgilerimle

      Sil
  2. Çok hüzünlendim. Bir zamanlar muhteşem bir kadın olduğu belli oluyor. Dediğiniz gibi keşke sizleri unutmasaydı ama ne var ki hayat böyle bir şey işte!( Ah hüzün! Seni nerelere koyayım.. ) Yine de bundan daha zor günler yaşamamasını, kendi dünyasında mutlu yaşamasını yürekten diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh ben de çok hüzünleniyorum inan. Gerçekten devlet gibi kadınmış zamanında. Keşke böyle yaşlanmasaydı ama elden ne gelir. Hayat işte! Çok teşekkürler güzel dileklerin için, biz de öyle olmasını ümit ediyoruz. Kocaman sevgiler

      Sil
  3. Doğum günü, mutlu olsun. Saçları ne güzel beyazlamış öyle. Çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Saçları evet ya rengi çok tatlıdır, pişmaniye kafa derim ben:) Ailede genetik annemin de şu an saçları bembeyaz ve boyatmıyor, herkes ne renge boyattınız acaba diye soruyor:) Teşekkür ederim. Sevgilerimle

      Sil
  4. Sağlık ne kadr önemli ama en önemlisi ne kadar sanslısınız ki böyle bir ananeye ve hatıralara sahipsiniz.
    Nice senelere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Sağlık gerçekten çok önemli ama işte ne yazık ki insan kaybedince kıymetini anlıyor. Gerçekten şanslıyım evet iyi ki hayatımda varlar ailem ve tüm sevdiklerim. Sevgilerimle:)

      Sil
  5. Anneannenle güzel anılarının olması ne kadar güzel Tuğbacım. Yeni yaşında bol bol sağlık diliyorum anneanneciğine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezercim canım teşekkür ederim. Güzel bir dolu anım var anneanneciğimle, keşke daha çok biriktirebilseydik. Sağol canım, amin inşallah sağlıkla devam ederiz. Sevgilerimle

      Sil
  6. Tüm ananeler ayni sanki.. Ananemi 2 sene once, kizimi ilk defa gormesine sadece 1 hf kala trafik teroruyle kaybettik. Yasasa o da 89 yasinda olacakti. Zehir gibi bir zihni ve bel diz agrilari disinda iyi sagligi vardi :( Daha yasar, ilk torun kizini kucagina alir, bana nasihatlar verirdi, olmadi.. Alzheimer cok zor biliyorum ama ne sansli ki annen ve sen sevgiyle kucakliyorsunuz. O sizi unutsa da, siz onu unutmadiniz ya, onemli olan da bu.. Ananeni cok guzel anlatmissin ve kendi ananemden cok sey buldum, benin icin de gordugynde sarilir misin ona?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da öyle geliyor cerencim. Yaşlıların çoğunu birbirine benzetirim ben de. Yolda bir yaşlı görürüm bazen aklıma anneannem babannem gelir başlarım ağlamaya. Anneannene de çok üzüldüm, başınız sağ olsun. Trafik terörü ile ölüm çok acı gerçekten. Hayat böyle bir şey ne yazık ki, her ne kadar kabul etmesi çok güç olsa da. Anneannem hep allah iyi yazılar yazsın derdi ne kadar haklıymış. Hastalığın her çeşiti zor ama unutmak benim de en korktuklarım arasında. Dermansız dert olmasın ahh keşke olmasa.Teşekkür ederim güzel sözlerin için. Gördüğümde söz sarılacağım senin için de..Sevgilerimle

      Sil
  7. çok zor bir hastalık haklısın, annem de çok güçlü bir kadındı ta ki parkinsona yakalanana kadar, daha doğrusu babamı kaybettikten sonra çöktü ve geçen sene kaybettik. Onun muhtaç halini görmek bana da çok dokunurdu, Allah sağlıklı ömür versin canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneciğine de allahtan rahmet diliyorum. Tüm ölen sevdiklerimiz yattıkları yerde huzurlu olsunlar. Hayat zor bir şey, hele ölüm olduğunda. Bana da muhtaç insanlar görmek çok dokunuyor hele ki ortak bir geçmişe sahip olduklarımı öyle çaresiz görmek çok acı veriyor insana. Çok teşekkür ederim yorumun, sözlerin için. Sevgilerimle

      Sil
  8. ayy kıyamam yaaaa amaa.

    (yorum kutusu düzelmemiş ya du bakayım kime söleyim ki bi düşüneyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahh ahh ben de hiç kıyamıyorum valla sorma.
      Yorum işine baktım öyle bir yer çıkmıyor yorumları yönetme kısmında. Sorabilirsen bir bilene sevinirim:) Ben de soracağım bakalım bir iki anlayan arkadaşa:)

      Sil
  9. Anneannenin doğum günü kutlu olsun Tuğba`cım.
    Alzheimer olduğunu okuyunca eşimin annennesi aklıma geldi. Ben hiç tanımadım ama eşimden çok duydum. Çok güzel bir çocukluk geçirmiş onunla. Ne yazık ki bu hastalık yüzünden son dönemleri tanımamış bile, zor bir zamandı diye anlatır hep. Çok kötü bir hastalık gerçekten...
    Sağlıkla yaşlanırız hepimiz umarım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım teşekkür ederim. Bu hastalık çok acayip bir şey hakikaten ve çok üzücü. Zor zamanlar. Umarım bizler için iyi bir yaşlılık süreci olur ve tabi anne babalarımız için de.
      Sevgilerimle:)

      Sil
  10. tuğbacığım ananesi; doğum günün kutlu olsun !!!!!!!!!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz nilgüncüm:) Annem vasıtasıyla ilettim tüm güzel dileklerinizi. Sevgiler

      Sil
  11. Mutlu yaşı olsun, şifa bulsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim çok naziksiniz. Sevgilerimle

      Sil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)