15 Haziran 2015 Pazartesi

Kaktüs ve kedi girintisi

Fotoğraf: Tumblr'den alıntıdır. 

Bir kaktüsü seveli yıllar oldu. O zamanlar dedem hala yaşıyordu. Birlikte yazlıktaki otları temizler, ağaçtan ekşi elmaları toplar, denize yürürdük. Bahçede devasa bir kaktüs vardı senelerdir duran. Belki de o zamanlar bana devasa geliyordu. Hatırladığım kadarıyla boyu boyuma yakındı. Nedenini hatırlamadığım bir şekilde bir gün onu birlikte kestik. Gözlerimi kocaman açıp içinde biriktirdiği suya hayretler içerisinde bakmıştım. Öyle berrak ve çoktu ki. Sonra o tatlımsı lezzetini yudumlamıştım merakla. O günden beri hep çok sevdim. Bana gizemli ve sevimli geliyor. Çiçek açan halini, kendini koruyan o dikenlerini, yeşilinin tonlarını, kokusunu ve meyvesini severim. Üzerinde kaktüs yaşatan toprağı, sıcağa sarılışını, sımsıkı ve güçlü tutunuşunu severim. Bir çiçek olmak istesem kaktüste karar kılardım. Öyle kalın kabuklu, dikenli ama bir o kadar da naif ve kendine özgü. 

Yakınlarda pek yok. Yollarda, dağların eteklerinde dolu. Uçurumların kenarlarında, inşaat alanlarının kıyı köşesinde, sahilin yeşilinin ardındalar daha çok. Bulunduğumuz yer eskiden üzüm tarlasıymış. Ama ne üzüm! Mor ve kütür kütür, bal gibi. Top oynadığımız zamanlarda şantiyenin metal panellerini aşınca top ve üzüm tarlasına kaçınca bahaneyle gidip salkımları toplardık bir bir. Hem hakkı yenmesin hem de laf söz olmasın diye topladığımız yerlere para takardık. Henüz daha göremedik üzümleri. Uykudalar hala. Kavun karpuz zamanı şimdi. Kavunlar tupturuncu ve bal gibi. Karpuzlar daha yeni olgunlaşıyor. Minik misket limonları çok var bu sıra. Kayısıların içi geçmeye başlamış bile. Kirazlara gelince onlar daha sert ama tatlı, zaten çok muntazam olanları değil de eğri büğrü olanları güzel. 

Fotoğraf: Tumblr'den alıntıdır. 

Bir de şu kedi girintisi meselesi var. Ben öyle isim verdim aslına bakarsanız. Onlar için sabah telaşla kalkılıp öylece bırakılan yataklar en büyük hediye. Kendilerine gizli girintiler yaratmakta üstlerine yok. Öyle ki bazen bacaklarımı kendime çektip boşluk yarattığımda tüm geceyi o yarattığım boşlukta yatarak geçirebilir hanfendi. Eğer kaybolduysa biliyorum ki örtünün hemen altında. Temiz çarşafları çok seviyor, temiz çamaşırları da aynı şekilde. Güzel kokulara ilgisi var.

Ha eğer girecek bir sihirli girintisi yoksa kendince yaratmayı da biliyor bizim pufidik. Örtülerin altları, kağıtların kat kısımları, kutu içleri, poşet içleri, yumuşak kıyafet araları gibi. Onlar için hayat girintilerden ibaret sanki. Bende yeni kedi girintileri keşfetmekle meşgulüm bu sıra!


Bu da bir çarşaf altı seramonisinden kalma fotoğrafımız. Sizin için, tüm kedi severler için :)

Mutlu haftalar.

14 yorum:

  1. sen ne anlatsan şir mi geliyor bana,yoksa hayatın şiir gibi mi tatlı tuğba:))
    kaktüs özellikle de kaynana diline bayılıyorum,saros bahçeme,duvar dibine diktim
    ,büyüyüp kocaman olmasını hevesle bekliyorum,çok sevgiler tatlı minnak'a da
    öpüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ahh keşke hayatın kendisi bir şiirden ibaret olsaydı:) Sen seviyorsun ya beni ondan hep güzel geliyor yazdıklarım:)
      Bahçe insana çok mutluluk veren bir şey. Kaynana dili de diyorlar dimi buna ahhaa çok orjinal:):) Allahım ne yaratıcı bir milletiz:)
      Büyür kocaman olur inşallah, benim iki güzel kaktüsümü geçen sene keçi yemişti. Bu sene bir tanecik var ama belki iki miniş daha alırım çıkabilirsem.
      Minnak da seni öpüyor. Cam kedisi oldu artık o valla. Bir de dün akşam bizimle birlikte kaç saat bahçede oturdu, seviyor kızım da baharı, yazı bizim gibi:)
      Öptüm

      Sil
  2. bir girinti severde bizimki tuğba:) okurken hardal'ı dinler gibi oldum.. temiz çarşaf içine girip mırlamayı ne çok seviyorlar değilmi..
    birde bizimki çamaşır leğenine bayılıyor içine girsin oynasın çıksın:) birde poşet içine girip saklanmaya bayılıyor:)
    oyuncu minişler.
    kaktüsle ilgili yazdıklarını okuyunca ne kadar da doğru tespitler ve nasıl güzel bir bakış dedim kendi kendime..
    yüreği güzel insan, sende hep mutlu kal!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kedilerin çok alem olduklarını her fırsatta söylüyorum zaten ben:) Temiz olmaları çok hoşuma gidiyor. Öyle ki çok gülüyorum bazen tuvaletini yaparken özenle ne poposunun ne kuyruğunun kaba değmemesine resmen özen gösteriyor benim şapşik:)
      Çamaşırları topladığımda benimki de hemen hoop üzerine oturup keyif yapıyor resmen.
      Çok oyuncular çok.
      Teşekkür ederim güzel sözlerin için. Kaktüsler bana hep ayrı bir güzellik gibi gelmiştir, dikenli falan diye pek sevilmiyorlar üzülüyorum.
      Sen de hep mutlu kal. Benim yüreğimin güzelliği sizlerin sevgisinden ötürüdür:)
      öpüyorum çok

      Sil
  3. Kaktüsler oldum olası bana da çok ilginç gelmiştir. Bu konuda epeyce yazı yazdım, fotoğraf çektim. Bir " kaktüssever " daha okuyunca sevindim inanın. Evimizde birkaç grup kaktüs köşesi var. Her birinin özelliği ayrı.
    Ben bazı insanlarla kaktüsler arasında benzerlikler de kuruyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, benim gibi siz de kaktüs seversiniz ne güzel:) Ben de çok mutlu oldum. Ben de inşallah Türkiye'deki evimde kaktüs köşeleri kuracağım döndüğümde, en çok istediğim şeylerden biri. Bende sizin gibi benzerlik kuranlardanım insanlarla, pek çok şeyde kurarım aslında bu tür benzerlikler:)
      Kocaman sevgiler benden de.

      Sil
  4. Biliyorsun kedi değil ama kaktüs severim. İlk resimdeki gibi dev kaktüslerim olsun isterdim . Ama marmara da yetişmiyor böylesi. İtalya da heryerde vardı, sizin oralarda da çoktur değil mi?
    ben de küçüklerle yetiniyorum işte, balkonum kaktüs dolu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım belli mi olur belki günün birinde seni de kedici yaparız:) Ben de eskiden böyle değildim:)
      Dev kaktüslerim olsun ben de çok isterim. Bir yerlerden bulup getirmek lazım ancak:) Burada ne devasalar var bir görsen. Geçen gün yazmıştım ama foto çekemediğimden koyamadım, kocaman bir meksika kaktüsü gördüm burada ağaç şeklinde hem de. Gittiğimde çekeceğim senin için, çok güzeldi.
      Burada her türü var, her yer kaktüs. Bir bizim burası nasibini almamış çünkü şantiye kurulum aşamasında olanları da kesmişlerdir muhtemelen:(
      Benim de olacak kaktüs dolu bir yerlerim inşallah gelince.
      Öperim çok çok

      Sil
  5. Anlatımın o kadar hoş ki...
    Anlatımın sıcacık sanki seninle bir yol kenarında yürüyüş yapıyoruz orda gördüğümüz bir kaktüs ağacı hakkında duygularını anlatıyorsun.
    Geçenlerde pazarda çeşit çeşit kaktüs gördüm saksıyla alsam mı acaba dedim koysam mı masama sonra düşündüm binbir renkli çeşit çeşit çiçek varken neden kaktüs diye sorguladım kendimi bir neden bulamadım sebepsiz sevemezmişim gibi geldi. Vazgeçtim almadım ama aklımda da kalmadı değil.
    Kediciğe gelince ben korkarım kediden diye bahsetmiştim sanıyorum daha önceki yorumlarımda. Ama sen onunla yaşamayı öyle güzel anlatıyorsun ki benim bile sevesim geliyor.
    Sevgilerimle herşey güzel kalbine göre olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel ve içten yazmışsın çok mutlu oldum teşekkür ederim:) Keşke öyle bir yolda yürüsek de anlatsak birbirimize ne güzel olurdu.
      Ben de her gördüğümde almak istiyorum kaktüsler sukulentler. İnşallah dönünce:) Bence almalısın insanın dünyasına mutluluk katıyor bu sevimli bitkiler. Hele çiçek falan verince şahane oluyorlar. Evde canlı bitki olması gibisi de yok. Kolay bakarsın, diğer çiçekler gibi değil.
      Kedileri ben çok eskiden beri severdim ama ben de çok korkardım ellemezdim pek uzaktan severdim. Ama insan alışıyor inan. Hala hayret ediyorum düşündükçe bir kedi ve ben, el ele koyun koyunayız, inanamıyorum:) Birlikte yaşamak çok başka bir şey, ilk günlerde göz göze gelince bile korkuyordum atlayacak falan diye o derece yani:):)
      Benden de kocaman sevgiler. Her şey her zaman gönlümüzce olsun.

      Sil
    2. Ayyhh o denli korkup da koyun koyuna olmana gerçekten şaşıyorum. Ben aynı ortamda olduğumuzu bile düşünemiyorum. Seven için ayrı bir duygu tabi size bol muhabbetler aman Tuğba ben almıyım alana da mani olmuyum.

      Sil
    3. Bu elbette ki şıp diye olmadı. Epey zaman harcadım. Ama öncesinde evde bir dost edinmeyi kafaya koymuştum. Korktum çok ama zamanla sevdik birbirimizi alıştık. Şimdi çocuk gibi kaygısızca sokak kedilerine bile sarılıyorum. Özgürleşmek iyi geliyor insana. Korkmak çok yorucu bir şey inan ki. Önyargılı olmamak lazım denemek lazım. Öyle bir şey oluyor ki bir süre sonra gerçekten hayatının vazgeçilmez bir noktasındayken buluyorsun o tüylü yaratığı:):) Yani kafada aslında diğer tüm korkular gibi. Onu attıktan sonra içimden çok rahatladım ve inan artık daha mutlu bir insan oldum ben.

      Sil
  6. Kaktüslere ve evde bazen benim bile bulup şaşırdığım kedi girintilere esaslı bir güzelleme döktürmüşsün Tuğba. Bence kaktüsler de kediler de çok güzel, beklenmedik ve şaşırtıcı varlıklar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim:) Kedi girintileri keşfetmek komik ve güzel oluyor. Bu küçücük evde bile her defasında yeni yerler keşfetmeyi başarıyor bizim kız. Kaktüsler ve kediler arasında şaşırtıcı bir bağlantı var bence, beklenmedik olmaları da en güzel özellikleri:) Kaktüs ve kedi girintili bol eğlenceli zamanlar dilerim.
      Sevgiler

      Sil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)