26 Eylül 2015 Cumartesi

Cezayir'den bayram manzaraları


Cezayir'de bir bayramı daha yaşadık ve bitirdik. Her zaman olduğu gibi arife gününün yarım gün olmasıyla birlikte iki buçuk gün tatil yaptık. Mutluluk telaş yorgunluk hepsi bir aradaydı. Şirketin diğer şantiyesinden arkadaşlar geldiler. İlk kez tanıştık iki çiftle ama pek sevdik, epeyce sohbet ettik. Bizim için güzeldi ve değişiklik çok iyi geldi. Bayramlarda biliyorsunuz genelde pek gelen giden olmuyor, Türkiye'ye göre sönük geçiyor ama bu sefer öyle olmadı. Gelen arkadaşlarımızla evimiz şenlendi, böylelikle gurbette garip kalmadık. Havalar da iyi gitti şansımıza. Her bayram mutlaka yağan yağmur bu sefer torpil geçti diyebilirim. Arife günü biraz atıştırdı sadece. 


Arkadaşlarımızla birlikte bizim veranda da kahve sefası sonrası.


Şantiye bayramlaşması sonrasında toplu fotoğraf çekimi. 


Arife gününü değerlendirip misafirlerimizle gezdik. Alger başkenti görmemişlerdi, bayramın ilk günü de her yer kapalı olacağından arifeden gitmeye karar verdik. Çok da iyi etmişiz. Epeyce dolaştık yemek yedik kahve içtik. Güzel bir gün geçirdik birlikte. 



Misafirlerimizi yolcu ettikten sonra biraz dinlenip yine yola düştük. Eşimin kardeşi başkentte oturuyor artık. Bayram için onları hem ziyaret edelim hem de gitmişken kalalım dedik. Trafik de yoktu kolayca gittik. Tabi yol kenarlarında, sokak aralarında hep bilindik kurban manzaralarına denk geldik. Arabadan elimden geldiğince fotoğraf çekmeye çalıştım. Fotoğraf çekilmekten de pek hoşlanmadıkları için gizli kapaklı birkaç kare yakalamayı başardım. Aslında dönmeden büyük makinayla sokaklarda gezip güzel anlar yakalamak çok istiyorum. Başarabilir miyim bilemiyorum. 


Bir elektrik dileğine asılmış, derisi yüzülmüş, sanırım dinlenmeye bırakılan bir  kurbanlık.


Burada da yine bir apartman arasında, evin pencerelerine asılmış kurbanlıkları görüyoruz. Sokaklarda da deri yüklü arabalar sıkça karşımıza çıktı ama ne yazık ki kaliteli bir fotoğraf çekmeyi başaramadım. Genelde evlerinin bahçelerinde kesiyorlar Cezayirliler kurbanlarını. Hatta şehir efsanesi olmaktan çıkmış ve doğruluğu anlatan arkadaşlarca onaylanmış küvette kesme hikayeleri bile var. Ben hala ısrarla reddetsem de aslında normal bir durum olarak bakılıyormuş küvette kurban kesmeye. Zaten aslına bakarsanız bizim için acayip olan pek çok şey Cezayirliler için normal sayılıyor. 


Burada da kurban telaşını tamamlamış kapı önü sohbeti yapan Cezayirlileri görüyorsunuz. 

Önceki bayramlara göre etraf biraz daha sakindi diyebilirim. Arife günü bile alışveriş merkezi izdiham değildi. Kurbanda aslında başka bayramlar gibi telaş olmuyor sokaklarda. Çünkü herkes evinde et ayırmak peşinde oluyor veya misafir ağırlamak. Çoğu dükkan, mağaza kapalı olsa da akşam saatlerinde mahalle aralarındaki bakkal ve manavlar açıktı. Hayat olabildiğince devam ediyordu. Bir bayramı daha geride bıraktık güzel anılarla. 

Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle. Herkese iyi bayramlar dilerim!

13 yorum:

  1. Eveet o kisi senmişsin!! Seninle tanistigim icin kendimi cok sansli hissediyorum!! Turkiyeden cezayire gelmeden once resmen tum cezayir bilgilerimi senden aldim ! Ve bir bayram gunu bir baktim sizi ziyarete geliyoruz fakat kim oldugunu bilmeden .. sonra kim oldugunu ogrenince şok oldum ... Tuh ya imza istemeyi unuttum 😁 ya iyiki seninle tanismisim cok tesekkur ederiz blogunda bizede yer verdigin icin .. dostlugumuzun uzun surmesi dilegiyle simdilik hoscakal (merve damla )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merveeee;
      Ne kadar da güzel yazmışsın, teşekkür ederim. Birbirimizi bulmamıza sevindim. Hayat tesadüflerle dolu. Blog sayfasının da böyle işe yaradığını görmek acayip hoşuma gidiyor. Nasıl da konuşurken birden blog konusu açılınca şaşırdık değil mi ikimiz de:) Çok harika oldu bu keşfimiz.
      Ahh imzalı foto vereceğim ilk iş:) ( Kendimi çok meşhur sandım bir an gerçekten, güzel bir hismiş)
      İyi ki tanıştık. Ben de dostluğumuzun devamını diliyorum, burada veya orada bir şekilde yollarımız her zaman kesişsin umarım. Seninle sohbet çok iyi geldi, teşekkürler. Ada'yı da öpüyorum kocaman. Yeniden görüşünceye dek mutlu kalın:)

      Sil
  2. Güzel bir bayram olmuş. Nice mutlu bayramlarınız olsun Tuğbacım. Arkadaşınızın yukarıdaki yorumunu da okudum, ne hoş bir tesadüf:)
    Öpüyorum seni kocaman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım güzel bir bayramdı evet, yalnız değildik, eğlenceliydi. Nice güzel bayramlar dilerim ben de canım. Arkadaşımla evet gerçekten büyük güzel bir tesadüf oldu. Epey zaman geçtikten sonra anlaşıldı okuduğu blogun sahibi olduğum:)
      Öpüyorum ben de çok çok.

      Sil
  3. Bu bayram ben de Ankara'dan Antalya'ya dönme telaşında olduğum için bayramı pek farkedemedim. Nihayet son gün düzene soktuğum evimde oturup kahve içebiliyorum, gecikmeli de olsa ben de bayramını kutlayım istedim. Sağlıkla ve huzurla nicelerine olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az evvel okudum yeni yazını. Yollarda olunca ayrı bir telaş oluyor, ama yine de yolun her hali güzel gelir bana. Eve dönüşteki o rahatlamanın tadı ancak güzel bir kahveyle çıkıyor, ne iyi etmişsin, hoşgeldin evine.
      Ben de geç de olsa bayramını kutlarım. Daha nice güzel bayramlar yaşamamız dileğiyle.
      Sevgi ve selamlarımla

      Sil
  4. tatlı anlar tatlı anılar bunlar. geçen gün kendi kendime gülüp, tuğba sayesinde dur algier ile tangier'e gidicam galbağ diyodum. burda olsaydınız tatil dokuz gündü işte hıh :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle evet, anılarımız güzel. Git tabi gör fas kesinlikle görmeye değer. Ama sonrasında Cezayir nasıl gelir dersen vasat derim. Orada hep şanlısınız valla ohh biz iki güncük tatille idare ediyoruz yıllardır:)

      Sil
  5. Ahh Tuğbacım ne kadar güzel, yeni yüzler görmek nasıl da güzel gelmiştir. Çok sevindim. Keyifli geçmiş bayramınız belli. O sokak arası manzaraları neyse ki artık burada çok karşımıza çıkmıyor. Küvette kurban kesmek de ilginçmiş gerçekten. Aklıma Dexter'daki bir sahne geldi. Pek de hoşlaşmadım fikirden :))
    Bayramlaşamadık vaktinde, geç oldu ama neyse ki bayramınız iyi geçmiş. Tekrarları daha daha güzel geçer umarım.
    Sevgiler çok, öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denizcim sorma, burada arkadaşa, değişik insanlara, güzel sohbetlere hasret kalıyoruz biliyorsun. İyi geldi epeyce, tüm yorgunluğa değdi. Keyifli geçti. Normalde bayramlarda pek gelen giden olmuyor ama bu sefer epeyce hareketliydi. Küvette kurban kesmek fikri gerçekten dexter den bir kare gibi, ben de düşünmüştüm bunu. Ama yaparlar valla beklenir. Onlar için hep dediğim gibi normal bir davranış:)
      İnşallah bayramlarımız hepimizin böyle keyifli geçer. Dostlarla, aileyle bir arada olmak bayramda ayrıca önemli oluyor. Sevgiler benden de. Öpüldün:)

      Sil
  6. yazargah nerde göremedim yanda yaaa. blogumda yazcaktım.yarın öbürgünkü bi yazımda yazayım sen göster bana daaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onu daha bloga ekleyemedim ya du bi bakayım nasıl oluyordu:O

      Sil
    2. Koydum bak hem en üstte bilgilerde gazete dergi yazılarıma ekledim hem de sol sütunda diğer yazıların linklerinin altında ikonuyla duruyor şu anda:)

      Sil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)