10 Kasım 2015 Salı

Röportaj; Cezayir'de Kadın Olmak

Madalyonun öteki yüzü; Cezayir’de kadın olmak…

'Bu yazım daha önce Bizim Darıca ve Kadının Sesi Gazetesin'de yayınlanmıştır. Burada da sizlerle paylaşmak istedim bir kez daha.'


Cezayir’de kadın deyince akıllara ilk gelenler yüzleri hüzün kaplı, derin çizgilerle yaralı olan, baskı ve şiddet gören kadınlar. Evlilik cüzdanlarında, onlardan başka eşlerin adlarının da yazılabileceği sayfaların olduğu kadınlar. Kadın olmayı; eskiden beri süregelen adetleriyle sürdürmeye devam eden kadınlar. Bunun dışında kalanlar da var elbet. İş sahibi, kariyer peşinde olan, okumuş modern kadınlar. Cezayir bu yüzden iki yönlü bir kaderi yaşatıyor kadınlara. Okuyacağınız röportaj Madalyonun öteki yüzünde yer alan modern bir kadının portresini çiziyor bizlere.

Madame Karima Cezayir’de çalışan bir kadın ve aynı zamanda iş arkadaşım. Onunla Cezayir’de kadın olmanın, anne olmanın, hayatının ve hayallerinin üzerine kısa bir sohbet gerçekleştirdik;

Sizi daha yakından tanıyabilmemiz için kendinizden bahseder misiniz?
Adım Karima Idir. İnşaat Mühendisiyim. 33 yaşındayım. Evliyim. (Şu anda eşiyle birlikte Kanada'da yaşıyor)

Nasıl bir ortamda büyüdünüz ve bu ortamın ileride size ne gibi etkileri oldu?
Tüm kardeşlerim arasında en küçük benim, dolayısıyla korunaklı bir ortamda yetiştim. Daima bana yardım edecek, tavsiyelerde bulunacak birileri vardı.

Cezayir’de yaşamak zor mu? Koşullar nasıl?
İmkânları olan insanlar için Cezayir’de yaşamanın zor olduğunu düşünmüyorum. Cezayirli kadınlar için hayat koşulları uzun zaman önce oldukça değişti.

Bir kadın olarak Cezayir koşulları nasıl? Dilediğiniz şeyleri rahatça yapabiliyor musunuz, kendinizi rahatça ifade edebiliyor musunuz?
Şahsen iyi ya da kötü istediğimizi yapabilme ve kendimizi ifade etme özgürlüğüne sahibiz.

Hayatınızda nelerin farklı olmasını isterdiniz?
Doktoramı alabilmek için eğitimime devam edebilmeyi isterdim.


Günlük yaşamınızda neler yapmaktan hoşlanırsınız?
Ailemle ilgilenmekten, iş hayatımda kendimi geliştirmekten ve son olarak da sık sık seyahat etmekten çok hoşlanıyorum.

Çocukken şu anki yaşınıza geldiğini düşündüğünüzde nasıl bir hayatınız olacağını hayal ederdiniz; şu anki hayatınız hayalinizden ne kadar farklı?
Büyüdüğümüz zaman hayatın küçükken hayal ettiğimiz gibi bir peri masalı olmadığını fark ediyoruz, ama hayatımda daha önce belirlemiş olduğum bazı hedeflerimi gerçekleştirmek için iyi yolda olduğumu düşünüyorum. Tabi bu yolda yeterince zorluk var.

Cezayir’e çeşitli sebeplerden ötürü gelmiş olan yabancılar hakkında neler düşünüyorsunuz?
Yabancılar ülkemiz için yararlı ne varsa bunlara yatırım yapmak üzere geliyorlar.

Cezayir halkının Türkler ile ilgili neler düşündüğünü kısaca özetleyebilir misiniz?
Türkler Cezayir’de bir asırdan fazla zaman kaldılar, her iki halk da aynı geleneklere ve aynı dine sahipler, zaten Cezayir’de çok sayıda Türk asıllı aile var. Dolayısıyla Türklere neredeyse ‘kardeş halk’ diyebiliriz.

Cezayir’de nelerin değişmesini istiyorsunuz?
Bürokrasinin değişmesini istiyorum.

Keşke şöyle olsaydı dediğiniz neler var hayatınızda?
Hayır hiç yok.

Yabancı haber kanallarını izliyor ve dünyanın farklı yerlerinde neler olduğunu takip ediyor musunuz?
Evet yeterince sık takip edebiliyorum. Fakat haberleri izleyecek vaktim olmadığında daha sonra internetten göz atıyorum.

Ailenizde veya yakınınızda sizin gibi çalışan başka bir kadın var mı?
Tabii ki var. Örneğin kız kardeşlerim çalışıyor.

Türkiye’nin bazı bölgelerinde kadınların çalışması istenmez. Cezayir’de kadınların çalışmalarına nasıl bakılıyor?
Daha önce belirttiğim gibi Cezayirliler ve Türkler aynı geleneklere sahipler. Dolayısıyla burada da aynı Türkiye’deki gibi. Aile ve bölgeye göre değişkenlik gösteriyor.


Cezayir’de evlilik yaşı genelde nedir? Çocuk yaşta evlilik var mıdır? Varsa siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cezayir’de bir kadın için ortalama evlilik yaşı 25-35 arasında. Genç yaşta evlilik hala var ama çok nadir. Şahsen ben genç yaşta evliliklere karşıyım, çünkü bir yandan kız küçük olduğu için evlilik sorumluluğu ile yüzleşmek için güçlü olmamakla beraber, diğer yandan evlilik; eğitimini tamamlamasına engel teşkil ediyor.

Cezayir’de bir kadından beklenen nedir ? Nasıl olması istenir?
Cezayir’de bir kadından beklenen günlük hayata dahil olabilmesi ve orada kendine bir yer edinebilmesidir. Ayrıca bir kardeş, bir eş veya bir anne olarak anlayışlı olabilmesidir.  Özellikle de iş ve özel hayatı arasında denge sağlayabilmesidir.

Genel olarak bir kadın eğitimini tamamlamak istediğinde kendisine karşı çıkan insanlar olur mu ? Çünkü Türkiye’de bazı aileler kız çocuklarının okumasına izin vermez.
Evet bu durum hala var bazı bölgelerde ama çok nadir. Zaten artık aileler de kızlarını yurt dışında eğitim almaları için cesaretlendirmektedirler.


10 yorum:

  1. Tuğbacım,
    Cezayir'de kadın olmak Türkiye'de kadın olmaktan daha kolaymış gibi geldi şimdi bu ropörtajı okuduğumda. Mesela evlilik yaşı buardakinden daha geç gibi görünüyor. Şimdiki kızlar evlenmeye çok meraklı buralarda. Okul falan hak getire. Elbette aile çocuğuna yeterli eğitimi verirse erkenden evlenmek için can atan yok. Okul yaşamı kaplıyor yaşamlarını. Senin de bildiğin gibi bir de cahil bırakılmak ve okutulmamak için uğraşılan kadınlar var ki '' vay hepimizin haline'' diyorum.
    Kadınlar bir ülke için o kadar önemli ki kendimize yaptıklarımızı görünce içim cız ediyor.
    Neyse, daha güzel günler de görürüz inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlemcim inan ben de burada daha kolay olduğunu düşünüyorum son yıllarda. Aslında evet kolay değil biliyorum ama ölümleri düşündükçe hayır diyorum kendi kendime. Evlilik yaşı evet çok erken değil, ben de öyle görmedim buradaki senelerim boyunca. Ama türk erkeklerini çok arzuladıkları da bir gerçek. Daha çok hayatları değişsin diye aslında. Yani bir can atış burada da var. Ahh kadın olmak her coğrafya da zor aslında.
      Ben de daha güzel günler görebilmeyi umut ediyorum.
      Sevgiler canım

      Sil
  2. tuğbacım eline sağlık,bizim gibi yaşayan kadınlar anladığım kadarıyla,ama biz şanslı sayılabilecek azınlığız tabi.
    sevgiler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havvacım teşekkür ederim. Bizim gibi evet bu hanım da, yani mantalite açısından da öyle. Daha modern, akıllı ve umut edebilen biri. Ama gerçekten şanslıyız bizler, buna her zaman şükrediyorum.
      Sevgiler canım sana da.

      Sil
  3. Kafamdakinden çok daha farklıymış Cezayir'de kadın olmak. Sayende öğrendim zaten orayla ilgili çoğu şeyi.
    Türkiye ile aynı gibi geldi bana. Kadın olmak her yerde zor aslında. Her yerde erkekler tarafından sindirilen, onlar tarafından konulup süregelmiş kurallar sonucu yaşamak zorunda olan kadınlar. Değişmedi, değişmeyecek.
    Ellerine sağlık Tuğbacım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denizcim tabi bu hanım pek çok buradaki kadına göre iyi imkanlara sahip birisi. Hepsini böyle düşünmemek lazım. Bu bir örnek sadece. Türkiye ile inan çok ortak yön var. sadece hep dediğim gibi eski zamanları gibi sadece. Erkek egemen bir bakış açısı olduğu müddetçe yaşamda, değişmeyeceği bir gerçek ama iyileştirilebilir, umudumuz bu yönde. Sevgiler canım benim.

      Sil
  4. Tuğba hanım merhaba
    iş dolayısıyla yakın zamanda Cezayir'e gideceğim, Oran kentine. Daha önce gitmiş olan iş arkadaşlarım öylesine kötü anlatıyorlar ki., üstelik ekipte tek kadın benim, ve bu durum beni endişelendiriyor. Fakat sizin yazılarınız ve fotoğraflarınız bana anlatılanları haksız çıkarır nitelikte. Sorum şu, sokakta yalnız başınıza yürüyebiliyor musunuz, herhangi bir tacize uğruyor musunuz?
    Aydınlatırsanız memnun olurum. İnanın geceleri uykum kaçıyor artık tedirginlikten.
    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;
      Daha önce buraya gelen arkadaşlarınızın geldiği tarih çok eskidir belki de, bilemiyorum veya geldikleri yer başkent olmayabilir. çünkü neden o kadar kötü anlattıklarını anlayamadım. Böyle sizler gibi pek çok kişi soruyor bana. Eskiden tabi koşullar daha zormuş ama şimdilerde sokakta tacize uğramadan yürümek normal. Hatta ben tr de daha çok laf yemişimdir herhalde. Ben yalnız başıma sokakta dolaşıp alışveriş yapabiliyorum. Tabi merkezi yerlere gidiyorum öyle çok ara sokak veya tenha yerlere gitmiyorum. Bildiğimiz gezip gördüğümüz yerler var oralar bir sorun teşkil etmiyor. Siz nereye geliyorsunuz acaba? Yazın bana hatta mail atın biliyorsam size detay bilgi de veririm yerler öneririm isterseniz.
      Yani tedirgin olmanıza gerek yok. Yanınızda illa bir çevirmen veya şöför olacaktır. Bu konuda onlardan da yardım alabilirsiniz. Öyle korkulacak gibi bir yer değil.
      Sevgiler selamlar

      Sil
  5. Evlilik yaşı ortalaması tahmin ettiğimin üzerindeymiş. Bunun haricinde Türkiye ile benzerlikler çok sahiden de. Ellerine sağlık Tuğbacım, sayende bilgi sahibi olduk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım aslında düşününce evet bu tip yerler için geç bir yaş gibi geliyor insana. Ama tabi her yerde aynı olmayabilir, bunu göz önüne almak lazım. Bu hanımın bulunduğu bölgede böyledir. Ama ben yine de çok küçük yaşta evlendirilen birilerini görüp duymadım burada yaşadığımız yıllar içerisinde. Benzerlikler gerçekten fazla. Bir keresinde bir Cezayirli tanıdığımızla konuşmuştuk bu konuyu, biz de çıkan sonuca şaşırdık açıkçası. Keşke not alsaymışım diyorum neler neler vardı. Bakalım belki yine konusu geçerse yazarım veyahut aklımda kalanları. Beğenmene sevindim canım teşekkür ederim. Öpüyorum çok

      Sil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)