12 Nisan 2010 Pazartesi

Cezayir yemekleri üzerine

Bugün hava öyle kötü ki anlatamam. Sürekli yağmur yağıyor ve kasvetli. Tam nisan yağmurları. Dinmeyenlerinden özellikle. Başlıyor, yağıyor, bitiyor ve sonra yeniden başlıyor. Sabahtan beri yağıyor. İnternet de o kadar kötü ki sanki bugün kötülüklerin günü olmuş gibi. Yine de güzel olan şeyler var tabiki. Örneğin şu anda buraya güzel şeyler yazabilecek vaktim var ve bunu keyifle değerlendiriyorum. 

Daha önce de bahsetmiştim sanırım ama fazla detaya girmemiştim yemekler hakkında. Bundan sonra daha sık ve detaylı yazacağım Cezayir hakkında. Ve elimden geldiğince fotoğraflarla destekleyip. Yemekler, kıyafetler, insanlar, dükkanlar, mağazalar,evler, sokaklar, kültürel yapı, mimari, müzik vs..

Şimdi başlayalım yavaş yavaş o zaman. Fotoğrafları internetten buldum kendi fotoğraflarım olunca altına ekleyeceğim zaten ben çektim diye. Bu sıralar pek vakit olmuyor hem zaten havalar da izin vermiyor yazın bolca çekeceğim telafi etmek için kışın yaşadığım kayıp zamanları...

Bu yemek Cezayirliler tarafından sıkça tüketilen bir yemek. Eski ev sahibimi bize getirirdi arada sırada. Geleneksek yemekleri olan kuskusa çok benziyor ama sebzelerin üzerinde görmüş olduğunuz şey bildiğimiz piriç pilavı..Yanında da garnitür gibi pişmiş sebzeler var. Kuskus dediğim ise bizdeki kuskustan değil , irmikten yapılan bir yemek. Gerek bal ve cevizle tatlı olarak, gerekse et, tavuk ve nohutla ana yemek olarak tüketiliyor.

Bu da çorba. İçinde sebze var. Havuç, kabak, irmik vs ve bizim kişniş olarak bildiğimiz baharatın yaprağı. O yüzden ben pek sevmiyorum çünkü o baharat yemeğe sabunumsu bir tat veriyor.
Bunlarda ekmekler. Genelde baget ekmek satılıyor. Ama türk ekmeğine benzer ekmekler de bulabiliyoruz. Köy ekmeği de var ama tabi bizim köy ekmeğimiz kadar lezzetli değil, daha farklı. Yine de güzel. Afiyetle yiyiyoruz. Bir de evde yapılan ekmekler var onlarda aşağıdakiler gibi yuvarlak oluyor..

Bu ekmeğe  galette yani galeta diyorlar bizdeki gibi. Yuvarlak formlu olduğunda ev ekmeği olduğunu anlıyoruz. 
Bu yemekte sebzeli ve tavuklu erişte. Aynı bizim yaptığımız gibi yapılıyor erişte ama uzun uzun değil de kare kare. Haşlanmış patates, havuç, nohut ve tavukla servis edilmiş hali böyle.

Bu da sebze yemeği. Adına Tajine diyorlar. Yalnız bu isim kimi yerde tabağa verilen isim olarak da değişiyor anladığım kadarıyla. Yani kullandıkları materyal adı olarak söylüyorlar. İçinde patates, zeytin, et, maydanoz ve soğan var.

Bu da aynı bizim ekmek hamuru kızartması gibi. Yalnız tek fark üzerinin şekerle kaplanmış olması. İlk başta bana biraz tuhaf gelmişti ama sevdim. İçinde de tatlı bir kıvam var ama ne olduğunu şu an tam olarak bilmiyorum. Öğrenince sizinle yeniden paylaşırım. Bunun adı da Begnets. Yağda kızartılmış börek gibi bir manaya geliyor fransızcada.
Bu da Börek. Ama Bourak diye yazılıyor. Fransızcası da Petit Pate. İçinde peynir ve maydanoz var aynı bizim usül :) Yalnız kullandıkları yufka farklı. Bizim yufkalarımız gibi değil. Bir kısım ince baklava hamurundan bir kısım da krep'e benzer bir hamurdan yapıyor böreği. Tabi yağda kızartıldığı için epey de yağ çekiyor içine. Ben birkaç kez yaptım çok çok az yağda kızarttım ve sonra havlu peçeteyle yağını aldım. Güzel oldu. Hatta normal yufka açamadığım için baklavalık yufka gibi olan yufkadan tepsi böreği de yaptım gayet de güzel oldu. Tabi bunları istemezseniz milföy de bulabiliyorsunuz burada. Hatta hazır tart hamuru bile satılıyor.

Bu da sebze çorbası. İçinde yine irmik, çeşitli sebzeler ve de o hoşlanmadığım baharattan var kişniş. Tabi yapacağımız zaman biz irmik ve kişniş koymazsak maydanozlı sebze çorbası gibi yapabiliriz.

Bu da kişniş'in fotoğrafı. Aynı maydanoza benziyor. Bu yüzden genelde tadına bakarak alıyorum ki kokusu da zaten kendini belli ediyor.

Şimdilik bu kadar. Daha sonra tatlılar ve içeceklerle devam edeceğim.Herkese sevgiler. Mutlu bir hafta geçirin!

8 yorum:

  1. ne güzel bi post olmuş vallaa bayıldım.farklı kültürlere büyük ilgim var zaten bu da dağarcığıma eklendi.sağol tugbacım.

    YanıtlaSil
  2. brn e kişnişi sevememiştim. lübnan marketi vardı bir tane, orada bizim baklava yufkasından satılıyordu. bir de onların yufkalarından fırında denemiştim, fena olmamıştı. Bildiğim kadarı ile tajine pişirme kabının adı. zeytinli ve kişkişli yemeklerden hiç hoşlanmazdım ben, zeytinlerinde garip bir tat var ve kişniş, allahım herşeye nasıl da beceriyorlar eklemeyi, bizim maydonaz gibi :)

    ah ah, sana fotoğraf sözüm var dimi benim hala. hala arşivleri açasım yok da ondan gönderemedim sana...

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Canım,
    çok teşekkür ederim.Daha böyle çook yazacağım inşallah ama tabi malzeme toplamam lazım biraz..farklı kültürleri öğrenmek hem eğlenceli hem güzeldir.aynı benim gibisin demek sen de..ne güzel..sevgiler canım

    YanıtlaSil
  4. Evrencim;
    Ayy evet ya nasıl bi koku ve tat bırakıyor o yemeklerin içinde. sanki sabun rendelenmiş gibi..fırında denemedim ben o el yapımı yufkaları baklavalıklar güzel oluyor da. diğerini de denerim bir ara o zaman bende.zeytinleri de zeytin değil zaten bizimki gibi değil.burda fazla bekletmeden hemen topluyorlarmış o yüzden tadı iyi değil.Nerdeee bizim güzelim zeytinlerimiz.Her seferinde taşıyoruz o yüzden gelirken:)
    fotoğraf sözünü unutmadım evet bekliyorum.ama sen ne zaman istersen keyfin olduğu bi zaman benim kabulümdür:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Cezayir yemeklerinden gelince bize de tattır olurmu canımın içi,sen de annen gibi maşallah,süperrrrrrrrrsiiiiiinnnnnnnn.Cezayir tatlarını özlem le bekliyoruzzzzzzzz.ÖZLEDİK VALLA.MUCUK MUCUK..

    YanıtlaSil
  6. merhabalar..blogunuzu bugün keşfettim.çok samimi çok sıcak.meraklandım bende yazacaklarınıza dair..
    yemekler süper görünüyor.sizin fotoğraflarınızla birlikte dahada güzel görüneceğine eminim..
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. Tuğba Hanım,

    Gecen hafta is seyehati icin gittigimde "borek" adinda disi haslanmıs ve purelenmis patates olup ic malzeme olarak yeşil sogan, yumurta ve peynir ve cok az da kıyma kullanılmıs. Ama bu boregin nasıl yapıldıgına dair bilgi alamadim. Eger, bi bilginiz var ve paylasirsanız cok sevinirim...

    YanıtlaSil
  8. ne güzel detaylı bilgi vermişsin böyle :) yemekleri bizimkilere benziyor anladığım kadarıyla, küçük farklar var ama olur o kadar :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)