Fotoğraf: Algerie on Pinterest
Bu yazıyı uzun süredir planlıyordum. Kafamda onlarca yazmak istediğim konudan bir türlü sıra gelmemişti. Hazır da balık sezonundayken dedim ki otur ve yaz!
Türkiye'ye ne zaman gelsek, eş dost arkadaş burada ne yiyip içtiğimizi soruyor hala. Bir de tabi orada restorana falan gittiğimizde daima bir kıyaslama oluyor. Malum Türkiye'de hayat pahalı, peki burada nasıl?
Fotoğraf: Flickr by P. Fabian
Şener Şen'in Ziya karakteri misali şu yukarıda görmüş olduğunuz deniz ürünlerinin hepsi Cezayir'de mevcut. Kalkan, laos, zargana, cipura, palamut, torik, somon, barbun, orfoz, levrek, istavrit, mezgit, sardalya. Hamsi ne yazık ki yok. Ayrıca karides, kalamar, midye (dolma olarak değil ızgara veya soslu seçenekleriyle) istiridye, pavurya, yengeç, ahtapot, salyangoz. Şimdilik aklıma gelenler bunlar ama tabi hatırlayamadıklarım da olabilir. Lou diye bir balık da yemiştim mesela. Somonu da her zaman taze olarak bulduğumuzu söyleyemeyeceğim ama bu olmadığını göstermez.
Fotoğraf: skyscrappercity
Bu balıkları temin etmek için sabahın erken saatlerinde yola düşmek, deniz kenarı bir yere, liman yakınına, balık pazarına falan gitmek gerekiyor. Denize yakın bir yerde oturmuyorsanız bu oldukça zor. Marketlerde, ki genelde büyük olanları harici pek olmaz, dondurulmuş olarak da bazı çeşitler var. Jumbo veya bebek karides her daim bulunuyor, ayrıca pestolu terayağlı salyangoz, dondurulmuş kalamar ve somon da sıkça bulduklarımızdan. Yabancı marka olanlar elbette dışarıdan almaktan daha pahalıya geliyor hazır paketlenmiş olunca. Türkiye'de somonun bir dilimi ne kadar bilmiyorum ama burada bir pakette iki ince uzun dilim olarak aldığımız dondurulmuş somon pahalı bir ürün, paketi 1650 dinar yani 36 tl gibi bir rakam oluyor. Tabi o kadar ufak ki insanın dişinin kavuğuna gitmiyor diyebilirim.
www.sfari.com
Böyle tezgahları birkaç kez gördüm. Hatta çok acayip tanımadığım türler de gördüm. Balıktan çok anlamasam da herkesin bildiği türleri tanırım. Yılan balığı, mürekkep balığı hatta köpek balığı da bulunuyor.
Fotoğraf: skyscrappercity
Liman bize uzak olduğu için ben bizzat gidip limanda hiç göremedim balıkları. Ama biliyorum ki balıkların hiç biri çiftlik ürünü değil. Akdeniz olduğu için her şey çıkıyor. Zaten lezzetinden de anlaşılıyor. İstiridye hala çok anlam veremediğim bir deniz ürünü de olsa tüketiliyor. Bence ucuz olmalarının da etkisi var. Mesela Türkiye'de her şeyiyle bir restoranda yemek yeseniz, içkili olsa bir de, içinde balığı, salatası, bir iki mezesi, karidesi, kalamarı da olsa epey uçuk rakamlar da ödeyebilirsiniz. Ama burada böyle kallavi bir sofradan kalabalık bir grup olarak gidip (rakı yok şarap ve bira içkiye dahil) 10 kişiden hesaplasak 500 tl ye falan kalkabiliyorsunuz. Kişi başı 40 liraya krallar gibi deniz ürünü yiyebilirsiniz. Tabi bir de şöyle bir şey var balığı dışarıdan almak daha ucuz. Restoranlarda ister istemez fiyatlar artıyor. Bir de burada çalışan yabancıların kazançları yerel halka göre daha iyi olduğundan, o restorana girip deniz ürünü yemek kimseye koymuyor.
Bu sahiplerinin isimlerini altına not edemediğim fotoğrafları Google'dan Djazair yazıp yabancı forum sitelerinden buldum. Lütfen sahipleri kızmasın, amacım forumlara falan ulaşmayı bilmeyenlere burası hakkında bilgi vermek. Sanırım şu fotoğraftaki solda duran kocaman şey bir köpek balığı.
Şu şekilde dizilenler sardalya. Çok sık tüketiliyor burada. Kılçığı çok olduğu için ben pek sevmiyorum ama epey tercih ediliyor.
Fotoğraf: Blida fish market
Fotoğraf: Flickr by Gbeytout
Böyle güneşin alnında buzsuz falan satış yapanları da gördüm. Hatta alırken epey tereddüt etmiştim ama zehirlenmedik:) Sahil kesimine yakın yerlerde bu şekilde satış oluyor. Hemen de kapılıp alınmıyor öylece saatlerce güneşte bekliyor balıklar. Türkiye'de olsa bence kimse almaz.
Fotoğraf: Flickr by Zedam Nabil
Bu fotoğrafın sahibinin adresine mutlaka göz atın. Çok güzel fotoğraflar çekiyor. Burası başkent liman. Tipaza, Sidi Fredj, Boumerdes, Tigzirt limanları da böyle. La Madrak denilen Zeralda yakınlarındaki liman şehrinde de çok güzel restoranlar oluyor. Gelenlerin denemelerini tavsiye ederim.
Yeni Cezayir yazılarında görüşmek dileğiyle.
Bol balık ve ucuz balık, en sağlıklı beslenme bence balık. Datça da deniz balığı pahalı çiftlik balıkları var çoğunlukla.
YanıtlaSilBol balık olması elbette ki güzel ama tabi ulaşılabilir olduğu sürece. Gidip almazsak sabahın köründe- ki genelde gidip alamıyoruz- yemekhanede çıkmazsa veya gidip restoranda yemezsek balıkla beslenemiyoruz ne yazık ki. Tr de her yerde balık bulmak mümkün, burada uzaklık ciddi engel ve tabi çalışma koşulları. Çiftlik olması büyük avantaj, çoğu şey doğal zaten. Cezayir'de 9 senedir tr ye oranla nispeten her şeyin daha doğalını yiyor oluşumuzdan ötürü seviniyoruz.
SilOrada nispeten ucuzmuş balık. Hele restoranlarda. Şimdi balık sezonu olmasına rağmen fiyatlar yüksek geliyor bana. Geçen hafta Üsküdar balık pazarına gittik. Ben çok severim balık tezgahlarını gezmeyi. Mezgite 20 tl fiyat koymuşlar. Biz balıklarımızın hazırlanmasını beklerken 15 yap şunu 20'ye gitmez bugün dedi balıkçı diğerine. Yani kakalayabildiklerine! Tamam, artık dışarıda bir kişi uyduruk bir yemek yesen 15-20 tl en az. Ama üç tarafımız deniz, küçük balıkların kilosu 8-10 tl arası değişiyor, yine de yüksek geliyor bana. ayrıca karides, ahtapot, kalamar demiyorum bile. Çok pahalı deniz ürünleri. Bir de şehir içindeki diğer mahalle arası balıkçılarında daha da yükseliyor fiyat. Ülkemizin fiyatlarını yeterince eleştirdikten sonra gelelim fotoğraflaraaa :) Ben gibi balık pazarı gezmeyi seven biri için şahane fotoğraflar. Hepsine yakından yakından baktım, neymiş diye. İkinci fotoğraf çok iştah kabartıcıymış. Kırmızı şeyleri çok merak ettim. Karides gibi duruyor ama emin olamadım.
YanıtlaSilAslında tam sahil kenarı bir yerde oturacak insanmışım da kalmışım böyle şehrin içinde :) Ne güzel olurdu balıkçı tekneleri dönünce koşturup onları seyretmek. Tazecik bir iki kap alıvermek hemen orada. Hayalleeer hayalleer :)
Daha fazla kendimi hayal dünyasına kaptırmadan gideyim. Yoksa patron başıma gelip uyan diyecek :)
Görüşmek üzere Tuğbacım, öptüm çok.
Denizcim, Türkiye'de pek çok şey olduğu gibi balık da pahalı evet. Bazen orada olduğumda gördüğüm rakamlar karşısında şaşkınlığımı gizleyemiyorum inan. Balık da bunlardan biri. Dışarıda yemek yemeğe kalktın mı hele en az 25 tl tutuyor.
SilBu arada fotoda gördüğüm kırmızılar karides, tombik olanlardan:)
Diğer deniz ürünleri de balığın yanında fiyatı epey artırıyor. Hele istridye, salyangoz falan lükse kaçıyor gibi geliyor bana. Sokaktan midye dolma alıp evde yemek daha akıllıca bence, tabi bildiğin birinden, yoksa midye feci zehirliyor adamı.
Fotoğrafları beğenmene sevindim. Bulmak için epey çaba harcıyorum.
Ben de deniz kenarı yerleri çok seviyorum. Belki de bundan sonraki yaşamım adına sağlık dışında tek büyük isteğim deniz gören bir evimin olması. Ama öyle yani uzaktan görmek değil dediğim çok yakında istiyorum önünden denize girecek kadar yakında. Hayal etmek güzel. Devam edelim hayallere, hiç bırakmayalım. İnsan gerçekten hayal ettiği müddetçe yaşıyor!
Öptüm canım ben de çok çok.
Sevgili Tuğba ,yazılarını büyük bir zevkle okuyorum. Geçenlerde bir arkadaşıma senden ve Cezayir'den bahsettim. Çok komik ve garip bir istekle geldi. Elçiye zeval olmaz diyerek yazıyorum. Kendisi yurtdışı şantiyelerinde çalışmak istiyor ve sizin çalıştığınız firmayı araştırmış ,hatta insan kaynaklarını aramış ve cv yollayın demişler . Ancak arkadaş ısrarla çalıştığınız şantiyede inşaat mühendistine ihtiyaç olup olmadığını sormamı istedi. Ben Türkiyeye dönüş yapacaklar dediğim hale öyyle ısrarcı oldu ki ,ben de sözümü çiğnememek adına yazıyorum. Var mı böyle bir ihtiyaç. yurt dışında çalışmak için ne yapılmalı... Sevgiler. Sinem
YanıtlaSilSevgili Sinem;
SilTeşekkür ederim güzel sözlerin için. Yazılarımı beğenerek okumana memnun oldum. Arkadaşın da haklı tabi sormak istemekte. Şu anki şantiyemizde az iş kaldı zaten bu aşamadan sonra bir inşaat mühendisine en azından bizim projemizde ihtiyaç olmaz ama başka projeler başka şantiyeler var, orada belki almak isterler bilemiyorum. Cv yollayın dedilerse zaten yollasın, Cezayir de hangi yer uygunsa kabul ederlerse ona göre yollarlar zaten görüşmeye gittiğinde. O da değerlendirir mevcut projelerdeki yerleri. Yurt dışında çalışmak için şirketlere başvurmak gerek, zaten herkes yurt dışına gelmek istemiyor Cezayir'de ihtiyaç oluyor. Cv sini uygun bulurlarsa çağırırlar büyük ihtimal görüşmek için. Ekstradan başka bir şey yapmak gerekmiyor, İnternetten de cv yollayıp başvurabilir. Genelde öyle yapılıyor başvurular.
Benden sevgiler selamlar
Yorum kutusunu bulamadım yanıt olarak yazmış oluyorum... :(
SilBalık çekti canııım! Sevgiler... :)
Kafa Dergi,
SilAaa yorum kutusu hemen diğer yorumların bitişinde solda duruyor normalde ama belki bağlantıdan ötürü görünmemiştir.
Teşekkür ederim yorum için.
Ben de okudukça balık istiyorum diyorum:)
Sevgiler
pekiiii ekmek arası sardalya var mıııı :)
YanıtlaSilsardalyayı ekmek arasına koyan yerler var eveeeet:) ama bizdeki balık ekmekçiler gibi değil, söylersen koyarlar:)
SilBurada çok pahalı çok. Balıkları da tüketmeyi başardık.
YanıtlaSilBiliyorum canım her geldiğimizde şaşıyoruz pahalılığa. İnsanoğlunun tüketmediği ne var ki öyle değil mi?
SilGelişmiş hafızası sayesinde üfleme hızını ve yönünü sistemine kaydeden kaset tipi klimalar, ortamda kimse yokken minimum enerji modunda çalışarak büyük tasarruf sağlar.
YanıtlaSilAyrıntılı Bilgi İçin Lütfen İnternet Sitemizi Ziyaret Ediniz.
http://www.mitsubishiklima.com.tr/klima/ev-ofis-klimalari/kaset-tipi-klima/
#kasettipiklima #kasettipiklimafiyatları #mitsubishikasetklima