2 Ekim 2013 Çarşamba

Sonbahar ve hüznün dışa vurumu

 Pinterest

Sonbaharı severim. Ama en çok Ekim ayı sonbaharı yaşatır bana. Belki de Ekim doğumlu olduğum için bu kadar yakın hissediyorum kendimi bir aya. Ekim'in ruhunu içimde taşıdığımı hissediyorum. Hep sonbahar yaprakları gibi renklidir hislerim ve biraz da sonbahar gibi hüzne meyilliyimdir. Ama yine de çok severim sonbaharı ve ekim ayını. 

Pinterest
Ağaçlarda görürüm en çok bu güzel duygularımın yansımasını. Kuruma zamanlarında hep onlara yeniden su vermek gelir içimden ama bilirim de bir işe yaramayacağını. Artık bahçedeki domateslerimizin de yaprakları kurumaya yüz tuttu. Ama bu mevsim böyle bir mevsim işte. Onun getirdiği renkler ise kuruyan tenimize mis kokulu kremler sürmek gibidir adeta. 


Hep yaprak toplamak isterim bu aylarda. Kızıl kırmızı yaprakların çevremde olmasından mutluluk duyarım. Burada gerçek anlamda yaprak şeklindeki yapraklardan hiç göremiyorum ne yazık ki. Hep ince uzunlar akdeniz iklimine özel olanlardan. Pek ısınamadım kendilerine yıllardır. Çam ağaçlarının da en çok kozalaklarını seviyorum. Şimdi meşe palamutu zamanı geliyor heyecanla bekliyorum hem lezzetini özledim hem de o mini mini şekillerini çok seviyorum. 

 Pinterest

Sonbahara kahve kurabiye olarak bakıyorum biraz da. Bünyem otomatik olarak istiyor. Yazları limonata ve sahilde yenen mısır, midye, dondurma olarak gören ben sonbaharı da kurabiye zamanı olarak görüyorum. Kış'ta sıcak çikolata. Böyle yaprak motifli kekler yapmak fikri var bir süredir kafamda. Bu motifli kalıp bulamayacağım için kendim bir kalıp yapmaya karar verdim. Bakalım ne zaman gerçekleşecek.

 Pinterest

Artık elmaların da tatlanma zamanı geldi. Burada elmayı tüm mevsimlerde bulabiliyoruz. Ama her meyve sebze kendi mevsiminde güzel tabi. Geçenlerde dayanamayıp aldığım yeşil elma şu ana kadar yediğim en ekşi ve kötü elmaydı sanırım. Elmaların tornadan çıkmış gibi muntazam olanları göze çok hoş görünse de ben yamrı yumru olanlarını seviyorum ve tabi kütür kütür olmalarını. Şimdi manava gittiğimde hep minik, azıcık yamuk ve sepesert olanlarını alıyorum, öğrendim artık.. 

 Pinterest
Pinterest

Kitaplarımın çoğuna yaprak yerleştirmeye başladım. Bu sene gelincik koyamadım ama sayfalara çünkü gelincikle hasret gideremedik. O kan kırmızı çiçekler kuruyunca öyle güzel bir hal alıyorlar ki, deneyin mutlaka. 

Pinterest

Bu mevsim turşu ve ev yapımı sosların, eriştelerin de mevsimi aynı zamanda ve tabi zihnimde. Uzun senelerden sonra ilk kez turşu kurdum, halen de yeşil domatesim var. Sanırım onları kızarmış yeşil domatesler olarak listeme ekleyeceğim. İlk kez yeşil domatesleri kızartmayı deneyeceğim. Çocukken bilhassa hasta olduğum zamanlarda minik parmaklarımda kırmızı ojelerimle salatalık turşusu yemeğe bayılırdım. O zamanlardan belliymiş renklere hassasiyetim. Bu kocaman kavanozlardaki renkli turşulardan keşke evimin her  yerinde olsa. Henüz erişte de kesemedim, erteleyip duruyorum yine. Olsun nasılsa sonbahar bende hiç geçmeyen bir mevsim. Ben bahar çocuğuyum artık kesinlikle eminim. 

Bir de doğum günüm geliyor, sayılı günler kaldı. Yine heyecanlıyım tabi ama çok plan yapmıyorum kafamda. Burada doğum günleri pek doğum günü gibi geçmiyor çünkü. Beklenti içine girince hayal kırıklığına uğruyor insan. O yüzden sadece güzel bir yaşta olduğum ve bu yaşa gelebildiğim için mutlu olmakla yetiniyorum. Ama şunu biliyorum ki 80 yaşıma gelebilirsem eğer o zaman bile doğum günümü mutlulukla kutluyor olacağım. 

Ekim ayı özellikle Ankara'da daha başka güzeldir. Parklardaki renk cümbüşü insanı alır götürür masal diyarlara. Ankara'nın en çok sonbahardaki halini özlüyorum. Şimdi orada olsam ne çok fotoğraf çeker ne çok gezerdim sokaklarda kimbilir. Sıhhiye'deki okulumdan o zamanlar teyzemlerde kaldığım Ayrancı'daki evime yürümek, o yaprakların arasında oyalanıp gezinmek ne harikaydı. O yıllar hayatımın en güzel yıllarından biriydi. İçimde bitmeyen deniz özlemi gibi Ankara özlemi de bitmiyor ve öylece yerli yerinde durmaya devam ediyor. 

Ankaralılar, Ankara'da yaşayanlar o renkli yapraklarda sonbaharı gönlünüzce yaşasın benim için de, sokaklarda bol bol yürüyün, kahvelerinizi yudumlayıp kurabiyenizden benim için de bir ısırık alın ne olur :)


Bu fotoğrafı yani sonbahar delisi yaprak sever beni arkadaşım Anıl Tamer Yılmaz çekmişti yıllar evvel. Hala en sevdiğim fotoğraflardan biridir. Sonbahar için olsun bu fotoğraf o zaman...

5 yorum:

  1. Sen bunları yazmasan kaynar giderdi sonbahar arada, insan bazen fark etmiyor. Zaten baharlar kısaldıkça kısaldı, küt diye kış gelecek diye korkuyorum.
    Ben bir çıkarım senin için bugün, kahveli yapraklı falan :)
    Fotoğrafını da çok beğendim, o kırmızı pardesü, o kalbe bastırılmış sarı yaprak, tam sen olmuş! :)

    YanıtlaSil
  2. Ankara'da sonbahar çok güzel olur. Sarının ve kırmızının envai çeşidini görürsün doğada çınarların yaprakları dökülür yerlere üstüne basarak geçersin. Ben de özlüyorum Ankarada sonbaharıama Sonbaharın adındaki son beni hep hüzünlendirir doğrusu. Ensondaki fotoğrafı bende çok beğendim. tam konuya uymuş.

    YanıtlaSil
  3. Baharlar güzeldir ilkide sonuda

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel ifade etmişsin sonbaharı!
    Bir arkadaşa daha yazdım az evvel, mevsimleri hep konuşuyoruz da onların bizi iplediği yok, geliyor geçiyor hepsi işte:))
    Yaz insanı değilim, bunu hep söylerim.
    Doğa hep cömert bize, her mevsim. Ama sonbahardaki renk cümbüşü de yok diğer mevsimlerde.
    Doğum günlerinin nasıl geçtiğini tahimin etmem zor değil. Biz de 3 sene Polonya`da kaldığımızda benzer duyguları yaşadığımı hatırlıyorum.
    Her şey gönlünce olsun:)

    YanıtlaSil
  5. "kızarmış yeşil domatesler" filminden sonra biz de ailecek nasıl olur acaba diye merak edip yapmıştık. güzel oluyor :)

    bu sene yazdan kışa geçiş izmir'de (sanırım her yerde) o kadar keskin oldu ki Ekim'i sevgiyle anabilecekmiyim emin değilim...

    son fotoğraf on numara beş yıldız olmuş, arkadaşını tebrik et benim için :) fotoğraf projesine "yaprak" konusu mu koysak? bi düşün sen bunu, kaş-göz görevi tamamlandıktan sonra, öhöhööm!! :))

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)