3 Aralık 2014 Çarşamba

Sahra'nın efendileri: Tinariwen




Tuaregler ile ilgili yeni bir yazı hazırlıyorum blog sayfam için ama öncesinde, yayın hayatına yeni atılan Blogger Dergisi için yazdığım yazının çıkmasını bekleyeceğim. Blogger dergisinin ilk sayısı oldukça başarılı, benim de bir yazım var ve bundan ötürü mutluyum, bundan sonra da güzel yazılar ile Cezayir'i anlatmaya devam edeceğim. 

Tesadüf eseri yeni blog adreslerini karıştırırken tanıştım bu grupla ve oldukça ilgimi çekti. Tuaregler'in yerel dilde söyledikleri bir takım şarkıları, şiirleri olduğunu biliyordum elbette ama onları profesyonel sanatçılar olarak hiç tahayyül etmemiştim, çok hoşuma gitti. Rahatlatıcı tarafı var müziklerinin ve başka kapılar açıyor insanın zihninde. 

Tinariwen grup üyeleri Berber kültürüne mensup, yerel dilleri olan Tamaşek diliyle müzik yapıyor. Kapalı bir grup olarak bildiğim tuareglerin bu sayede dünyaya açılmış olmalarına ve kültürlerini tanıtmalarına sevindim doğrusu. 1979 yılında Cezayir'in Tamanrasset şehrinde temelleri atılan bir grupmuş ve o bölge halen Tuareglerin nüfus olarak çoğunlukta olduğu bir bölgedir, çölün kapısı da diyebiliriz. 

Yaptıkları müzik türü Afrikan blues olarak isimlendiriliyormuş, kesinlikle tavsiye ediyorum. Detaylı bilgi edinmek isterseniz de burayı ziyaret edebilirsiniz. Grubun kişisel sayfası için de burayı tıklayın lütfen.




10 yorum:

  1. sahiden hoş,
    müzik güzeldir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşuna gitmesine sevindim. Ben de açıp dinliyorum artık gün içinde, baya hoşuma gitti. Müzik gerçekten ruha iyi geliyor:)

      Sil
  2. Çok beğendim:) Blues sevilir bizim evde, yorumlayış tarzlarını sevdim:)
    Dergi hayırlı olsun:) Henüz okuyamadım, müsait olunca tekrar uğrayacağım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semi ne mutlu bana sevdirebildim bu müziği benim de sevdiğim gibi. Pek alışılagelmiş bir tarz olmadığı için zor benimseyebiliyor insan ama ben dillerini çok sevdiğim için ve öncesinde başka şeyler dinlediğim için kolay sevdim. Bir de buraları hatırlatıyor ya o yüzden de ayrıcalıkları var sanırım benim için. Dergi için güzel dileklerine teşekkür ederim. Yeni sayıyı ben de heyecanla bekliyorum.
      Sevgilerimle

      Sil
  3. Bluesun bu türüne alışık değiliz ya değişik geldi. Etnik müzikleri severim ama. Zevkle dinledim bu gece..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etnik müzikler benim de çok ilgimi çekiyor. Sanki bambaşka hikayeler barındırıyor gibiler. Günümüz popüler müziği bunların yanında o kadar korkunç kalıyor ki ahh keşke hep dünyanın değişik yerlerinden büyülü sesler duyabilse kulağımız, ruhumuz. Beğenmene mutlu oldum. Sevgiler

      Sil
  4. Müzik ruhun gıdası, ilacı, çayı kahvesi herşeyi. Cezayir'den gitmeden Tuareg ellerini de göreceğim inşallah, umutluyum. Buralara geliyor musunuz yakın zamanda, gelirseniz ve vaktiniz olursa bekliyorum. İlkay

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili İlkay;
      Hep aklımdasın biliyor musun? Ama bu çıkış olayları yüzünden alger'e pek gelemiyoruz artık. Yine de geleceğimiz zaman mutlaka haberdar edeceğim seni. Tuareg ellerini ben de görmek çook istiyorum gitmeden buralardan. Arkadaşlarımız geçen sene bir turla çöle gittiler çok memnun kaldılar hatta Cezayir'den beklenmeyecek bir performans olduğu üzerinde günlerce konuştuk. Biz de gitmek çok istiyoruz. Hadi bakalım inşallah. Çölde tuareg görürüz bol bol:) Senin de yolun düşerse bekliyoruz bu taraflara:)

      Sil
  5. Ne kadar değişik ve güzel yorumlamışlar. Etnik müzik hep sevmişimdir. Ama bu çok başka olmuş. Dergide yazınızın olması ne güzel. Hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene mutlu oldum, bana da oldukça değişik geliyor. Türkiye'ye dönüş zamanına kadar daha birçok yeni grup keşfedeyim diyorum ki orada buraları sıkça analım. Dergi için güzel dileklerine de teşekkür ederim. Çok öpüyorum. Sevgiler selamlar buralardan:)

      Sil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)