10 Ağustos 2015 Pazartesi

Maviyle iç içe bir Cezayir

 Ghasaouate Algerie Tlemsen

Cezayir elbette ki tümüyle turuncu bir coğrafya değil. Yahut sadece beyazlığı artık neredeyse tümüyle griye dönük, mavi panjurlu pencereleriyle meşhur bir yer değil. Burası hakkında az şey bilenler için öyle. Ama gördüğünüz gibi doğal güzellikleri de var hem de sizi kendine tutkun edecek kadar dokunaklı manzaralara sahip. 

Biz elbette ki bu saydığım yerlerin pek çoğuna canlı bir bakış atamadık. Sadece Corn d'or plajını ve çevresini gördük. Denizi plajı gerçekten oldukça güzeldi. Kalınacak yerler ki buralar pansiyon vari yerlerdi biraz köhneydi. Ama güzel bir oteli ve de ayrıca bir plaja yakın kısmında arkadaşlarımızın memnuniyetle kaldığı evleri de var. Gidip görmeyince hakkında yazmak ne kadar zor da olsa sözüne güveneceğimiz insanlar olunca anlatması dert olmuyor. Buradaki harika fotoğraflarda fotoğraf makinalarının ve filtrelerin de etkili olabileceğini aklınızdan çıkartmamakla birlikte olmayan bir güzelliği var edemeyeceklerini de unutmayın!

 Sidi Brahim Tipaza

Tipaza gördüğüm kadarıyla gayet şirin bir yer. Merkezini gezmeye fırsatımız olmasa da gördüğüm kayalık bölgesi, roman harabeleri, geniş plajı oldukça güzeldi. Buraları asla Antalya, Bodrum veya çevredeki güzel sahil kesimleri gibi hayal etmemelisiniz. Turizme açık bir ülke olmadığından etraf her ne kadar güzel olsa da bazı yerler kısır kalmış olabiliyor. Mesela kocaman uçsuz bucaksız bir plaj ama ekstra başka hiç bir şey yok. Yani ne bir büfe, ne bir restoran ne bir beach. Sadece alabildiğine boş bir plaj ve deniz. Aslında böyle sessiz kimsenin olmadığı yerler elbette ki daha hoş ama yabancı bir ülkede olunca da pek tercih edilmiyor diyebilirim.

Eylül ayında burada 9. yılıma gireceğim denizle kavuşmamızın sayısı bu kocaman süreçte sadece 5 defa falandır. 

 Skikda

Bu güzelliklerle buluşamamamızın bir diğer nedeni de kilometrelerce uzakta olmaları. Bir güncük hafta tatilimizde gidilecek yerler değil. Bazı uzak bölgeler de yabancılar için malesef güvenli olmadığı gerekçesi gösterilerek uzak tutulan yerler. Örneğin Jijel. Çok görmek istediğim bir yer çünkü büyük bir deniz feneri var. Ama ne zaman Jijel desem aaa oralar tehlikeli diyorlar. Burada çok fazla baskı ve korkutma politikası var. Bir şey olmayacak da olsa dilden dile yayılan söylemler gidip görmeye engel olabiliyor. Tabi korkmadan dört bir yanı dolaşan insanlar da var. Onlar çok gezgin ruhlular, cesaretliler ve gezmek hayatlarında ön sıralarda yer alıyor. Dinlenmek huzur bulmak için geziyorlar. Öylelerini bilirsiniz, sınır tanımazlar!

 Corn D'or Tipaza

İşte Corn D'or. Gerçekten böyle görünüyor mu derseniz evet kesinlikle gördüğümle aynı manzara. Ama tabi burada renkler daha canlı. Bu plaja gittiğimizde henüz yaz değildi ama kendini denizin kollarına atmak için çırpınmıştım. Berrak cam gibi bir suydu. Yakınında yani kayalık olan kısma gelmeden kocaman da bir ormanlık alan vardı. Piknik yeri olarak tasarlanmış. Hatta halk için havuz bile vardı ama henüz doldurmamışlardı. Yani bu coğrafya da aslında yok yok sadece keşfetmeyi bilmek ve cesaret etmek gerekiyor. Teyzemin dediği gibi yırtık olmak lazım biraz:)

 Corn D'or Tipaza

 Samere Fahim by flickr Portsay, Marsa Ben M'hidi, Tlemcen, Algéria

Böyle plajlar genelde halk plajları oluyor. Ben burada hiç özel plaja gitmedim ama varmış. Beach'ler de varmış. Biri Sheraton'a çok yakın. Sheraton otelinin de ayrıca plajı var ama denize kanalizasyon aktığı için çok kokuyormuş. Hatta Sheraton orjinal Sheraton değilmiş benden söylemesi, çakma yani :) Nasıl oluyorsa? 
Şehir efsanesi mi gerçek mi bilemiyorum. Cezayir'de her şey mümkündür!

Zeralda taraflarında da plajlar var  hem de kocaman. Kadınlar da var mayoları bikinileriyle denize giren.  Tlemcen'e bir defa gittim o da başka bir yere gidecekken geçiyorduk. Bayram olduğundan in cin top oynuyordu. Tozlu bir yerdi fazlasıyla, pencereleri kapıları kapalıydı hep evlerin. Gözlerim Teksas misali yollarda çalı topları aradı inanın. Şarap mahzenleriyle de ünlü bir yer aslında, güzel şarapları var ama gidilecek zamanı iyi ayarlamak gerekiyor. Kurban bayramında her yer kapalıydı. Dolasıyla biz ne insan, ne canlı yaşadığına dair bir iz, ne deniz ne de şarap mahzeni gördük. 

 Samere Fahim by flickr, 1ere Moscarda, Marsa Ben Mehidi, Tlemcen

Bu fotoğrafı da çok sevdim. Yine Tlemcen. O ağaçların altında denize doğru bakmanın ne kadar güzel olacağını düşünüyorum bu fotoğrafı incelerken. Biraz iyot kokusu da gelmiyor değil burnuma. Denizi seven insanları denizden uzak tutmak çok zor çünkü bir şekilde denizin tuzu, rengi kokusu hep kendine çeker onları. İlla girmek şart mı, hayır, yakınında olmak bile büyük bir mutluluk. Yaşamanın ta kendisi deniz!

Buldukça yeni fotoğraflarla bu coğrafyadaki ilgi çekici yerleri paylaşacağım. Gezip görebilmeniz, uzakları cesaretle ve tutkuyla yakın edebilmeniz dileğiyle!

14 yorum:

  1. Nasıl bakir nası güzel yerler buralar böyle..
    öyle bir albenisi var ki insanı çekiyor adeta:)
    keşke özgürce gidilip gezilebilse..
    sevgi ve keşifle kal..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım evet dediğin gibi bakir kalmış yerler çünkü bizdeki gibi oraya buraya otel dikelim tesis yapalım diye düşünceleri yok. Öyle olduğu gibi duruyor her yer. Güzel olmasının sebebi de bu. İnsanı çekiyor kesinlikle. Keşke dediğin gibi daha yakın olsa daha güvenli olsa da hep gidiliğ görülebilse. Öyle olsa zaten herhalde bu doğal güzelliğe mecburen turizm gerekecekti.
      Sevgiler

      Sil
  2. görseller muhteşem.. çalışma hayatı olunca bizler de çok sık gidip gezemiyoruz uzak yerlere.. keyifli tatiller dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Beğenmenize sevindim. Çalışma hayatı evet insanı çok kısıtlayan bir şey ama işte para kazanmadan da yeni yerler keşfedemiyor insan. Tuhaf bir kısır döngü. Ben hep diyorum kışları çalışıp yazları gezmek lazım. Keşke öyle bir düzen olsaydı ne güzel olurdu, herkesin de keşfetmeye isteği, parası ve merakı olurdu belki de.
      Çok teşekkürler.
      Sevgiler

      Sil
  3. çok etkileyici doğrusu,
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havvacım teşekkür ederim. Gerçekten etkileniyor insan, hele bir de kendini çıplak gözle görsek nasıl hissedeceğiz acaba öyle değil mi?
      Sevgiler canım

      Sil
  4. Fotoğraflara bakınca neden turuncu dediğini anladım sanırım. Çok güzel yerler. Her bir fotoğrafa bayıldım. Aslında öyle insanların doldurmamış olması hoşuma gitti benim. ÖYle yerleri severim ben.
    Arada ben de bakıyorum Cezayir fotoğraflarına. Çok güzel, göz alıcı fotoğraflar bunlar da.
    Denize uzak olmak zor ama yakın olacağın günler de yakın nasılsa :) Biz de dibimizde olan denize hasretiz hep. Keyfini çıkaramayınca varlığı da yetmiyor bazen.
    Sevgiler Tuğbacım, iyi haftalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denizcim burası her rengin doyasıya görülebildiği bir doğaya sahip bir coğrafya. Etraf yeşillenmeye başladı mı sanırsın karadeniz. Çöle döner bazen de ortalık tupturuncu olur. Ve mavi bazen öyle yoğun olur ki gözünü kısarsın. Doğasını çok seviyorum. Burada doğayla iç içe yaşamayı çok seviyorum. Düşünsene kaç kişi tr de işe gidip gelirken ve gündelik yaşantısında bu kadar doğanın içinde.
      İnsanların olmadığı fotoğrafları seçtim özellikle. O hissiyatı yaratabilmek için. Ben de bu bakirliği seviyorum. Çok güzel Cezayir fotoğrafları var forumlarda aslında sadece nereye bakacağını bilmen gerekiyor. Yoksa google amca çok görsel veremiyor bazen:(
      Denizin dibinde yaşamak harika olurdu veya bir deniz fenerinde. Hep öyle bir hayal kurarım deniz fenerinde yaşamak gibi. Öyle bir film izlemiştim yıllar evvel adını bile hatırlamıyorum. Bir deniz fenerinde yaşıyorlardı. Çok hoşuma gitmişti. Dediğin gibi keyfini çıkartmak lazım yoksa var olduğunu da unutuyor insan. Bir şekilde yolunu hep ona doğru uzatman lazım:)
      Sevgiler canım sana da iyi haftalar dilerim

      Sil
  5. sanırım görmeyi en çok istediğim yerlerden bir Cezayir, hep söylüyorum seni hem kıskanıyorum hem bazen üzülüyorum . 9 koca yıl eminim çok mutlu olduğun zamanlarda olmuştur, aileni kendi topraklarını özlediğin zamanda ... O burunda ki evlere bayıldım , gerçekten sadece fotoğraf ile oynandığı için öyle görünmediğine eminim . Dediğin gibi olmayanı var edemezler :) Daha çok gezebilmeniz dileğiyle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cezayir'i merak eden çok kişi var. Güzel bir şey aslında mutlu oluyorum. Yine de tabi söylüyorum Fas tunus daha temiz, güzel, turistik diye hani sonra geldik gördük bu mudur denmesin diye:) Biraz sorumluluk yükleniyor insanın üzerine. Çünkü herkes senin gözünle bakamıyor.
      9 yılda güzel anılar biriktirdik şükür ki, ama tabi çok özlem çektik. Neresi olursa olsun gurbetlik zor amerika da olsa kanada da olsa. Tabi böyle geri kalmış ülkelerde daha zor ama sonuçta hissedilen aynı yoksunluk oluyor.
      Olmayanı var etmemişler diye bilerek yazdım zaten. Cezayiri sevmeyenler bu fotoğraflarla kandırıyorlar insanları diyorlar. Ama Cezayirin doğal güzellikleri olduğu bir gerçek. Umarım dönmeden daha pek çok yer görebiliriz canım. Teşekkür ederim.
      Kocaman sevgiler

      Sil
  6. ilk foto müthiş yaaa. gelcem yine okumaya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de favori fotoğraflarımdan biridir. Gel gel her zaman beklerim. Uzun uzun kal:):)
      Sevgiler

      Sil
  7. off tuğba, ne kadar güzel yerleri varmış. güvenlik sorun tabi ki. yoksa bir günde olsa , zahmetlide olsa gider insan. ne zamandır blogları okuyamıyordum. malum geziyorum , biliyorsun :) bir taraftan ülke olayları canımı çok sıkıyor. elimizden birşey gelmemesi, bunca kötü olayı öğrenmek depresyona soktu beni. balkonumda oturuyorum ve güzel şeylere bakıyorumbugün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım gerçekten güzel, görmeye değer yerler var ama işte hem yerler birbirine çook uzak hem de güvenlik sorunu var evet. Turizm olmadığı için çok tenha yerler o yüzden insan cesaret edemiyor.
      Geziyorsun ve ohh süper yapıyorsun.Hep gez canım, yaşamanın anlamı zaten orada gizli bence. Seyahatler ruhumuza çok iyi geliyor. Ülke olayları malum hepimizin moralini bozuyor. Biz de çok etkileniyoruz, üzülüyoruz. Yine de her şeyin yoluna girmesi için daima umut ediyoruz, güzel düşünmeye çalışıyoruz. Güzel şeylere bakmak güzellikleri görmek iyi geliyor. Hep böyle bakabilmemiz dileğiyle canım.
      Öpüyorum çokça

      Sil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)