11 Haziran 2012 Pazartesi

Cezayir Soru-Cevap

fotoğraf: Phil Behan

Herkese bol güneşli ve kuş cıvıltılı bir günden merhaba;

Böyle bir günde deniz kenarında gölge bir yerde kitap okuyor olmayı çok arzu ederdim aslında. Cezayir'deki ilk yıllarımda ve tabi blog sayfamın da ilk yıllarında yazdığım Cezayir tanıtımı yazısına yeni bir yorum aldım. Sevgili Anıl birkaç soru sormuş bana. Çok teşekkür ediyorum öncelikle değerli kelimeleri için. Ben de sorduğu soruları hem uzun uzun açıklayarak yanıtlamak istediğim için, hem de okuyacak başkalarına da faydalı olacağını düşündüğüm için yeni bir yazı şeklinde hazırlamak istedim. Kafalardaki soruları bir nebze de olsa silebilmek dileğiyle yanıtlamaya başlıyorum:)


1. Cezayir halkı genelde hangi dili konuşur? İngilizce seviyeleri ne durumdadır?


Cezayir'de resmi dil Arapçadır. Yazışmalar ve pek çok resmi belge Arapça olarak yazılıyor ama Fransızcayı görmezden gelmek mümkün değil. Fransızca ikinci dil olarak kullanılıyor. Bazı yerlerde hala Fransızca konuşmayan, anlamayan insanlar da var. Arapça da yerel halk dili olan Kabyle'ce ve çeşitli yöresel diller ile de çeşitleniyor. Kuzeyde genelde durum bu şekilde ama güneye indikçe yerel diller artıyor bildiğim kadarıyla. İngilizce bilenler var tabi ama ben şu ana kadar kiminle karşılaştıysam İngilizce biliyorum diyen çoğu birkaç kelimeden öteye gidemiyor. Böyle sular seller gibi İngilizce konuşan birini henüz görmedim. Zaten turist alan da bir yer olmadığı için Cezayir fazla da ihtiyaç duyulmuyor sanırım. İstanbul'a gidiş geliş olduğu için Cezayirlilerde ticari amaçlı bazı Türkçe kelimeleri de biliyorlar. Yine de buraya gelirken bence Fransızca veya Arapça gerekli diye düşünüyorum, rahat etmek açısından. 


2. Hayat pahalı mıdır? Mesela bi kaç örnek verirseniz kıyaslama yapabileyim.

Bu aslında zor bir soru, yani çok uzun yanıtlayabilirim bu soruyu aslında pek çok örnekle. Şöyle söyleyeyim yerel halk için hayat zor ve pahalı. Çünkü halk fakir. Ama bizler gibi yabancı olarak burada iş yapanlar için Türkiye'ye kıyasla rahat ve iyi. Çünkü Cezayir ortalamasının üzerine çıkıyorsunuz aldığınız maaşlar ve yaşam kalitesiyle. Tabi beklentiler de çok önemli. Çok çeşitli ürünler mevcut aslında Cezayir'de. Öyle mahrumiyet bölgesi değil. İlk zamanlar biraz sıkıntı çekildiği doğru ama zamanla yeni yerler keşfettikçe ve şehri tanıyınca her istediğinizi bulabiliyorsunuz. Benzin ve doğal gaz çok ucuz bunu zaten duymuşsunuzdur. Türkiye ile Cezayir arasında hesaplamalarımıza göre 11 kat fiyat farkı var. Elektrik su da öyle. Yine de dediğim gibi yerel halk için pahalı bu söylediklerim, ben Türkiye ile karşılaştırma yaparak yazıyorum. Halk para sıkıntısı çektiği için onlar için ekmeğin fiyatı bile yüksek. Gazetelerde epey manşet olmuştu ekmeğin fiyatının artması. Sebze ve meyve fiyatları da yine ucuz. Yabancı marka ürünler bulabiliyorsunuz. Türk malzemeleri satan yerler yok yalnız, o büyük sıkıntı oluyor. Yabancı peynirler çok çeşitli ve fiyatları iyi, değişik meyveler zaman zaman ilk çıkış zamanlarında biraz artsa da sonradan bir seviyeye düşüyor. Ekmeğin fiyatını yazayım hemen burada ekmek 10 Dinar yani yanılmıyorsam 15 kuruşa denk geliyor. Su litrelik şişelerde satılıyor, 6 tanesi 125 dinara geliyor. Patates bir ara 100 dinara kadar çıkmıştı, normal fiyatı 40 dinardı yanlış hatırlamıyorsam. İthal ürünler yerli markalara göre daha fiyatlı tabi ama yine de Türkiye'de olduğu kadar çok değil. Bizim 300 dinara veya 400 dinara aldığımız yabancı marka çikolata ve gofretleri Cezayirliler fiyatlarından ötürü hiç yemiyorlar. Genelde sıkça telaffuz edilen devletin ve kaynakların zenginliğinin halka hiç yansımaması. Zaten biliyorsunuzdur ki Arap baharının burada da yansımaları oldu,hayat pahalılığı ana etkenlerden biriydi. 


3. Cezayir halkının turistlere yaklaşımı nasıldır? Biz Türkler gibi yolunacak kaz olarak mı görülür turistler? Ayrıca Türklere ayrı bi sempatizanlıkları varmış diye duydum, doğru mudur?

Turist olarak Türkleri düşünürsek yaklaşımları çok iyi diyebilirim. Evvelden belirttiğim gibi turistik bir ülke olmadığı için fazla yabancı nüfus yok turist olarak. Ortak tarihimizden ötürü Türkleri çok seviyorlar. Türk kelimesi geçtiğinde hemen Osmanlı tarihinden, onlara yaptığımız yardımlardan ve iyiliklerden söz etmeye başlıyorlar. Kökeni Osmanlıya dayanan aileler, Türkçe adları olan sokaklar, hastaneler var. Bizleri her ne kadar yakın görseler de yabancı olduğumuz için biraz fiyat artırımı yapıyorlar tabi. Yine de asla Türkiye'deki gibi insanları soymak değil bu. Henüz o kadar yozlaşmadıklarını düşüyorum. Bir sorun olduğunda, örneğin trafikte veya çevirmede Türk olduğunuzu görünce tavırları iyi yönde değişiyor, sohbet ediyorlar, bu sadece trafikte değil alışverişte de öyle, ticarette de öyle. Yalnız çok fazla gereksiz prosedürleri var insanı zor sokuyorlar fazlasıyla ve çok ağır işliyor her şey. Türkleri çok aceleci, sabırsız ve heyecanlı buluyorlar. 


4. Mesela alışveriş yaparken pazarlığa açıklar mıdır?

Pazarlık genelde yapılıyor. Ama büyük indirimler aldığımı hiç hatırlamıyorum. Bazen istisnalar oluyor tabi ama ben küçük parça alımlardan ve ufak indirimlerden bahsediyorum. Yabancı markalar örneğin Fransız markalar bizdekine oranla çok ucuz. Türk markaları çok pahalı. Nasıl biz de tam tersi ise burada da öyle. Fransa sömürgesinden çıkmışlar ama aslında hala öyle yaşıyorlar. Onların bıraktıkları alışkanlıklarla ve kültürle iç içe. Turiste açık olmamalarının sebebini de kültürel dejenerasyona uğramamak için olduğunu savunuyorlar. Ülke turistlere açılırsa eğer halk eğlenceye düşe ve tarihini unutur diyorlar. Ama bu durum ilerlemeyi büyük ölçüde engelliyor. Ama onlar hayatlarından gayet de memnunlar çünkü büyük beklentiler içinde değiller. 

5. Sizce araç ne kullanılmalı? Mesela 10km'lik bir yol gidilecek. Taksi, toplu taşıma aracı, (varsa) tren, motosiklet, bisiklet.. bunlardan hangisi daha mantıklı olur?

Toplu taşıma araçlarını hiç tavsiye etmedim kimseye şimdiye kadar çünkü kazalara çokça şahit oluyor, duyuyoruz. Ama başkentte kullanan tanıdıklarımız da yok değil. Taksilere de biniyorlar. Biz bir kere kalabalık bir grup olarak bindik çünkü tek başınıza binince yabancı olduğunuzu görüp para için kaçırabiliyorlar diyorlar. Riske atmamak gerektiğini düşünüyorum. Ama anlaşmalı taksiler bulabilir, taksi duraklarından faydalanabilirsiniz. Bu hiç binilemeyeceği anlamına gelmesin. Yine de en güzeli şahsi araçlar diye düşünüyorum. Tren de var gidip gelen tanıdıklarımız var ama biz kullanmadık o yüzden bilemiyorum. Bana pek iç açıcı gelmiyor. Riskli bulduğumuz için ne otobüs ne tren ne taksi sık kullandığımız bir ulaşım şekli değil. Araştırılıp öğrenilebilir tabi. 

6. Kış döneminde ortalama sıcaklık kaç derecedir. Soğuk oluyor ise nasıl ısıtma sistemi uygulanıyor?

Buraya ilk geldiğimde Afrika kıtasına geldim diye çok sevinmiştim. Kışları da sıcak olur diye düşünüyordum kendimce. Ama geldiğimde gördüm ki kışların Türkiye'deki kışlardan farkı yok. Bu sene 80 yıldır ilk defa bu kadar çok kar yağmış. Biz de buna şahit olduk. Herkes hayretler içerisindeydi. Kutupta gibiydik. Dereceleri pek hatırlamıyorum ama buraya geldiğim 5 senedir ılık bir kış geçirmedim hep atkılar berelerle doluydu kışlarım ve kalın kazaklar montlarla tipik kış mevsimi gibiydi. Çok keskin rüzgarlar ve yakıcı soğuklar hissetmedim ama mevsimlerini seviyorum buranın. Tipik Akdeniz iklimi denilebilir. Yalnız Akdeniz ikliminde kışların daha ılıman olduğu düşünülür ben üşüyen bir insan olduğum için bana kış her halukarda kış gibi geliyor inanın! Ama Cezayirliler pek üşümüyorlar, havalar onlar için pek ideal. Yazları 50 dereceleri gördüğümüz oldu, deniz kenarındaki ve iç bölgelerdeki şehirlerde değişiyor tabi ki bu durum. Yine de çöl sıcakları çok fena. Göğün turuncu oluşunu hep dile getiriyorum, çölden gelen kum taneleri kimi zaten fırtınayla etrafa yayılıyor görüntüsü pek güzel ama sonuçları kötü oluyor. Genelde klima kullanıldığını biliyorum. Biz eskiden doğal gaz sobası kullanıyorduk. Yine de evler büyük olduğundan ekstra bir ısıtmaya ihtiyaç duyuyorduk. Cezayirliler pek üşümüyorlar demiştim ya bazı evlerde kışın soba bile yanmıyor. Bunun maddiyatla da ilgisi var elbet. İnsanların yiyecek ekmeği zor bulurken doğal gaz yakmasını bekleyemezsiniz tabi ki. Yine de bu bölgeden bölgeye değişiyor. Klima, gaz sobası ve elektrikli sobaları kullanım için örnek gösterebilirim. 

7. İlk geldiğimizde Dinar ile gelemeyeceğiz. Bunun için dövizi nereden temin etmemiz daha mantıklı olur. Duyduğum kadarı ile sokak satıcıları varmış. Bunlara ne kadar güvenilir döviz konusunda? 

Bu gerçekten rahatsızlık verici bir durum. Kapalı bir ekonomisi olduğundan para değişimi yönünden sıkıntı çekiliyor. Belli bir miktarın üzerini getiremiyorsunuz, eğer getirirseniz işletmeniz gerekiyor pasaportunuza ve dönerken de onun yanınızda olması gerekiyor. Kontrol ediyorlar. Her seferinde çıkış yaparken de girerken de yanınızda ne kadar dinar veya dolar, euro var diye sorup görmek istiyorlar. Tunus ve Fas'ta olduğu gibi hava alanlarında para değiş tokuşu yapabilecek yerler mevcut değil. Şehir merkezlerindeki bilinen bazı yerlerden döviz değişimi yapabiliyorsunuz. Para transferi söz konusu değil. Kredi kartı kullanımı yaygınlaşmadı ama kullanılan yerler var. Genelde para alışverişlerde nakit olarak dönüyor. 

Kısa kısa aklıma gelen genel birkaç bilgiyi de eklemek istiyorum;

-Arapların yoğun olduğu bölgelerde yaşamak biraz daha sıkıntılı, kadınlar kapalı veya sokaklarda pek kadın olmuyor diyebilirim, daha baskıcı bir tutum oluyor. Kabyle bölgelerinde ise daha rahat gündelik yaşam. Daha kültürlü, okumuş, temiz ve medeniler. 

-Ufak ufak bakkallar her yerde mevcut. Genelde manav adı altında sadece sebze satılıyor. Sebze ve meyveyi bir arada belli yerlerde bulabiliyorsunuz çeşit olarak. Şimdi birkaç yeni süpermarket açıldı oralarda her şey var. Bir de alışveriş merkezi açıldı orası da diğer yerlere göre oldukça modern ve malzeme yönünden çeşitli.

-İçki her yerde satılmıyor ama özel olarak içki satılan tekel bayileri mevcut. Her restorant'ta içki yok. Bazı yerlerde de el altından meyve suyu verir gibi içki verebiliyorlar. Fransız kültürü hakim. Tuzlu çeşitler yok diyebilirim. Genelde tatlı mamüller satılıyor. Pek leziz olduklarını söyleyemem. Kremalar ve şekerli tatlılar vasat. Tabi belirli yerler var güzel pasta ve tatlı yapan. Ekmekleri çeşitli ve güzel. Tatlı olarak doğu kültürü ile fransız kültürü arasındalar. Değişik tatlıları var, çikolatalı baklava bile yapıyorlar ve inanır mısınız bizim harika baklavalarımızdan daha çok beğeniyorlar Cezayir baklavalarını. Tatlılarda şerbete tat vermek için bal kullanıyorlar bu da ağır ve yakıcı oluyor. 

-Su ve elektrik kesintisi çok oluyor. Bazı yerlere su çok nadir veriliyor. Şebek hattı kullanınca su yönünden çok sıkıntı çekiliyor. 

- Hırsızlık olayları var. Bazı yerlerde dikkatli olmak gerekiyor. Çok kalabalık yerlere girmemenin faydası var. Her zaman temkinli olmak gerekiyor.

-İnternet çok zayıf. Türkiye'de bile ilk internet kullanım zamanlarında bu kadar sıkıntı çekmemiştik. Buraya ilk taşındığımızda tam 4 ay internet bağlatmak için bekledik. Kablosuz ağ yok denecek kadar az. Öyle kafelerde falan yok, internet kafeler var tabi ama hiç gitmediğim için bir yorum yapamıyorum. Yine de acil işleri halletmek için yeterli olabilir. 

-Pizzayı çok seviyorlar. Bolca pizzacı var. Buradaki pizzalar pek güzel sayılmaz daha çok lahmacun veya pide gibi. Yine de başkentte güzel yerler de yok değil. Dediğim gibi neyin nerede güzel ve temiz yapıldığını bilmek, öğrenmek gerekiyor. Genelde hijyen diye bir şey yok. Bardaklar, tabaklar, şişeler restorantlarda hep kötü. Kaliteli yerler de var ama servis de çok yavaş. Zaten yavaşlık insanların içine işlediğinden her yerde. Yine de bu yavaşlığın içinde olmak bir nebze de olsa güzel. Sürekli bir koşturma halinde olmamak günümüzde insanların özlediği bir durum. 

-Kahvehane kültürü çok fazla. Erkekler genelde hep bu kahvehanelerde vakit geçiriyorlar. Türk kahvesi bulmak mümkün değil. Yerel halk genelde açık ve çok şekerli olan naneli çayı tercih ediyor. Alışılınca lezzeti aslında çok güzel ve hazmı kolaylaştırıyor. Genelde espresso tüketiliyor. Ufak bardaklardaki bu kahve oldukça sert ve acı olarak minik bardaklarda içiliyor. Genelde gün boyu bir bardak kahveyi içiyorlar veya pek çok kişi aynı bardağı paylaşabiliyor. Hamoud adında yerel bir gazozları ve kola benzeri Selecto adına bir içecekleri var. Kolaya hiç benzemediğini söylemeliyim. Fransız şarapları çok güzel. Kaliteli restoranlarda harika şaraplar bulmak mümkün. Gece hayatı için fazla alternatif yok, keyif alınabilecek, bayanların veya ailelerin gideceği çok nadir bir iki yer var. O da başkentte büyük otellerin barları diyebilirim. 

-Kadınlar başkentte günlük yaşama dahil olabiliyorlar, evlerinde kapalı değiller. Başkent Cezayir'in en modern en gelişmiş yeri. Pek çok şeyi bir arada bulmak mümkün. En büyük şans Cezayir'e gelip başkentte yaşamak. Uzak yerlerde kaldığınızda olanaklar fazlasıyla kısıtlanıyor, yaşam çekilmez bir hal alabiliyor. 

-Sosyal hayat için pek alternatif yok ama yapılabilecek güzel aktiviteler oluyor. Tabi araştırıp bulmak gerekli. Festivaller, konserler, sergiler oluyor. Sinema var ama açık olanına hiç rastlamadım. Tiyatro gösterileri yapılıyor yalnız onu biliyorum. Karaoke çok sevilen bir eğlence türü. Sokaklarda adını petang olarak bildiğim kumda metal topları uzaktan birbirine vurmak suratiyle attığınız bir oyunu neredeyse herkes oynuyor. Bir keresinde bende denemiştim oldukça zevkli bir oyun.

Şimdilik aklıma gelenler ve kısa kısa yazmak istediklerim bunlar. Her bir sırayı sayfalarca yazabiliriz aslında. Bu aşamada sizi uzun kelimelerle daha fazla yormak istemiyorum. Bana sorularınızı yorum yoluyla yazabilir veya mail olarak gönderebilirsiniz.

Hayatta herkes seçimler yapar ve bir yola girer. Cezayir'e gelmeyi düşünüyorsanız iyice düşünün. Pek çok artısı olduğu gibi eksisi de var. Birikim amaçlı bir müddet yaşanabilir, biz burada 5 sene kaldıysak inanın herkes kalabilir. Tabi sabırlı olmak, iyi taraflarını görmeye çalışmak, hayatı tanımak ve ona katılmak gerekiyor. Türkiye ile kıyas yapılabilecek bir yer değil. Burada gelen insanlar aslında kendi memleketimizde ne kadar da şanslı olduğumuzu yeniden anımsayacaklar. 

Yine de görüp tanımak gerektiğine inanıyorum. Fas ve Tunus'u görenler burayı kısır bulacaklardır ama her şehrin kendine has sihirli tarafları olduğunu düşünüyorum. Önemli olan hikayeleri duyup, ruhunu hissedebilmek. Hiç bir şey saf kötü olamaz içinde mutlaka güzellikler barındırır!

Umarım buraya gelen herkes için Cezayir güzel bir deneyim, güzel hatıralar ile dolu keyifli bir yolculuk olur. 

47 yorum:

  1. Paylaşım için teşekkürler Tuğbacım. Farklı kültürleri tanımak güzel.

    YanıtlaSil
  2. herşey iyi güzel de... "biz burada 5 sene kaldıysak inanın herkes kalabilir" kısmına katılmıyorum... küçük şeylerle mutlu olmak ve her koşulda sevdiceklerle durumu idare edebilmek herkesin harcı değil ;)

    tamam gerisine bi lafım yok :P:P:P

    YanıtlaSil
  3. Sezer;
    Asıl ben teşekkür ederim güzel yorumun için. Ben de değişik kültürleri tanımayı, öğrenmeyi her zaman çok sevmişimdir. Sizler de beğeniyorsanız ne mutlu bana:) Kocaman sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Saçaklı;
    hıııım anladım demek istediğini, bir bakıma haklısın tabi herkes farklı bir yaklaşım içerisinde olabilir.Ben aslında orada hani benim gibi sosyal gezen tozan falan arkadaş canlısı bir insan bile burada yaşadı öcü değil yani burası yaşaması zor da değil öyle çok, allahın terk ettiği bir yer de değil anlamında yazmak istemiştim aslında:):):)Yine de doğru diyorsun bazen polyanna olmayı da bilmek gerekiyor, herkes yapamıyor:):)öptüm kocaman seni:)

    YanıtlaSil
  5. Ne kadar detaylı yazmışsın Tuğba ben de dikkatle okudum. Şimdilik Cezayir'e gelmek planımda yok ama belli mi olur belki bir gün???

    YanıtlaSil
  6. Tuğba hanım merhaba. Yazılarınızı beğeniyle okudum. Bende 5 yıllığına bir otomotiv firmasında çalışmak için başkente geleceğim. Ülkeye girişte bütün deklare edilecek para miktarında bir sınır varmı acaba 100-200 dolar ile giriş yapsam bunu da belirtmek zorundamıyız. Türkiye gelirken yanımızda bir şeyler getirebiliyormuz (hediye anlamında)Takı,kozmetik, ufak tefek elektronik gibi. Ben çalışıp birikim yapma amaçlı geliyorum verebileceğiniz tavsiyeleriniz olursa sevinirim. İlginiz için şimdidide teşekkür ederim. Saygılar

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar wiziem;
    Yazılarımı beğenmenize memnun oldum. Faydalı olmuştur umarım verdiğim bilgiler. Yüklü miktarların deklare edilmesini istiyorlar ama dediğiniz gibi 100-200 doları deklare etmenize gerek yok. O kadarına müsamağa gösteriyorlar zaten. Boşuna kendinizi sıkıntıya sokmayın. Çünkü o deklare işleri biraz sıkıntılı sonrasında o parayla birlikte çıkmanız gerekiyor çünkü pasaporta işledikleri için. Yani ben öyle bir tecrübe yaşamadım bizzat ama öyle olduğunu duyuyoruz. Yanınızda da hediyelik bir şeyler getirebilirsiniz elbet ama iyi muhafaza edin. Bazen bavulları karıştırıyorlar güzel görürlerse alıyorlar. Ya saklayın bir şeylerin içine kamufle edin ya da el bagajınızda getirin hediyelik olacak değerli şeyler varsa. Kozmetik ürünler el bagajında olacaksa eğer onları sınırlaması var ona dikkat edin elinizden almasınlar Türkiye'de kontrolden geçerken. Bagajı verecekseniz de torbaya koyun kozmetikleri ayrı ayrı o zaman sorun olmuyor. Ben makyaj malzemelerini de torbalıyorum kalın fermuarlı buzdolabı poşetleri ile örneğin fondöten krem veya sıvı şeyleri. Biz de birikim amaçlı buradayız zaten o yüzden sizi anlıyorum. Bana detaylı soracağınız şeyler olursa mail atın çünkü buradan her şeyi uzun uzun yazamıyorum. Şunu diyebilirim biz burada en çok yiyecek sıkıntısı çekiyoruz yani türk peyniri zeytini gibi şeyler. Mail adresinizi iletirseniz size detayları yazarım. Çok teşekkürler. Sevgi ve selamlarımla..

    YanıtlaSil
  8. merhaba tuğba :) cezayirle ilgili böyle detaylı bi yazı bulduğum için çok mutluyum, eline diline sağlık öncelikle:).ben türkiyeyle ordaki yaşam standartlarının karşılastırmasını görmek istiodum ve az çok şu an bi fikrim var ama yeterlı deıl hala. eğer mail yazmak yormazsa sizi çok, biraz daha bilgi almak isterim.sevgilerle.. :)

    YanıtlaSil
  9. Perhaps;
    merhabalar. çok sevindim yazıyı beğendiğine. Daha başka yazılar da var Cezayir ile ilgili arşivden bulabilirsin veya etiketlerden. Mail yazarım tabi ne demek ama mail adresini göndermeniz gerek. Yorumda göremedim mailinizi. Çok selamlar ve sevgiler:)

    YanıtlaSil
  10. Selam tuğba hanım gayet güzel bir blogunuz var cezayir hakkında.Benim öğrenmek istediğim burada çalışan Türkler için ortalama ücret düzeyi nedir mesela bir muhasebe personeli için?

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Tuğba Hanım;

    Bilişimci olarak Cezayir'de çalışmak istiyorum. Maaş olarak sizce ne öder taşeronlar ve o taşeronlara nasıl ulaşabilirim?

    YanıtlaSil
  12. teşekkür ediyorum bilgi için.. inşallah 1 ay içinde ordayım.. tr den isteğiniz varsa söyleyin ltfen yardımcı olalım kardeşim

    YanıtlaSil
  13. Alper Namlı;
    Merhabalar. Geçenlerde bilişimci olarak gelecek bir bey daha bana ulaşıp sormuştu bu konu ile ilgili birkaç bilgi. Cezayir'de bilişim zor bir konu açıkçası. Maaş olarak ne ödeyeceklerini bilemem çünkü her şirketle özel olarak görüşüp isteklerinizi belirtirsiniz, bu şirketle sizin aranızda özel bir konudur. Benimle aynı işi yapacak olsanız bile size nasıl fiyat söyleyebilirim ki ben. Yine de bildiğim bir konu olsa aşağı yukarı bir rakam verirdim belki ama bilişim konusu inanın çok uzak olduğum bir durum Cezayirde. Taşeronlara ulaşmak konusunda da yardımcı olamayacağım.Bence web den araştırma yapın, bağlantı kuran şirketleri ancak web sayfasından bulabilirsiniz eğer başka bağlantılarınız yoksa. Kusuruma bakmayın yardımcı olamadığım için ama inanın bilsem elimden geleni yapardım. Saygılar sevgiler

    YanıtlaSil
  14. slm merhaba tuğba hanım öncelikle cezayirle alakalı görüşleriniz yayınladığınız için tşkr ederim ben şunu öğrenmek istiyorum ben cezayire gelecem geldyimde farz edelimki 200 dolarla girdim çıkarken 2000 dolarla çıkamammı mail atarsanız sevinirim im_para_tor1@hotmail.com oranın kendi halkının maış durumu nee

    YanıtlaSil
  15. Merhaba tuğba hanım, cezayire inşaat sektöründe çalışmak için erkek arkadaşım gitti. Evlendikten sonra bende gitmeyi düşünüyorum aynı sektörde çalışmak için.Bayanların çalışması nasıl zor mu ve hep başkentten bahsetmişsiniz bejaia şehri hakkında bilginiz varsa aktarır mısınız.SEVGİLER

    YanıtlaSil
  16. Meraba. Biz cezayire gidecegız. ben liseye gececegım. orada turk okulları varmı? egitimi nasıl? bilgi verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bana mail adresimden yazarsanız uzunca cevaplayabilirim.
      Sevgiler

      Sil
    2. tugba hanım , konstantin de türk okulu varmı acaba? yardımcı olursanız sevinirim.

      Sil
  17. boufarik nasıl bir yerdir bilginiz varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Birkaç gün evvel de sordular bufarik şehrini. Blida yakınlarında bir yer olarak biliyorum ama gitmedim ve yaşayan tanıdığım da yok ne yazık ki. Blida genel itibariyle güzel bir şehirdir ama. Fazla bir şey yazamadım kusura bakmayın, yanlış yönlendirmek istemem bilmediğim bir yer olduğu için.
      Sevgiler

      Sil
  18. Türkiye'den uçakla nereye gidilir Boufarik' de hava alanı varmı yoksa önce cezayir sonra orasımı mesafesi arabayla ne kadardır?
    havaalanında giriş çıkışlar sıkıntılımı mesela kaç kilo yüke izin veriyorlar para girişi çıkışı sıkıntılımı yada neleri getirelim veya getirmeyelim.
    ayrıca telefon almayı düşünüyorum orada ucuzmudur türkiyeye göre?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mailden yazarsanız bana daha detaylı güzel bilgi verebilirim evet. Buradan her bir soruyu yanıtlamak güç oluyor. Sol üst köşede bana yazın kısmında mailim ama ben yine de yazayım size tugbatekeli@gmail.com
      haberlerinizi bekliyorum sevgiler

      Sil
  19. mail adresinizi göremedim maille daha ayrıntılı sorabilirmiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mailde daha ayrıntılı sorabilirsiniz. Bekliyorum haberlerinizi. Mailim tugbatekeli@gmail.com
      Sevgiler

      Sil
  20. ben mailinizi sorunca ..bundan sonra kimse buraya yazmamış herkes maile yazıyor galiba demekki benim sormamı bekliyorlarmış ama tuğba hanım sorulan soruların cevabını buraya yazmanız hepimiz için iyi olur diye düşünüyorum burası bilgi edinmek için daha güzel benim aklıma gelmeyeni başkası soruyor veya başka sıkıntıları buradan öğreniyoruz benim kendi görüşüm... teşekkürler paylaşımınız için .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Adsız;
      Genelde buraya yazılan yorumdan sonra maile yönlenme oluyor. Böylesi daha iyi oluyor benim açımdan çünkü mailde Cezayirle ilgli hazırladığım ek bir dosya falan var onların hangi birini buraya koyacağım öyle değil mi? Kişisel bilgiler de oluyor insanlar ulu orta herşeylerini burada anlatmak istemeyebiliyorlar. Yoksa buradan yanıtlamak aslında kolay, mailde inanın öyle detay yazıyorum ki herşeyi kolaya kaçıp burada şu şu da diyebilirim. Zaman zaman bu yazıda olduğu gibi posta olarak yayınlıyorum soruları, şimdi yeni bir yazı daha hazırlıyorum Cezayir ile ilgili. Aslında zaten bu postaları okuyunca çok fazla soracak şey de kalmıyor. Yeni postada daha detaylı anlatacağım.
      Ben teşekkür ederim.
      Sevgiler

      Sil
  21. burdaki müzikler harika

    YanıtlaSil
  22. Constantine'de türk okulu var mı diye burcu hanım sormuş ama yorumu onaylamama rağmen burada görünmedi neden anlamadım. Constantine'i pek bilmiyorum gitmedim ama bildiğim kadarıyla yok malesef. Yine de bir sorarım bana mail atarsanız sizin için daha kolay olur bilgi alırsam iletirim. Mailim tugbatekeli@gmail.com Orada bir arkadaş var yazayım sorayım bi. Sevgiler

    YanıtlaSil
  23. 6 senedir constantin de yaşanan biri olarak burda Türk okulu yok. Selamlar

    YanıtlaSil
  24. Sn. Tugba Tekeli Hanim,

    Oncelikle ellerinize saglik. Nefis bir blog olmus. Yillarin birikimi. Ne kadar guzel ki sizin gibi guzel insanlar birikimlerini paylasiyor. Bu bir azalan degerdir su zor dunyada. Sizi kutluyorum.
    Evet, nasil sizi bulduk, Cezayir de yasam ve alkol ve vs seklinde))...biz de her Turk gibi ara sira Raki icen biri olarak, orada alkol kisitlamasini duydugumuz icin bir bakalim dedik...sizin nefis blog cikti..ne mutlu bize..
    Ben 10 yildir Korfez de, Gulf derler bilirsiniz, UAE ve simdi Doha da bulunurken, bir teklif ile karsilasmaktayiz. Algiers de bir buyuk proje. Arastirmaya bilgi edinmeye basladik. Sizin engin tecrubelerinizden yararlanmak bieni ve ailemi mutlu eder. Cok sorumuz olabilir. Bu sayfada fazla yer mesgul etmek istemeyiz. Siz zaten yeteri kadar genel bilgi vermissiniz. Biz biraz daha detay sormak isteriz. Musait oldugunuzda size yazmak isteriz.
    Saygilar
    Elif 3,5 - Natalie - Fatih - Bunny the miyaww boy

    YanıtlaSil
  25. tugba hanım yardımınıza ihtiyacım var... 2 haftaya kadar Cezayir e bir iş gezisi planlamam gerekiyor. mailinizi bulamadım bana ulaşabilir misinz mailimi versem ?

    07mammamia@gmail.com Sinem Eroğlu

    YanıtlaSil
  26. Cezayirde telefon fiyatları nekadar acaba öğrene bilirmiyim.(ıphone 6s plus 16 gb) Gümrükten türkiye gelirken ne kadar itiyorlar yardımcı oluranız sevinirim.

    YanıtlaSil
  27. Merhabalar 7 ve 5 yasinda iki kizim icin Oran da uygun okul var midir?Fransiz ya da İtalyan okulu olarak soruyorum cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  28. Merhabalar Tuğba hanım çok iyi yazmışsınız henüz 1 ay oldu iş için eşimle geldik Mostaganem Vahran Oran Alcer çeşitli yerlere iş için gittim ama mostaganemde ikamet ediyorum diğer yerler Nasıl hiç bilmiyorum gezemedim çünkü. . Bütün dedikleriniz doğru . Hiç güzel peynir yok genellikle ülken peynir yiyorlar . Bulgur yok Ayrıca meyveler şuan çok pahalı şuan bir elmanın kilosu 7-8 tl ye tekabül ediyor. Ama çoğu şey pahalı olurken çoğu şeyde uygun mesela 25 kilo sıvı yağ 5 tl Türkiye'de 25-30 tl büyük tüp 5 tl tekabül ediyor yani 200 Dinar . Birbirini tamamlıyor pahalı ve ucuz şeyler. Hayat zor burda evet ama Türkleri çok seviyorlar nereye gitsem Türk dediğimde yüzleri gülüyor ve yardımcı olmak için elinden geleni yapıyorlar . Bizde Allah nasip ederse 3-5 sene çalışmayı düşünüyoruz hayırlısıyla . Gurbet çok zor gerçekten kendi memleketinin kıymetini anlıyorsun. İnternet olarak 3G yeni geldi şimdilik çekiyor bi sıkıntı yok . Ama eve WiFi bağlatmak zor. Cezayirli biri olması lazım WiFi için. Kontöre çok para verdim kampanyayı yapabilmek için 3 GB internet birde dakika veriyor 55-60 tl ye tekabül ediyor . Tabi ben bilmediğim için bu kampanyayı yapabilmek için 200-250 tl harcadım . Şimdilik sıkıntı yok hallettim. Taksi çok ucuz burda araçlar hep benzinde . Benzin çok ucuz 27 tl ye depo fulleniyor. Yeni bi ev dizmek isteyenlere Allah yardım etsin . Arapçası çok farklı karışık biraz ben yavaş yavaş öğrenmeye çalışıyorum inşallah. Allah gurbette çalışacak herkese yardım etsin cümlemize . Sorusu olan varsa yardımcı olabilirim ssuzer33@gmail.com teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sümeyye hanım ismim erol cezayir blida bölgesinde çalışıyorum 1 ay sonra costantine geçicem allah nasip ederse uzun bir süre orda çalışmayı düşünüyorum ben 1 sorum olucak ben 10 gündür buradayım ama anlıyamadığım şey konuşdukları diller arapça öğrenmeye başladım int sitesin den birbirine uymuyor ama yazdıkları arapça bir tek yazılış var alfabetik aradım bulamadım herhangi bir sözlük yada öğrene bileceğim bir yöntem varmı bilmek istiyorum tardımcı olursanız çok sevinirim erolyildirim1985@gmail.com

      Sil
  29. Bir Cezayirli olarak bazı yazdıkların yanlış. düzeltmeni tavsiye ederim. cezayirde içki yasak ve kesinlikle hiç bir yerde satılmaz. ama kaça içenler mevcut elbet. ikinci husus insanlar maddiyat yüzünden doğalgaz yakamıyor demişsiniz ama doğalgaz ve bezin bedava..hele hele ekmek ve süt ürünleri çok ama çok ucuz... devlet her vatandaşa ev veriyor... şehit çocuklarına 2 adet ev,burs + maaş bağlıyor bu yanlışlardan sonra yazını okumayı bıraktım. zira araplara karşı bir kinin var. berberiler kibar medeni demişsiniz. nereyi gezdinizi onu bile yazmadınız ? sahi siz hangi şehiri gezdinizde araplar tutucu baskıcı şeklinde insanları yanlış bilgilendiriyorsunuz ??

    sanırım siz cezayirin 20 sene önceki halini yazıp çizmişsiniz..raylı sistemde cezayir Türkiyeden çok ileri seviyede. satte 900 km hızla sefer yapan trenler var. konstantin ve başkentin her yeri tramvay ve metro ile örülmüş... Siz türklerin bu kibirci aşağlayıcı huyunuzu sevmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cezayirli arkadaşım senin yazıklarında yanlış, ya sen cezayirli değilsin yada ülkeni iyi tanımıyorsun

      1. Her yerde içki yasak ama her yerde satılıyor ( lüks restauranlarin hepsinde var bijea ve tiziouzi taraflarında dükkanlarda bile satılıyor , ve sanayii bölgelerinde el altından)
      2. Ekmek doğalgaz evet ucuz fakat cezayirli vatadaşların alım güçleri çok düşük asgari ücret en son 18.000 da ( 100 usd ) ( 2017 ocak ayında bir değişiklik olmadısya ) ekmeğe şekere yağa 2-3 sene önce zam geldi halk isyan etti zammı geri çektiler bunuda duymuşsundur .
      3. Şehit ve Gazi yakınlarına çok büyük imkan sağlıyorlar tva dan muaf tutma ev kredi vs bu çok doğru ve güzel birşey , Biz Türkler kinci bir ırk değiliz kolay kolay kimseye kin beslemeyiz ve Cezayirde bizleri bu kadar çok seven varken Kin tutmak ne mümkün :)
      4.Berberiler ve Araplar birbirlerini pek sevmezler berberiler yaşam tarzları ile araplardan daha az tutucular sadace bunu söyleyebilirim.
      5. 7 yıldır bu ülkede çalışan birisi olarak 900 km hızla sefer yapan tren olduğunu sizin yazınızda okudum inşallah vardır . constantinde tramvay yaklaşık 2 sene önce hizmete açıldı constantin - zuaghi ( yanlış yazmış olabilirim ) arası çalışıyor 20 yada 25 km ve o güzergahi nouevville ali menjeli ye doğru uzatıyorlar.

      Sen Türkleri tanıyamamışsın Kibir ve İnsanlari Hor görmek bizlerde yoktur. Avrupa daki katliamcı ve Sömürgecilerle bizleri karıştırma.
      Sizleri yani Cezayirlileri seviyoruz Geçmişe dayalı bir bağımız var ve bizi yani Türkleri tanımaya çalış seveceksin eminim ...

      Sil
    2. Merhaba eşim blida da yaşıyor.Bende çocuklarimla gitmeyi düşünüyorum.Fakat iyi eğitim alabilecekleri okullar olmadığını duydum.Ne kadar doğru merak ediyorum.Bilgi verirseniz sevinirim.

      Sil
    3. Merhabalar algeria. Öncelikle sayfama hoş geldiniz. Yorum için teşekkürler. Yazdıklarımın yanlış olduğunu düşünmüyorum. Şöyle özetleyeyim;
      Cezayir de eşim ve ben birlikte 9 sene kaldık. Pek çok yer gördük ve içki satın alınan, içilen yerlerde bulunduk. Başkentte güzel Fransız restoranları var mesela, La madraque var sahil kasabası orada balıkçılar var ve içki veriyorlar, Hydra’da içki dükkanları var. Tizi Ouzou da ikamet ettik orada da içkili restoranlar ve içki satılan yerler var. Bouira’da da kaldık orada da içki temin edilebiliyordu. Yani bence siz memleketinizi tanıyamamışsınız. Hiç içilmeyen yasak olan yerler de vardı elbet, her restoran içki servis etmiyor ama yasak de denilemez.
      İnsanların yani yerel halkın sıkıntı çektiğine de ben pek çok kez şahit oldum. Kaldı ki şahit olmanın dışında mesela şirketimizde çalışan bazı Cezayirliler bile sıkıntılarından bahsediyorlardı. Devlet zengin fakat halk zor bir hayat sürüyor. Aileler bir arada kalabalık yaşıyorlar bu da tabi zor bir durum. Geçinmek kolay değil. Ben çok Cezayirlinin marketler bakkallarda satılan malların pahalılıkları yüzünden şikayet ettiklerini duydum. Devletin ev ve maaş vermesi konusunda bir fikrim yok, fikrim olmadığı için bu konuda ahkam kesip bir şey yazmadım. Ben sadece tecrübe ettiklerimi ve yakın olarak tanıştığım Cezayirli arkadaşlarımın hayatlarından gördüklerimi ifade ettim daima.
      Araplara karşı bir kinim yok. Ben Antropoloğum aynı zamanda. Halklara, farklı etnik kültür ve gruplara tarafsız bakabilmeyi bilirim, araştırmayı severim. Gördüğüm e göre, Kabyle halkı Arap halkın yanında daha modern kalıyor, eğitim, kültür seviyesi daha yüksek, daha iyi yerlere gelmişler, kadınlarına karşı daha saygılılar, daha temizler. Bunları farazi olarak değil tanıştığım insanlardan edindiğim bilgiler doğrultusunda yazıyorum.
      Ben oradaki 9 senem içinde Bouira, Djebahia, Kadiria, Lakhdaria, Setif, Bejaia, Tlemsen, Oran, Başkent, Blida, tipaza, zeralda, Sidi Fredj, Dar el beida, Tizi ouzou, Azazga gibi yerleri gördüm gezdim. Eşimin işi dolayısıyla sadece tatil günlerimizde haftada bir gün gezebildiğimiz için ancak buraları görebildim ama epey yer gördüm sayabilirim.
      Ben Cezayir’e 2007 senesinde geldim 2015 sonunda Aralık ayında döndüm. O tarih dilimi içerisinde yaşadıklarımla tecrübe ettiklerimi yazdım. Bilmediğim konularda fikir iddia etmedim ve bilmediğim konuları söyledim. Elimden geldiğince Cezayir’e gelecek insanlara yardım ettim ve Cezayir’i sevdiğimi hep anlattım. Bana Cezayir’İ neden bu kadar iyi anlattığımı soranlar dahi oldu. İlk kez siz eleştiride bulundunuz ki haksız olduğunuzu düşünüyorum.
      Cezayir’İn 20 seneki önceki halini de tarihten biliuyorum, okudum. O zamanları yazsam emin olun daha farklı yazardım. Eşim tren yolu tüneli inşaatında görev aldı, sizin dediğiniz gibi 900 km hız ile giden bir tren Cezayir’i bırakın Dünyada henüz yapılmadı maalesef. Cezayirdeki trenler teori de en fazla 140 km hızla gidiyorlar. Üzgünüm ama Cezayir sadece doğalgaz hususunda Türkiye’den ileri seviyede olabilir hepsi o kadar. Tramvay ve metrolarınız var ama her yeri örülmüş demenizi yanıltıcı buluyorum. Biz Türkler sizlerle ortak bir tarihi geçmişi paylaşıyoruz, sizin gibi bazı kendini, tarihini, memleketini bilmeyen kişiler hariç biz birbirimizi seviyoruz. Kinci değiliz her zaman birleştirici bir toplum olmuşuzdur. Sizi bu konuda bilgilenmeye davet ediyorum. Bence yazdıklarınızı yeniden değerlendirin.

      Sil
  30. Tuğba hanım burda bir Türk adamla tanıştım adam ilk evliliğini Türkiye'de yapmış ve sonlandırmadan buradan bi bayanla ikinci evliliğini yapmış nasıl olabiliyor bu dedim Türkiye burdaki evliliğini tanımıyor bu da benim için sorun değil ben burda yaşıyorum sonuçta diyor böyle durumlar olabiliyor mu??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aysegül hn. sorunuzla ilgili olarak burada bahsettiğiniz kişi muhtemelen imam nikahı yapmıştır , imam nikahını da yapabilmesi için kadının ailesinde izin alınması gerekmektedir. Resmi olarak nikah yapabilmesi için Türk elçiliğinden bekar olduğuna yada boşandığına dair yazı alması gerekmektedir. Yoksa hiç bir şekilde resmi bir nikah yapamaz.

      Sil
  31. Tuğba hanim cezayir şehrine gitme planımiz var.14 ve 11 yaşında iki oğlum var.onların eğitim le alakali sıkıntı yaşama ihtimalimiz var mı. Türk okulları var mı. En az 5 sene kalma durumumuz olabilir.sizce türkiyeden sonra orada yapabilir miyim

    YanıtlaSil
  32. merhaba Emine hanım bizde eşimin işinden dolayı cezayire yerleşeceğiz ve benimde 6 yaşında ilkokul 1. sınıf öğrencisi oğlum var.Araştırdığım kadarıyla ve Tuğba hanımında bana verdiği bilgiye göre Türk okulu yok ama ing.eğitim veren okullar varmış. Ne yapacağımızı bizde bilemiyoruz.

    YanıtlaSil
  33. Merhaba Cezayir'e seyahat etmek istiyorum. Oran ve Ain Temouchent sehirlerini görmek istiyorum.Tercuman nasil bulabilirim? Araba kiralayabilirmiyim? Türklerin yogun yasadigi yerler varmi? Bilgilendirirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  34. Meraba tarihlere baktım yazınıza baya zaman olmuş ama yinede sormak istedim eşim oran şehrinde Ve bizde gitmeyi düşünüyoruz iki çocuğum var biri 10 diğeri 7 yaşında ama okul için tedirginim alışmaları zaman alırmı tekrar Türkiye ye dönsek okul nasıl olur bi bilgilendirebilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba
      Evet uzun zaman oldu yazamadım bir türlü ama maillerime bakıyorum ve elimden geldiğince yazıyorum. Oran şehri güzel bir şehir ve imkanlar bildiğim kadarıyla büyük şehir olduğu için iyi. Bence önemli olan güzel bir okul bulabilmek. Dil açısından elbette ki zorlanabilirler ama daha yaşları küçük alışacaklardır. Ben işin ehli değilim elbette ama kanımca denemeye değer. Çocuklar bizlerden çok daha rahat ve kolay adapte oluyorlar pek çok şeye. Hayırlısı olsun. Umarım güzel olur her şey sizler için. Çok net bilemediğim için ancak bu kadar yazabilirim. Sevgiler

      Sil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)