27 Ağustos 2012 Pazartesi

Mantar ve Denizanası

Uzun süredir böyle bir konu silsilesi oluşturmuştum kafamda. Görüntü veya formlarını sevdiğim ama gerçekte pek hoşlanmadığım iki benzer şey seçiyorum, ne olursa. Zamanı geldiğini düşünerek dün yazmak için kolları sıvadım fakat bitiremedim. İş sonrası evde devam ederim desem de her seferinde yapmam gereken diğer işlere yenik düşüyor kelimelerim. Akşamları daha çok yazardım eskiden sabahlara kadar uğraşırdım sayfalardaki düşüncelerimle, ama şimdi sabahları erken mecburen uyandığım için kelimelerim gece yanıma pek uğramıyorlar. 

Mantar formu en sevdiklerimden. Duruşu, sevimliliği, gözenekleri, dokusu, renkleri, dokunulduğundaki pürüzlü veya pürüzsüz yüzeyleri, keserkenki kolaylığı, şahane türleri ile insanda tutku yaratabiliyor. Kokusuna da bir yere kadar katlanabiliyorum aslında ama iş tatmaya gelince hiç sevmiyorum, hem de her seferinde. Bana her seferinde ''gerçekten bayılacaksın, harika, bu sefer güzel pişmiş, bak hiç anlamayacaksın mantar gibi değil'' denmesiyle yanılgıya düşüp denesem bile bir kere sevdiğim olmamıştır. Çünkü ben bu sevimli türden bana daha farklı bir tat vermesini bekliyorum, sanırım kafamda oluşturduğumla tadı tutmadığı için hayal kırıklığı yaşıyorum. Bana ağzımda plastik çeviriyormuşum hissi veriyor, bir nevi sakız gibi. İçine ne tür baharat, peynir, sos girerse girsin mantarı mutlaka ayırt ediyorum. Geçenlerde gittiğimiz Pekin Restoranında siyah mantar yedim çünkü neredeyse seçtiğimiz tüm yemeklerde kullanılmıştı, yine de zevk aldığımı söyleyemem. Mantarın kendine özel bir tadı olduğunu bana kimse kabul ettiremedi, çünkü kendine özel bir kokusu, dokusu var ama tadı yok gibi geliyor bana. Oysa şunların güzelliğine bir bakın, böyle bir tat nasıl bu güzellikten çıkıyor anlamıyorum!


Bu mantardan şu yazıyı yazdığım an itibari ile nasıl bir tat bekliyorum bilmiyorum ama kesinlikle gerçek tadından farklı olduğuna eminim.


Önyargılı biri olmayı hiç sevmem, yerine göre inat ederim. Mantarlar hususunda son derece açık görüşlüyüm, genelde hep teklif edilen yeni mantar türlerini denerim ama sanırım daha güzellerini de denemem gerekiyor kesin bir yargıya varmak için. Yine de fikrimin ucunu açık bırakacağım, söz konusu mantarlar olunca onlara kıyamıyorum bir türlü.   



En çok merak ettiğim mantar türlerinden biri Portobello mantarı. Home Tv'de sürekli kullanıyorlar ve muhteşem görünüyor. 
Mantar alıp güzelce dilimleyip yemeğe katmak fikri harika. Doğranırken çıkarttığı sesi de çok seviyorum. Ben sanırım mantarı hep başkalarına yedirmek için yapacağım:(


Bu mantarlara bakarken kendimi masal dünyasında gibi hissediyorum. Fotoğrafları bulduğum yerde dev mantarlar da gördüm, inanamadım. Günün birinde onlarla da tanışmayı arzu ediyorum. Şirinlerden sonra kim mantarları daha yakından tanımak istemez ki? Hele dev mantarların olması fikri bence muhteşem!

  Gerçek mantar fotoğrafları google'dan alıntılanmıştır. 

 club-crochet.com

 marie claire

Bir de bu güzellikleri hayatımızın içinde çoğaltmak gibisi yok. Mantar şeklinde yapılan her şeyi seviyorum. Hele el örgüleri bir harika. Neyse ki bulunabiliyor artık böyle objeler veya yapmak için örnek bulabiliyorsunuz ya da ihtiyacınız olan materyali. Takılar, kırtasiye, mutfak, dekorasyon ve keyif verici diğer hobiler adına kendimize mantardan bir dünya yaratabiliyoruz. Belki uslu olursak hala şirinleri görebilme şansımız vardır kimbilir?


Diğer bir konu da denizanaları. İngilizce ismine de bayılıyorum jellyfish. Bende hep jelibon veya jöle kaplıymış hissi uyandırıyor. Tiplerini, renklerini ve dokularını çok seviyorum. Kendilerine has hareketleri de inanılmaz etkileyici. Büyük denizanaları görünce onlara daha çok hayretle yaklaşıyorsunuz. Hem dokunmak istiyorsunuz hem de korkuyorsunuz. Yine de bana verdiği tüm korkuya rağmen ona dokunmak isteğinden kendimi alamıyorum. 


Bunları yakından görebilmeyi ne çok isterdim. Ama yüzerken değil, sadece yakından izleyebileceğim bir akvaryumdan!





Sanki evrenin tüm sırlarını içinde barındırıyormuş gibi bir havası var. Hem havalı hem de masum:)Belki ilerideki hayatlarımdan birinde denizanası olmak isteyebilirim:)


 Denizanası fotoğrafları mymodernmet.com, vi.sualize.us ve littleowlgirl.tumblr.com adreslerinden alıntılanmıştır.

Bu bölüm devam edecektir zevkle ve özenle. Umarım siz de seversiniz!

1 yorum:

  1. Mantarlar ve denizanaları dünyasına ne güzel bir yolculuk yaptırdın bize. Evet mantarın kesilirken çıkarttığı sese hayran olanlardanım ben de:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)