9 Mart 2009 Pazartesi

Keçelerim, kumaşlarım, yünlerim ve sevimli dikiş makinam

Yine iki gündür internetimiz yerlerde süründüğü için yazamadım. Meğer bu blog ne kadar da önemliymiş benim için. Deli oluyorum yazamadığım zaman. O kadar alışmışım ki.. Nete gelemediğim zamanlarda aklım hep burada. Acaba arkadaşlarım yeni neler yazdılar, nasıl fotoğraflar eklediler falan diye düşünüp duruyorum.

Bu zaman zarfı içerisinde ben de türkiye'den gelirken aldığım kumaşlarım, keçelerim, dikiş makinam ve yünlerimle vakit geçirdim. Dikiş makinası çok güzel bir şeymiş gerçekten. Zaten çok da kolay ipliği geçirdik mi bütün işi zaten kendisi yapıyor.

İşte benim miniş makinaam. Adının Scarlett olmasından pek hoşlanmıyorum çünkü bana koca dudaklı Scarlet Johanson'u hatırlatıyor kendisini de hiç sevmiyorum. O yüzden ben ona başka bir şey demek istiyorum fakat henüz ne diyeceğimi bulamadım. Bu konuda bana fikir verebilirsiniz:)Göründüğü kadar minik gerçekten de. İzmirden Tansaş'tan aldık. Ev için yiyecek birşeyler ararken görmüştüm sonra aklım kaldı dayanamadım aldım. Aslında daha iyi bir makina almayı düşünüyordum ama cesaret edemedim. Belki beceremem ya da sıkılırım diye. Bugün ilk defa aldığım çiçekli kumaşımdan da bir çanta diktim. Fena olmadı. Tabi ilk gün için güzel bence eminim zamanla daha iyi olacak. O zaman kendime daha güzel bir makina alabilirim.
Bunlar da kumaşlarım. Üstteki iki taneyi izmitten aldım. Onların altındaki koyu mor olanı kumaşçı amca hediye etti bana. Onun altındaki iki taneyi de annem sandıktan çıkarttı verdi bana bir müddettir duruyormuş birşey yapılmamış. En alttaki de evde vardı zaten. Bugünkü kumaş çantamı ise en üstteki çiçekli kumaştan yaptım. Onu da yakında göstereceğim bugün fotosunu çekemedim çünkü.

Bunlar da keçelerim. Turuncu, kırmızı, sarı ve siyah. Ne yapacağımı bilmediğim için gözüme güzel görünenleri aldım. Ve bu keçeler kalın olanlardan. İnceleri de vardı kağıt gibi ama ben bunları seçtim. Keşke diyorum şimdi birkaç tane de ince olanlardan alsaydım. Netten gördüğüm çoğu örnek hep ince olanlarla yapılmıştı. Ama ben yine de sarı olanı başarıyla kestim ve miniş bir para cüzdanı yaptım. En üstteki de örgüden bir deneme. Sanırım onu da cüzdan yapacağım yünlerim az olduğu için böyle çizgi çizgi yaptım. Pek hoşuma gitmedi sonradan ben de bıraktım. Bu bırakılmış hali. Maviye bakınca sıkıldığımı anlatsınız zaten o diğerlerinden daha kısa:)


Düğmem olmadığı için düğme dikemedim. Burada yakınlarda alacağım bir yer de yok. O yüzden evdeki takı boncuklarımdan üzeri örülmüş olanın örgülü kısmından keçeye diktim. Alt kısmada gördüğünüz gibi sarı yün geçirdim. Top boncuğu da yukarı koydum çünkü öyle daha şirin göründü gözüme. Siz isterseniz iple boncuğun yerini de değiştirebilirsiniz. Bunun örneğini de netten buldum. Hatta Nazo da buna benzer keçeden kılıflar yapmıştı. Onunkileri de çok beğeniyorum ben. Benimki henüz o kadar güzel olma aşamasına gelmedi..Umarım ben de güzelleştirebilirim.


Bir de keçeden toplar yapmayı öğrendim. Tabi eşimin yardımlarıyla. O aldığım dikdörtgen şeklindeki sarı keçeyi çanta için kesince biraz arttı tabi. O artanları elimle ufak ufak yoldum. Sonra onları elimle birleştirim çok bastırmadan. Sonra da burada kendi aletini bulamadığımız için eşimin ataştan yaptığı iğneyi batıra çıkarta sertleştirdik ve top haline getirdik. Normalde o top yapma aparatından olsaydı eminim daha kolay olurdu.

Ve işte sonuçta böyle bir top ortaya çıktı. Tabi bu biraz uzun sürüyor. Deli işi gibi sürekli batırıp çıkartmak zorundasınız. Kas bile yapabilirsiniz bu boncuklardan birkaç tane yapana kadar:) Ama başka bir yolu daha var. Onu daha denemedim ama deneyince deneyimimi aktarırım yeniden. Yolduğumuz keçeleri top halinde birleştirdikten sonra sabunlu suya koyup elinizle top şekli verebilirsiniz. Böylece kolay yoldan sıkı bir top yapmış olursunuz. Kolyelerde, küpelerde vs. kulllanılabilir. Bence çok da tatlı olur.


Bunlar da yünlerim. Yukarıda atkı olarak başlayıp ama sonra beğenmeyip cüzdana döndürme çabasında olduğum malzeme. İzmitteyken beğenip almıştım. Ama ne yapacağımı bilemediğim için böyle tek tek almıştım. İyiki de çok almamışım zaten düşünsenize uzun bir zamandır sadece o ufacık renkli şeyi yapmışım. Şimdiyse annemin öğrettiği tığ işi için kullanacağım bunları. Eminim öyle daha güzel olacak.Hem zaten örgü konusunda sadece haroşa ve lastik örgü biliyorum. Simdiye kadar sadece atkı, banyo lifi, boyun fuları ve minik bir kalemkutu yaptım.

Tabi her ne kadar az şey bildiğimi düşünsemde bazen dikiş nakış konusunda; beni burada oyalamaya yetiyor. Çok güzel şeyler yapmayı istiyorum tabi ama tek başıma başaramıyorum birinden görmem gerekiyor. Biraz da sıkılganım ben. Bazen hiç birşey yapmak istemiyor canım. Yada kolayca sıkılabiliyorum. Ama bu dikiş işi hoşuma gitti. Türkiye de olsam kesin dikiş kursuna falan giderdim şimdiye kadar gitmemiş olmam zaten büyük bir kayıp herhalde. Görüyorum da yapanları diyorum ben neden yapamayayım. Buradaki boş zamanlarım umarım en azından bu konuda kendimi geliştirmemi sağlar. Yeni şeyler yaptıkça sizlerle paylaşacağım. Belki bana fikir de verirsiniz yapabileceklerim konusunda.

14 yorum:

  1. Ben de ben de ben de dikis makinesi istiom :(
    cok tatliii
    iyi gunlerde kullan canim benim
    opuyorum seni kocaman

    YanıtlaSil
  2. Bende başlangıç için böyle bir makina almayı düşünüyorum kullanışlı olacakmı diye hala karar veremiyorum.

    YanıtlaSil
  3. Scarlet adı bana Rüzgar Gibi Geçti'nin Scarlet'ini anımsattı :) Belki o yüzden sempatik geldi :)

    YanıtlaSil
  4. Makine çok güzel görünüyo eminim çok güzel şeyler dikeceksiniz ismine gelince sevidğiniz bir isim olmalı her zaman akılda kalmalı. Kumaşlarınızda çok hoş neler yapacaksınız bakalım. Hepsini güle güle kullanın sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. vayyy
    dikiş makinasını görünce aklıma bizim eski evdeki dikiş makinaları aklıma geldi
    halen daha izmir'de duruyorlar.

    zetina
    singer

    başka da bilmiyorum....

    bu scarlet adını bende beğenmedim..

    YanıtlaSil
  6. İsmi pek komikmik hakikaten :) Bir sürü uğraş bulmuşsun Tuğbacım, bunlar olmasa insan çıldıracak gibi oluyor değil mi? :) Minik topu çok beğendim, bir sürü parça artıyor. Ben de yapabilirim. Bakalım neler çıkacak senden. Öpüyorum canım, kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  7. valla arkadaşım çok çalışkansın:) yünler harika,makina,keçeler:) ne diyim kolay gelsin ve yap yap bize göster:) merakla bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  8. Ooo cok cici seyler cikacak buradan eminim..Devamini bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
  9. Tuğbacım başlangıç için gayet iyi bence :) Bakalım devamında neler gelecek. O keçeleri nerden buldun yaa kocaman kocaman :) İzmit'de lütfennn :)))

    YanıtlaSil
  10. Ohoo tuğbacım çok marifetli gördüm sizi:))Hadi bakalım kolay gelsin,eminim çok güzel şeyler çıkacak ortaya, sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Sergülcüm;
    canım ben de aynen senin gibiydim böyle bloglarda falan gördükçe ben de istiyoruuum diyordum darısı senin başına o zaman. sen de al bir makina dikelim birlikte yahuu:)ben de kocaman öpüyorum senii.sevgiler

    Deryacım;
    ben henüz dikiş dikmeye yeni başladım.önceden deneyimim yok.aslında daha iyi bir makina almak istiyordum ama cesaret edemedim.bence başlangıç için gayet güzel bu tür şeyler.ilk başta böyle alışıp sonra güzelini almak daha mantıklı.ben kendimi denemek istedim..sana da tavsiye ederim..sevgiler

    Aydan atlayan kedi;
    aslında çok haklısın bak ben onu hiç düşünmemişim.hatırlatman iyi oldu..tip olarak bana çok sempatik geliyor makina şimdi ismi de sevmeye başlıycam senin sayende:):)

    Elifcim;
    makinamı beğenmene sevindim canım.şirin bir şey.kullanımı da kolay.bir tek ip geçirmeyi sevmiyorum uğraştırıyor.aldığımda herşeyi hazırdı zaten hala o modda kullanıyorum.ben de merak ediyorum bakalım neler yapabileceğim diye.umarım başarırım..öpüyorum sevgiler

    Demli hayat;
    scarlet adı konusunda hemfikiriz demek:)heehe bir dikiş makinesi için komik isim..ben de de babannemden kalma singer makina var evde.bayağı eski.onu kullanmayı çok istiyorum. eminim onun tadı çok başkadır..Sevgiler

    Nazocum;
    canım senden ilham alıyorum ben.böyle blogunda gördükçe gaza geliyorum.bakalım senin yaptıkların kadar güzel yapabilecekmiyim. ama senin keçelerin ince sanırım benimkiler kadar kalın değil.böyle uğraşlar oldumu zaman daha çabuk ve eğlenceli geçiyor.umarım hep böyle devam eder.öpüyorum canım ben de seni..

    Güldemcim;
    ayy aslında öyle göründüğü kadar çalışkan değilim arkadaşım. seninle aldığımız etamin hala duruyor yaa..şimdi bu gazla ben onu da yaparım herhalde.bakalım birşeyler başarmanın sevinci var şimdi içimde.yaptıkça gösteririm sizlere..öptüm kocaman

    Serpilcim;
    canım dün senin yaptığın çantalara baktım blogundan şimdi onlardan deneyeceğim ben de bakalım nasıl olacak.tarifini de vermen süper oldu.çünkü dün elimde tarif olmadan kafama göre yaptım ehh zor oldu biraz.ilk çalışma ne de olsa.bakalım birlikte göreceğiz canım neler çıkacağını..öptüm sevgiler..takıldığım yerlerde kapını çalacağım canım:):)

    Alevcim;
    böyle düşünmene çok sevindim.ben de nasıl olduğunu merak ediyordum.izmitte bulacağımı hiç düşünmezdim ama arkadaşım yardımcı oldu. güvenal çanta var ya bilirsin sanat sokağında hemen onun karşı pasajındaki tuhafiyede satılıyor.bir sürü çeşidi hem de.süper güzel bir yer ben bayıldım.oradan alabilirsin sen de.ben de yine geldiğimde ziyaret edeceğim orayı.belki birlikte de gider karıştırırız biraz ne dersin:):)sevgileeer

    YanıtlaSil
  12. Banucum;
    ayy şımartıyorsunuz beni yaa..ama böyle güzel sözler duymak çok iyi geliyor inan.çok teşekkür ediyorum canım.sen de yaptığın güzel işlerle bana ilham veriyorsun..kocaman sevgiler benden sanaa:)

    YanıtlaSil
  13. canım çok güzel renkler içini açıyor insanın

    dikiş makinan ise çok sevimli

    YanıtlaSil
  14. Maviannee,
    çok teşekkür ederim canım. renk renk olan herşeyi çok seviyorum. eskiden hep siyah hep siyahtı herşey şimdi rengarenk seviyorum.insanlar yaşları ilerledikçe koyulara kaçarlar ben gün geçtikçe renkleniyorum nedense..sevgiler sanaa..makinamı da beğenmene sevindim.mintirik bişey benim deyimimle:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)