26 Mart 2009 Perşembe

Misafirlikteydim

Tipaza daki güzel gezimizden sonraki gün buradaki arkadaşım Sarah ile çıkmayı planladık. O gün sabah erkenden beni gelip evden aldılar. Biraz tur attık. Hafta içi olduğu için her yer açıktı ve şimdiye kadar görmediğim bir sürü dükkanı, mağazayı açık görme şansım oldu. Daha önce de bazı yazılarımda anlattığım gibi hiç tahmin edemeyeceğimiz küçücük dükkanlarda ne kadar güzel şeyler olduğunu bir kere daha görmüş oldum. Ablası Asma'ya gözlük almak için bir optiğe gittik, daha sonra yakınındaki bir ev aşyaları dükkanına gittik bizim züccaciyeler gibi. O kadar çok çeşit var ki ev için. Hem de son derece modern hepsi. Biraz etrafı turladıktan sonra arabayla eve gittik yemek için. Teyzeleri de beni görmek için gelmişler eve sağolsunlar. Onlar da çok tatlılar.

İşte burası da Sarahların mutfağı. Benim için Asma çok güzel şeyler hazırlamıştı. Artık Cezayir mutfağına da alıştım zaten. Sadece hala bizim maydanozumuza benzeyen sabun tadındaki o baharatı yadırgıyorum. Ama yine de bazen yiyorum. Solda Sarah'nın annesi, onun yanında Asma; ve teyzeleri.


Yemek yedikten sonra dışarı çıktık. Daha önce bildiğimiz ve gittiğimiz Sidi Yahya da bir dükkan vardı yine ev eşyaları satan. Ama tabi açık yakalayamıyorduk uzun zamandır. Ben oraya gitmeyi istedim. İlk başta bir güzel gezdik o dükkanı. Ev için bir kaç şey aldım. Bir tane de çok güzel kurabiye yapmak için motifli kalıp aldım. Sonra çok güzel ayakkabılar satan bir ayakkabıcıya gittik indirim varmış. Ama şansıma hiç numara kalmamıştı. Bir de görseniz neredeyse ayakkabıların çoğu tükenmişti. Ucuz olduğu için herkes almış. Umarım ben de bir dahakine alabilirim.

Daha sonra teyzesi bizi kahve içmeye çağırdı evine. Benim için cezayir in geleneksel tatlısından yapmıştı. İçinde irmik bal tarçın ve ceviz vardı. İrmiği helva yapar gibi tencerede kavurup sonra içine bal ekliyorlar sanırım. Biraz ağır ama lezzetli. Tatlı krizlerinde kolay çözüm yolu aslında. Evde hemen yapılıp yenilebilecek cinsten. Bir de başka değişik bir tatlı vardı ama adını hatırlayamıyorum. O da son derece lezzetliydi ve bundan daha hafifti.

İşte sözünü ettiğim tatlı da bu. İçinde gördüğünüz kahverengimsi şey hurma. Ve sanırım yine irmik ile yapılan bir tür tatlı. Tarifini öğrenince yazarım merak edip tatmak isteyenler için.

Ve son olarak da ben Asma ve Sarah..

14 yorum:

  1. güzel yerler yeni içten dostluklar yeni tatlar şu kısacık ömürde insan daha ne isterki ...

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel bir gün olmuş böyle. Yeni arkadaşlar yeni yemekler yeni yerler görmüşsün senin adına çok sevindim. Şu sabunumsu baharatı bende merak ettim. Bende böyle gezebilmeyi çok isterdim kıskandım bak şimdi :) Sevgilerimle canım ...

    YanıtlaSil
  3. Çok sevindim senin adına Tuğbacım.. İyi ki Sarah var, ne güzel vakit geçiriyorsunuz. Anladığım kadarıyla aileside misafirperver.. Daha ne olsun :)
    Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  4. afiyet bal şeker olsun Tuğbacım:) valla sayende tanıdık,sevdik cezayir i :)

    YanıtlaSil
  5. o tatlıyı yediğimden çok ağır gelmişti bana. bir de bizim komşumuz gül suyu gibi bir şey ekliyordu. sevememiştim bir türlü. ona benziyor sanki....

    YanıtlaSil
  6. offf, o dedigin maydonoza benzeyen seyi biliyorum sanirim, cilantro diyorlar burada. uzakdogu ve meksika mutfaginda cok kullaniyorlar, salsanin icinde de var. ben de hic alisamadim, hatta maalesef hic sevmiyorum.. :( sanirim turkiye'de as otu diye bulunuyormus. Kisnis vardir baharat hani, onun yapraklariymis bu ot, kisnis de tohumlari... cok ironik bir sekilde ben kisnise bayiliyorum, ama cilantroya dayanamiyorum hic... cok uzun oldu, kusura bakma...
    ama ne guzel eglenmissiniz, insan yabanci ulkede boyle guzel toplanmalara hasret kaliyor degil mi? cok sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Dostluklar arkadasliklar kadar guze bir sey yok galiba :)) senin adina cok sevindim canim benim :)

    YanıtlaSil
  8. Sarah ile tanışman çok iyi oldu Tuğbacım. Aileside pek sevecen ne güzel. Birdahaki sefere şık papuçları kaçırma ama tamam mı :)

    YanıtlaSil
  9. ohhh ne guzel gezilmis :)
    sevindim adina canimcim
    optum cok cok

    YanıtlaSil
  10. merhabalar ben de kocaeli gölcüklüyüm,herzaman görüşmek üzere ben de sizi beklerim.sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Karamel Mutfak;
    Çok doğru diyorsun canım ya hayatta en önemli şeyler arkadaşlıklar dostluklar. Hele böyle uzak memleketlerde daha da kıymetleniyor ilişkiler.Sevdiklerinden de uzak olunca insan birilerini arıyor kendi gibi ister istemez.Şimdi gurbetteki insanların neden bu derece birbirlerine bağlı olduklarını daha iyi anlıyorum.

    Elifcim;
    günümüz pek güzel geçti gerçekten de. Umarım sen de gelirsin bir gün de görürsün bu tarafları. Misafirimiz olursun:)Ama o baharatı hiç merak etme bence ıyy çok sevimsiz bişey. aynı sabun yemek gibi ya hiç farkı yok inan..Öptüm canım

    Nazocum;
    Canım teşekkür ederim. Ben de diyorum hep iyiki tanışmışız. Maşallah iyi insanlar pek, sevecen, misafirperver.Daha ne olsun dimi ama..Öptüm.sevgiler benden de..

    Güldemcim;
    teşekkür ederim canım.zaten yemek yemeği seviyorum. yeni lezzetler tatmak da pek güzel oluyor.tarif defterime yazayım bari da ben bunları.sevdiğinize sevindim bizim gibi cezayiri.öptüm canım.

    Sevgili Evren;
    Tatlı dediğin gibi ağır bir tatlı canım. Gül suyunu ben böyle yemeklerde tatlılarda sevmem.Alışmamışım herhalde.şimdi sen söyleyince hiç düşünemedim gül sulu olanını. O zaman sevmezdim sanırım.Yine de fena değil.değişik.sevgiler:)

    Ayşecim;
    ayy valla sağol canım ya ben de bu ot nedir acaba diye düşünüyordum ne zamandır. aslında söylemişlerdi bana ama unuttum türkiyede de varmış evet aynından. kişnişi biliyorum onun yapraklarıymış demek. ne ilginç.yaprakları kendi kadar güzel olmamış demekki ıyy sabun sabun:)gidince bir alıp bakayım ben türkiyeye nasıl aynısı mı diye:)uzun olsun canım sorun değil ne güzel yazmışsın:)yabancı ülkede olunca inan bir söze bile bir sese ihtiyacı oluyor insanın.kolay değil.sen de iyi bilirsin canım.öptüm kocaman..

    YanıtlaSil
  12. Moonishcim;
    yok canım yok böyle iyi uzun ömürlü çıkarsız arkadaşlıklar gibisi yok. günümüzde zor bulunuyor bu tür şeyler artık.kimse güvenemiyor kimseye.o yüzden arkadaşlarımıza arkadaşlıklarımıza sahip çıkalım koruyalım diyorum ben.öptüm canım

    Alevcim;
    ayy canım valla nasıl da şansıma gitti güzelim pabuçlar dimi ama.hele birinde aklım kaldı ki sorma ama 35 nosu vardı ne kötü.sarah'nın ailesi iyi insanlar canım umarım hep de böyle olur.öpüyorum seni.gelince görüşmek dileğiyle:)

    Esracım;
    bloguma hoşgeldin. hemşehriyiz demek ne güzel. gölcüğü biliyorum.bir arkadaşım da var orda bu sefer gelmeyi düşünüyorum belki.haberleşiriz burdan ne güzel olur görüşürüz.öptüm canım. sevgiler

    YanıtlaSil
  13. beni atlamissin :(((((((((((((((((

    YanıtlaSil
  14. Ayyy canım Sergülcüm vallahi de atlamışım yaa.Çok özür dilerim senden..heehe kafam bir milyon benim gene ya. Sen de gel canım buraya seninle de gezelim ne güzel olur vallahi..çok öpüyorum canım seniii..kocaman sevgiler.yeninden unuttuğum için özür dilerim canım:)nemo daki dorry gibiyim ne de olsa ben:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)