2 Nisan 2012 Pazartesi

Eski Cezayir fotoğrafları ve kartpostalları


Eski fotoğrafları çok sevdiğimi bulduğum her fırsatta dile getiriyorum. Bolca da yazmışımdır sanırım. Eski zamanların tadı bir başkaydı derlerdi de büyüklerimiz o zamanlar pek anlamazdım. Şimdilerde bunu yaşayarak test ediyor çoğu insan benim gibi. O yüzden geçmişin güzelliklerini ya fotoğraflarda ya da anılarda yaşamaya çalışıyoruz. Pek çok şeyde eskiye dönüş var ama onlar bana sıkıştırılmış, daraltılmış yansımalardan ibaretmiş gibi geliyor. Gerçeklerin hiç de eskinin ruhundan nasibini almamış olması ve git gide daha robotik bir dünyaya dönüşümüz içimi acıtıyor. Ben de teselliyi fotoğraflarda buluyorum çoğunlukla.

Cezayir ile ilgili yazmayı sevdiğim için ve bu blogu açmaktaki asıl amacım buradaki hayatımı anlatmak olduğu için pek çok bilgiyi araştırıyor, pek çok şeye göz atıyorum, gerek internette gerek kitaplarda. Cezayir ile ilgili görseller de çok ilgimi çekiyor. Bu sıra pek fotoğraf çekemiyorum ve çoğu zaman aradıklarımı sanal ortamda bulamasam da en büyük yardımcım internet. Buradaki arkadaşlarım da yardımcı oluyorlar tabi. Bilgileri doğrulamak için onlardan yardım alıyorum. 

Şehirlerin ve insanların eskimeyen ama eski yüzlü fotoğrafları beni onlara daha çok bağlıyor. Bir video paylaşmıştım bu yazımda, orada her şeyin ne kadar güzel olduğunu düşünmüşsünüzdür siz de benim gibi eminim. Keşke şimdi de bu şehir eskiden olduğu gibi olsa, ama en azından binalar ruhlarını kaybetmiyorlar, yaşanılanları bir bir anlatacaklar dilleri olsa. 

İşte bulabildiğim eski fotoğraflardan ve kartpostallardan birkaçı. Daha devamı gelecek...





Fotoğraflarda gördüğüm yerleri gerçek hayatta da görmüş olmak beni çok mutlu ediyor. İnsan baktığı fotoğrafın gerçekliğini deneyimleriyle daha güzel algılıyor. Bir zamanlar benim de o sokaklarda yürümüş olmam ilerde eminim beni daha da mutlu edecek. Anılarımız kendi varlığımızın yanında şehirlerin varlığını da tescilliyor sanki. 





Bu şehrin binalarını çok seviyorum. Binaların katları sanki bedenlerin odalarıymış gibi, o duvarlar her ailenin hayatını yaşıyorlar bir bir. İnsanlar değer vermenin güzelliğini keşfettiklerinde binaları da dinlemeyi öğrenecekler. 



   fotoğraflar skyscrapercity

10 yorum:

  1. özellikle alttan ikinciye bayıldım :) biraz da postcrossingin etkisiyle ben de nerede böyle eski bir kart görsem hemen alıyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Banada sanki Taksim-Şişlinin eski halleri gibi geldi ...Bizim apartmanımızda (istanbulda) oturan bir arkadaşımın annesi Cezyirliydi adı fALİNDİ Çok hoş bir kadındı annesi babası ayrı olunca seyrek gelir kızını görür giderdi...oranın kadınlarıda güzeldir diye düşünüyorum...bize yemeklerinden de bahsetsene neyerler içerler anladığım kadarıyla salyongoz lokantalarda ve marketlerde var diyosun Fransız yemeklerine benziyor herhalde onlarda severler ya böcekleri...:)))gerçi sende sevdin...bol bol ye sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Saçaklı;
    Ben de onu sevdim ama diğerlerini de ayıramadım. Aynı ben de senin gibiyim hemen kart görünce alıyorum. Sana buradan kart alırım adresini yollarsan gönderirim aldığım kartları da, buradan bazen posta yollamak zor oluyor ama olmadı Tr'ye gelince postalarım:):) Cezayir hatırası olsun sende de:)Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Pozitif Pembe;
    Bana da aynı senin gibi taksimin ve istanbul'un bazı eski fotoğraflarda gördüğüm hallerini çok anımsattı fotoğraflar. Genel manada güzeller mi tam karar veremesem de bazı kadınlar gerçekten çok güzel ve kibarlar. Ama sanırım eski nesil daha güzel var farklıymış aynı bizde de olduğu gibi. Ne varsa eskilerde var derler ya:) Yemeklerden de bahsedeceğim canım postu hazırlamaya başladım bile, yazacak çok şey olduğu için parça parça başlangıç yapacağım, fransız etkisi çok tabi buralarda.Böcekler hususunda da biraz nasiplenmişler doğru:)Çok teşekkürler canım. Selamlar:)

    YanıtlaSil
  5. evet şekerim bizde son zamanlarda hep eskiler deyip anıyoruz geçmişi.. daha az binalı ama daha dolu fotoğraflar bunlar.. tıpkı istanbulun eski fotoları gibi.. tıpkı trabzonun eski fotoları gibi .. yani her kent te eski daha güzelmiş onu anlıyorum ben! nerde çokluk misali kirlettiğimiz güzelliğini bozduğumuz kentler dünyanın her tarafında var ne yazık ki.. ama türkiyede daha çok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    YanıtlaSil
  6. Kendimi bir an fotoğrafların içinde buldum ,özenle seçilmiş oldukları çok belli emeğinize sağlık...
    siyah beyaz fotoğraflar hep daha duygulu gelmiştir bana oyüzden renkli çekimlerden çok böylesini tercih ederim.
    MUTLU GÜNLER:)

    YanıtlaSil
  7. AaaaAaa! :D
    ama o zaman acayip mutlu olurum kiii ^_^
    Wala duymak bile şahane (:

    YanıtlaSil
  8. Nilgüncüm;
    Valla kiminle konuşsam herkes aynı şekilde eskileri yad ediyor. Önceden hep büyüklerimiz konuşurlardı hey gidi günler hey diye baksana biz daha şimdiden başladık ki ben başlayalı epey bir zaman oldu aslında:)Türkiye yine bir derece sen bir de buraları görsen ahh Türkiye bambaşka geliyor o zaman insana. Ne yaparsa insanoğlu kendine yapıyor aslında da işte idrak etmek uzun zaman alıyor biraz. Öpüyorum canım..

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Hülya;
    Eski fotoğraflara ne zaman baksam ben de sendeki o hisse kapılıyorum, içine giriyorum sanki fotoğrafların, görünmeyen kısımlarını kafamda canlandırıyorum.Siyah beyaz çok farklı gerçekten. Uzun zaman oldu ben de siyah beyaz fotoğraf çekmeyeli bu vesileyle birkaç tane çekeyim de paylaşayım o zaman:)Çok sevgi ve selamlarımla:)

    YanıtlaSil
  10. Saçaklı;
    Mutlu olmana çok sevindim. Mailimi gönderdim bile sana.. Kart da yarın yola çıkaaar:)Öptüm sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)