10 Ağustos 2009 Pazartesi

Kefken; bambaşka bir yer

Gidenler bilirler ama yaşayanlar daha iyi bilirler kefken'i..Çocukluğumdan beri gittiğim yegane yer burası. Bir başka huzur ve güzellik mekanı. Hiçbir yere değişmeyeceğim, anılarımla dopdolu bir yer. Hani her taşı farklı bir hikaye anlatır derler ya, öyle işte benim için. İçinde türlü türlü hikayeler ve hayatlar barındıran küçük bir balıkçı köyü aslında. Onunla birlikte büyüdüm ben. Ve ben büyüdükçe o daha da büyüdü içimde. Tatillerimde gitmeyi en çok istediğim yer oldu her zaman. Aylar evvelinden hayalini kurmaya başladığım, zaman yaklaştıkça da çocuk gibi heyecanlandığım bir yer. Belki görenler diyorlardır içlerinden, "ne buluyorsun bu küçücük yerde?" diye. Benim yaşadıklarım asıl orayı güzelleştiren. Ve tabi görmesini, dinlemesini, koklamasını da bilmek gerek tüm dokularını. Kuşların cıvıltısını dinlemek, güneşin doğuşunu ve batışını izlemek, fırından taze çıkan ekmeğin kokusunu duymak, yosunların yeşilini görmek, denizin dalgasını izlemek, sahilin ihtişamına hayret etmek, yaşamak lazım.


Burası liman. İlk fotoğraf limana girişteki alandan çekildi. İkincisi ise Nihat Erim tepesinden. Güneşi batırmaya gitmiştik annemle. Ardından deli bir fırtına kopmuştu o akşam. O bile güzeldi. Sanki şimşek burada başka çakıyor, yağmur diğer yerlerden farklı yağıyor, Karadenize has..


Teknelerin cıvıl cıvıl renkleri insanın içini açıyor. Fotoğraflara bakarken elimi uzatıp dokunmak istiyorum cilalanmış gövdelerine, ve burnuma çekmek boya kokusunu..

Limana giren minik bir tekne. Kimbilir neler yaşadı karadenizin sularında. Kaç tane balık getirdi koynunda gelirken.

Ağların renkleri o kadar güzel ki. Dantel işler gibi işlemiş balıkçılar onları özenle.

Ve tabi kayalara bekçilik eden yengeçlerimiz de var. Akşam saatlerinde göreve çıkıyorlar sanki. Herkes evine döndüğünde onların zamanı başlıyor.

Bazen de böyle çarşaf gibi; dupduru ve dingin oluyor sular. Taa yükseklerden kendini bırakıvermek istiyorsun serin sulara. O sahili yürümek boydan boya o kadar güzel ki sabahın ilk ışıklarında, hatta güneş bataken, yağmur yağarken ve hatta yakamozlarda..


Burası da kapri. Eskiden her yer öyle çalılık doluymuş ki annelerimiz babalarımız zor ulaşırlarmış denize. Kimse bilmezken henüz buraları onlar gençlik yıllarının en güzel zamanlarını yaşamışlar.

Burası da hemen kaprinin yan tarafı, bizim havuz dediğimiz yer. Nasıl da güzel görünüyor deniz öyle değil mi?

Bu fotoğraf da daha kefken'in şimdiki kefken olmadığı zamanlarında çekilmiş. Her yer nasıl da boş. Evler bile o kadar azmış ki o zamanlar. Çadır kurmaya gelirlermiş. Bizim evimiz de o zamanlar minicik tek katlı bir evmiş o zamanın ilk evlerinden sanırım. Bir dahaki sefere bulduğum eski fotoğrafları da göstereceğim sizlere..

10 yorum:

  1. ne gittim nede gördüm buraları ama çok büyük bir kayıp oldugunu resimlere bakarken anladım malum bizler ege çocuguyuz bilmeyizki karadenizi resimler bile okdar dinlendirici özlemekte doyamamak ta sonuna kadar haklısın arkadaşım.

    YanıtlaSil
  2. muhtesem hepsi tugbacigim
    o kadar mutlu oluyorum ki senin fotolarini gormekten..muthis cekmissin. bayildim.sanki ben de tabu oynadim, simit yedim sizlerle...marti'ya kadar yurudum de donuste kapriye bir tepeden baktim..oyy oyy

    YanıtlaSil
  3. tuğbacım,
    biz bir haftasonu kaçamağı için kerpe diye yola çıkıp kefken'de bulmuştuk kendimizi...
    ve gerçekten nefisti manzara...
    ne güzel oralardasın şimdi...
    selam et benden de...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Karamel Mutfak;
    bence kesin görmelisin buraları. Evlendikten sonra eşimi de götürdüm gezdirdim o da ege çocuğu olmasına rağmen hayran kaldı.Senin de görmeni çok isterim.bence eminim seversin..fotoğrafları da beğendiğine göre hem canlısını görünce daha da çok hak vereceksin bana canım. kocaman öpüyorum seni. sevgiler. yeniden görüşmek üzere:)

    YanıtlaSil
  5. Serracım;
    mutlu edebildiğime seviniyorum fotolarımla seni..bol bol çekmeye çalıştım. daha bir sürü var aslında. geldiğinde laptopu alır gösteririm sana hepsini.biz de hep sen yanımızdaymışsın gibi hissettik canım zaten. öptüm

    YanıtlaSil
  6. Duygucum;
    canım kefkendeydiniz demek ne güzel. keşke bir ara denk gelsek oralardayken. sizi gezdirirdim ben de ne güzel olurdu..ben döndüm epey oldu ama fotolara bakınca hala orada gibiyim..sevgiler sana

    YanıtlaSil
  7. EVET EN GÜZEL GENÇLİK YILLARIMIZ BU GÜZEL BELDE DE GEÇTİ.HERKESE TAVSİYE EDERİZ.BYE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babacım kesinlikle görülmesi yaşanması gereken bir yer. Ama anıları olmayanlar bizler kadar severler mi orası meçhul. Varsın sevmesinler bizim için kefken her daim özel ve güzel. Öptüm

      Sil
  8. Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Tavsiye ederiz mutlaka gidin o güzellikleri görün☺️

      Sil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)