26 Mart 2012 Pazartesi

Tajin (Tagine) Bir Kuzey Afrika Ülkeleri Klasiği

Tajin Mağrip ülkeleri diye adlandırılan kuzeybatı Afrika'daki Fas, Tunus ve Cezayir'de kullanılan; geleneksel mutfak kültüründe önemli bir yer kaplayan güveç benzeri seramik, toprak veya camdan yapılan pişirme kabına verilen addır. İki bölümden oluşur. Pişirme kısmı olan tabanı yuvarlaktır ve kapak kısmı ise koni veya kubbe şeklindedir. Aslında Fas ve Tunusta'da aynı amaçla kullanılan ortak bir isimdir fakat pişirme şekillerine göre farklılaşırlar. Tajin adı verilen bu kaplarda genel olarak balık, tavuk, et ve sebze yemeği gibi sulu(ana) yemekler pişirilir. Bu yüzden yemeklere de tajin ismini vermişlerdir. Yani Tajin hem bu pişirme kabı için hem de içinde pişen tüm yemekler için kullanılan ortak bir addır. Şekli ve türlü desenlerinden dolayı da son derece hoş bir görüntüsü vardır. Büyük, orta ve minik boyları vardır. Ufak olan boylar sos servisi için de kullanılır. Ben o minik olanlarda daha pek çok şey servis edilebilir diye düşünüyorum zira pek sevimliler.


Kapağın şekli içindeki buharın yoğunlaşmasını sağlar. Baharatlar çanağın içindeki sirkülasyon ile tüm yemeğe dağılır. Yavaş yavaş pişmesi makbuldür. Fırın veya ocak üzerinde ağır ateşte pişirilir. Renkli veya desenli olanları dekorasyon amaçlı da kullanılabilir.

Tajin haricinde geleneksel yemekleri olan kuskus'u(couscous)da bizim buharlı pişirici olarak bildiğimiz iki katlı tencerede pişirirler. Üst katın delikleri vardır. Bence de kuskus için çok ideal bir pişirme yöntemi. Kuskusu da daha evvel yazmıştım ama yeniden belirteyim bizim bildiğimiz minik makarna kuskus değil, ana malzemesi irmik olan bir yemektir. Tatlı olarak, ayranlı veya sebzeli, etli veya tavuklu olarak sunumları vardır. Onu daha sonra kuskus başlığı ile anlatacağım. 


Yukarıda eklediğim fotoğrafta birkaç çeşit yemek görüyorsunuz. Sol üstten başlayarak narlı kuzu eti, limonlu zeytinli et yemeği ki bu aynı zamanda Fas'ın da geleneksel bir yemeğidir, sol altta sos kabı olarak kullanılan minik bir tajin ve yanında da tajin içinde servis edilen mergezli, fıstıklı ve üzümlü kuskus var. 

fotoğraf: travelpod.com

Bu fotoğrafta tajinleri yapan bir usta görüyorsunuz. Ben de denemeyi çok isterdim açıkçası. Belki buradan gitmeden önce bu tür şeyleri deneme imkanım olur. Dönmeden önce bir süre zaman ayırıp burayı daha fazla tanımak adına ve kitabım için faydalı olacağını düşündüğümden biraz araştırma yapmak, fotoğraf çekmek ve bu tür geleneksel kültür ürünlerinin yapılışlarını görmek istiyorum. 

 fotoğraf: travelpod.com

Yol kenarlarındaki satıcılarda da böyle desenli ve renkli olanlarından kolayca bulabiliyoruz. Ben henüz kendime bir tane alamadım çünkü koyacak yerim yok. Ama ufak olanlardan sipariş verdim eğer getirebilirlerse hemen alacağım. Ufakları  her yerde bulunmuyor çünkü. Fas ve Tunus'ta çok vardı ama taşıyamayız diye almadık.


Bunlarda sırlanmış ama renklendirilmemiş olanları. Ben bunları da seviyorum daha çok güvece benziyorlar. Yine de Afrika kültürünü yansıtması açıcından Cezayir'e özgü desenleri olanları tercih etmek güzel olur. Aslında hem Fas'tan hem Tunus'tan birer tane almak isterdim ama bir daha ki sefere inşallah. Çünkü oralarda o kadar çok alacak şey var ki dönerken kamyon tutmak gerekebilir:)Toprak oldukları için ağırlıklarını da göz ardı etmemek gerekiyor. Tajinlerin yanında takım olması açısından aynı desende yine aynı malzemeden tabak, bardak ve sürahi de bulabiliyorsunuz.


Tajin ile yapılan yemeklere göz atmak isterseniz bu linklere bakabilirsiniz. Ayrıca daha pek çoğu da internette mevcut. Ben bol bol tarif biriktirmeye çalışıyorum Türkiye'ye döndüğümde yapmak üzere.

http://www.foodnetwork.com/recipes/nigella-lawson/lamb-olive-and-caramelised-onion-tagine-recipe/index.html
http://www.marthastewart.com/283963/lamb-tagine-with-prunes
http://www.oprah.com/food/Vegetable-Tagine
http://www.nytimes.com/2010/04/14/dining/14minirex.html?_r=2&ref=dining
http://www.bonappetit.com/recipes/2010/01/chicken_tagine_with_fennel_and_olives


Sırayla diğer yemeklerden de bahsedeceğim. Mutlu Kalın!

14 yorum:

  1. TANIŞTIĞIMA MEMNUN OLDUM CANIM
    HOŞ BLOG
    BANA DA BEKLERİM...

    YanıtlaSil
  2. Ben de çok memnun oldum. Blogumu beğenmene sevindim. Ben de seninkine uğradım yakın zamanda yeniden uğrayacağım yemekler pek leziz görünüyor. Çok sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. yazı çok güzel. tajinler de öyle. sevgiler :))

    YanıtlaSil
  4. sıkılmadan öğrendim, mutlu oldum :)

    ha bi de, kedinizinden ben de edindim :) Garfield tüylüsünü aradım ama bulamadım.

    YanıtlaSil
  5. tajini bir kaç kez denedim ama damak tadıma hitap etmedi..şeker ve et bir arada tuhaf gelmişti..ama bu post çok renkli ve güzel olmuş..sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Bloğunu keşfettiğime çok sevindim Hemen gezmeye alıyorum..
    Takibindeyim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. İçimdeki ekip;

    Çok teşekkür ederim. Ben de tajinleri seviyorum:)Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Saçaklı;

    sıkılmadan okumana öğrenmene sevindim. bu önemli bir şey.demek artık senin de bir kedin vaaar. Ne kadar güzel bir haber. Pofidik tüylüleri ben de çok seviyorum ama olsun önemli olan birbirinizi zamanla ne kadar çok sevip alışacağınız:) Hoşgeldi o zaman kedicik yeni hayatına:) Çok sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Jiss;

    uzun zamandır haberleşememiştik canım iyi ettin de yazdın bana sevindim. Ben valla pek sevdim ya o tatlı etleri. En son Fas'ta erikli et yedim tajinde bayıldım. Hatta geçenlerde canım çekti çok eşime de yedim gidelim bi tajin yiyelim diye. Ama tabi damak zevki, bir de güzel yapılmış olması da önemli tabi:) Postu beğenmene sevindim daha bile rengarenk olabilirdi. O da bir dahaki yazıya inşallah:)Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  10. Hayat Cafe Tarifleri;

    Hoşgeldin. Çok sevindim beni bulmana ve blogu sevmene. Ben de sana uğrayacağım. Umarım bundan sonra daha sık görüşürüz haberleşiriz. Çok sevgiler ve selamlar uzaklardan:)

    YanıtlaSil
  11. çok keyifli bir blog keyifli ve sıcak takipteym artık:)
    sevgilerr...

    YanıtlaSil
  12. Tuğba Tajinleri çok sevdim....buralarda bulabilirmiyiz acaba kapalıçarşıya bakmalı...buarada benim blogcu arkadaşlarda gelmiş...hoşgelmişler....sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  13. Sevgili Hülya;
    Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için. Blogu beğenmene sevindim. Bundan sonra daha sık karşılaşmak ümidiyle. Kocaman sevgiler:)

    YanıtlaSil
  14. Pozitif Pembe;
    Tajinleri sevmemek mümkün değil herhalde:) öyle çok desen ve renk var ki ben de bayılıyorum. Biraz ağırlar tek sorun o ama olsun:)Ufaklarından ya da orta boylarından almak istiyorum ben de. Bir bak bakalım oralarda benzerleri var mı ben de çok merak ettim artık Türkiye'de herşey bulunuyor neredeyse. Varsa buradan taşımamak hoş olur:)Ama bulursam getirebileceğim gibi bir model senin için getiririm:)Çok sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)