13 Mayıs 2012 Pazar

Casablanca: Hassan II Camii


Casablanca fotoğrafları ile anıları yad etmeye devam ediyoruz. Havaların güzelleşmesiyle birlikte bu fotoğraflara da tekrar tekrar baktığımda yeniden gezip görmek istiyorum oraları. Üstelik daha da büyük dikkatle ve özenle. Gözlerimi kocaman açarak ve en ince ayrıntıya dikkat ederek. 


 Casablanca’nın göbeğindeki Hassan II camii Kuzey Afrika'nın en büyük camisi olma özelliğinde. Kocaman avlusu ile insanı şaşkınlığa sürüklüyor. Mimari olarak da çok etkileyici. Minaresi göğü kucaklıyor sanki olağanca ihtişamıyla. İnsan ağzını açarak dolaşıyor avlusunda, hayretle.
 

En çok burada dolaşmayı sevmiştim ve camiyi karşıdan izlemek hoşuma gitti. Neredeyse Casablanca'nın her yerinden görülüyor büyüklüğü. Kafamı yukarı kaldırdığımda korktuğumu hatırlıyorum. 


Aslında fotoğrafların orijinal halleri daha güzel ama buraya koyarken küçültmek durumunda kaldığım için biraz tuhaf çıkmışlar, sanki titrek gibiler. Oysa hepsi netti. 

Normal bir günde gitmemize rağmen öyle kalabalıktı ki. Daha az insanın olduğu bir zamanda gitsek eminim harika fotoğraflar çekebilirdik. Yine de o kalabalığı da görmek güzeldi. Rengarenkti insanlar kıyafetleriyle ve o kadar farklıydı ki hepsi birbirinden, zannedersiniz tüm insanlar burada toplanmış o gün. 



Çeşmelerini, çeşmenin içindeki çocuklarını, çeşmenin mozaiklerini, kocaman kapılarını, kapılarının harikulade tokmaklarını, duvarlarının dokusunu çok sevdim. Duvarlara tek tek dokundum. Çeşmeye ben de oturdum çocuklar gibi. Kapıların önünde durup hayal kurdum başka dünyalara açılabilme olasılığı üzerine. 


Bu sadece görebildiğimiz kadarı. Geniş açım olmadığı için çok da iyi yansıtamadım fotoğraflarda büyüklüğünü. Ama yine de sanırım bu fotoğraf biraz anlatıyor. Avlusunun genişliğine de hayran olmamak mümkün değildi. Cami'nin içini gezemedik, kapalıydı, sonrasında da namaz vakti için açılacaktı çok kalabalık olacağı için girmeye cesaret edemedik. Ama içerideki devasa avizeleri gördüm. Muhteşemdi!


Bu da koridorların tepelerindeki kabartmalar. Özenle bir bir işlenmiş. O kadar güzeldi ki keşke evimde de böyle kabartmalar olsa demeden edemedim :)




Bu kadın çok uzağımda değildi. Herkesin olağanca gülümsemesine karşı o epey düşünceliydi. İnsanları izliyordu. Kim bilir aklından neler geçiyordu, neler yaşıyordu? Ben de rahatsız etmeden uzaktan sessizce bir süre onu izledim, sonra da dayanamayıp fotoğrafını çektim. Bir an görecek diye tedirgin oldum ama neyse ki görmedi. Görse de bir şey der miydi bilmiyorum ama bazen çok agresif tavırlar ile karşılaşıyoruz o yüzden temkinli olmak gerekiyor. 


Geleneksel kostümü ve çarıkları ile Cami'nin avlusunda bir erkek.


Yine çeşmenin içinde şen şakrak çocuklar. Onlara kalkın da ben oturayım diyemedim ne yazık ki. Onların da zaten kalkmaya pek niyetleri yoktu. Oysa çok istemiştim orada bir fotoğrafım olsun.



Burası da cami'nin avlusundan deniz ve plaj manzarası. İnsanlar çılgınca yüzüyorlardı taaa açıklarda bile büyük cesaretle!


Bu da sevdiğim bir fotoğraf, sevdiğim mozaikler ve ben :) İyi ki fotoğraflar var...

4 yorum:

  1. fotoğraflar gayet şahane bence... gökyüzü ne kadar güzel görünüyor öyle :) gerçekten geleneksel kıyafetlerin rengarenkliği mekana ayrı bir ruh katmış...
    ben de acayip çekiniyorum fotoğraf çekerken insanlar bişey diyecek diye... sen çarıklı abiyi çok iyi yakalamışsın... beğendim ben yine :D

    YanıtlaSil
  2. tuğba fotolar çok güzel ama en güzel senin vitrayların önündeki pozun...orda deniz mevsimi başladı tabiii...canım sen artık bana gelmez oldum hayrola çokmu yoğunsun özledim gel beklerim bak bir kolay pasta var çok basit ...sevgiyle kal öptüm...

    YanıtlaSil
  3. Saçaklı,
    fotoğrafları büyütünce daha iyi görünüyor canım evet. Daha da var ama hep ayrı ayrı yerlerde. Şimdilik bunları bulabildim. Mekan çok güzeldi ve dediğin gibi geleneksel kıyafetler de oraya ayrı bir hava katıyor cidden. Çarıklı amcayı zor çektim görmesin diye evet:):)beğenmene sevindim..öptüm

    YanıtlaSil
  4. Pozitif pembe;
    ben o mozaiklerin önündeki fotoğrafımı çok seviyorum. Havalar güzelleşince hep deniz düşünür oldum zaten ama henüz sezon açılmadı buralarda da. İşler yoğun olduğundan bazen sadece okuyabiliyorum yorum yazamıyorum bazen, internetimiz de kötü olduğu için bazen yorum sayfalarını açamıyorum canım ama takipteyim. Sevgiler:)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)