8 Mayıs 2012 Salı

Ev yapımı Cezayir ekmeği (Le Pain Maison Algerien)

Geleneksel Cezayir yemekleri ile ilgili yeni yazı hazırlıklarım devam ederken; bugün ofiste birlikte çalıştığım Cezayirli arkadaşımın bana evde yaptığı ekmeği getirmesiyle ilk aşamaya geçmiş bulunuyorum. 

Bu ekmeği çok seviyorum ben. Oldukça hafif ve lezzetli. Yalnız Cezayir zeytinyağları yerine farklı bir marka kullanmayı tercih ediyorum çünkü o geleneksel yağlar mideme pek iyi gelmiyor ve kokusuna da hala alışamadım. Yine de burada yaşayanlar o yağın çok sağlıklı olduğunu söylüyorlar.

Bu ekmeğe Galette, Kessra ve Aghroum da deniyor. Bu kültürde aynı şeylere pek çok isim verdiklerinden bazen benim de kafam karışıyor ama nette isimlerini yazdığımızda hepsinin aynı olduğunu görüyoruz.Her zaman bulamıyorum, bazı yerlerde satılıyor. Bu yüzden geçenlerde tarif istedim arkadaşlarımdan evde denemek için onlar da bana yazdılar. Daha sonra youtube mucizesi aklıma geldi ve aramaya koyuldum. Normalde youtube'u deli gibi kullanan biri değilimdir ama böyle durumlarda faydalı olduğu su götürmez bir gerçek. Hem video pek de güzel anlatmış. 



Bu ekmekte normal un kullanılmıyor. Burada ismi Semoule olarak geçen, orta boy (moyenne) irmikten hamur yapılıyor. Ben de sanırım bu yüzden, bana değişik geldiğinden ötürü seviyorum lezzetini. Dün alışverişe çıktığımda yine Cezayirlilerin çok severek yaptıkları geleneksel yemekleri olan Couscous'tan da aldım. Bir müsait zamanda ofisteki arkadaşımla birlikte eve gidip yapacağız. Böylelikle ben de öğreneceğim ve Türkiye'ye gittiğimde aileme yapacağım. Couscous'u ilk zamanlar pek sevmemiştim ama kaliteli bir yerde yapıldığında gerçekten güzel olduğunu fark ettim. Hem tatlı olarak tüketilen türünü hem sebzeli tavuklusunu hem de etlisini denemek istiyorum. Onun da yapılışını fotoğraflayıp blogda yayınlayacağım. Eğer bu ekmeği de deneyeniniz olursa sonuçları bana yazarsanız memnun olurum. 


Görüntülerden nasıl yapıldığı anlaşılıyor ama ben yine de söyleyeyim genelde bir kilo irmikten yapılıyor bu ekmek. İlk aşamada içine katılan ve yoğurmayı kolaylaştıran zeytinyağı ardından da tuz. Sonrasında su birden değil parça parça ekleniyor ve hamur elde ediliyor. Burada maya koymamış ben göremedim ama maya da koyuyorlar, genelde de bira mayası konuyormuş. İsmi de zaten la levure de bière.

Bu ekmeğin üzerine çatalla desenler yapıyorlar. Kabyle kültüründe bunun önemli olduğunu vurgulamak gerekiyor. Tepesinden bir aletle (ismini henüz bilmiyorum) bastırmalarının sebebi de içine koydukları mayadan ötürü ekmeğin çok kabartmasını önlemek. Yoğurma teknikleri de çok güzel. 


Bu tip videoları kendim için de arşivliyorum, ileride sevdiklerime değişik lezzetler sunmak için. Tariflerde veya anlatımda bir yanlışlık yapıyorsam da lütfen mazur görün. Öğrenmek istediğiniz detay olursa yazarsanız bana seve seve yanıtlarım. 

Bir de farklı bir kaynak buldum burada da tarifi yazmak isterim. İçinde farklı olarak çörek otu, portakal çiçeği suyu ve sıcak su da var. Sanırım biraz daha sarı olmasını sağlıyor bu su ve aroma veriyor. Denemeye değer:)Kaynak:http://cuisine-univers.over-blog.com

Ingrédients

- 1 kg de semoule moyenne(orta boy irmik) (ou mélange de semoule moyenne et semoule fine)

- 125 ml d'huile (zeytinyağı)ou de beurre fondu (8 cuillers a soupes a peu pres)

- 1 et 1/2 c c de sel(tuz)

- 2 c c de levure  de boulanger fraiche (ou 1 c c de levure seche)(kuru maya)

- 2 c c de levure chimique(kabartma tozu)

- 2 c s de grains de nigelle(çörek otu)

- 100 ml d'eau de fleur d'oranger(portakal çiçeği suyu)

- Eau tiède(sıcak su)
Préparation:
- Diluez la levure dans un peu d'eau tiède et laissez mousser.( mayayı ılık suda çözeltin ve bırakıp köpürmesini bekleyin)
- Mélangez la semoule, la levure chimique, le sel, l'huile , ajoutez la levure, et l'eau tiède petit à petit, jusqu'à avoir une pâte ferme.(irmiği kabartma tozunu, tuzu, yağı karıştırın, mayayı ve ılık suyu yavaş yavaş ilave edin)
- Pétrissez jusqu'à obtention d'une pâte bien lisse (10 a 15 minutes a peu près) (düzgün hamur elde edene kadar yoğurun 10-15 dk)
- Divisez la pâte en 4 et formez des boules. (hamuru 4 e bölüp küçük toplar elde edin)
- Abaissez chaque boule au rouleau à pâtisserie sur une épaisseur de 0,5  cm environ. Piquez la surface à l'aide d'une fourchette ou d'un curdon. (her topu 0,5 cm kalınlığına erişene kadar oklava ile inceltin. hamuru kürdan veya çatalla delin)
- Faites cuire la galette sur le tajine, la tôle ou la crépiére  ou poêle (posée sur un rechaud a gaz ou sur le grand feu de votre cuisinière a gaz ) sans cesser de la tourner et de la déplacer pour une cuisson homogène. (galeteyi tajin üzerinde veya saç veya krep tavası üzerinde pişirin (yüksek ateşte)

- Retournez-la quand elle est bien dorée puis recommencez l'opération sur l'autre face. (altın rengi alınca çevirin ve ters tarafını aynı renge ulaşana kadar pişirin)

- Pour mieux conserver ces galettes, mettez les dans le congélateur. (galeteleri daha iyi saklamak için dondurucuda bekletin.)

Bon appétit!

8 yorum:

  1. görüntüsü güzel. tatmak lazım :))

    YanıtlaSil
  2. Sezer;
    görünüşünü ben de beğeniyorum ve lezzeti de güzel bence. Malzeme kalitesi ile daha da güzelleşir. Kahveyle, peynir veya reçelle falan da güzel oluyor yemesi.

    YanıtlaSil
  3. Zuhal;
    Evet aynen katılıyorum tatmak lazım:)Ben bir de bu sarımsı tonlarını çok seviyorum. Hem beyaz unla karşılaştırınca da daha sağlıklı:)

    YanıtlaSil
  4. Rize'de bi mısır ekmeği yemiştim kek gibiydi mübarek :) bu da ööle mi ağğğbiyyy (salyalar toparlanır) :P

    YanıtlaSil
  5. Valla Saçaklıcım;
    canım:) Ben de herhalde mısır ekmeğine benzetmiş olacağım ki sevdim. Onun puf oluşundan ziyade bu ekmeğin üzerinden sıkıca bastırılmış, yine de taze sarımsakla denemeye değer. Ben mısır ekmeğini anneannemin usulü ile taze sarımsakla severim:)

    YanıtlaSil
  6. Rize'deki gibisini bulamam ama deneyeyim bakiim taze sarımsakla merak ettim :)

    YanıtlaSil
  7. Saçaklı;
    Olsuuuun bulursun bulursun. Evde dene yap bak nasıl da güzel oluyor. Yoksa her şey için yerine gitmeye kalksaydık ohoo yanmıştık heehee:).)sen sanki orada yiyormuş gibi hayal et:)öptüm

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)