22 Temmuz 2008 Salı

Cezayir Fotoğrafları İle Kısa Bir Tanıtım


Daha önceki yazılarımda bahsetmiştim Cezayirden. Geçenlerde babam bir yorumunda insanların Cezayir ile ilgili fazlaca bir bilgiye sahip olmadıklarını ve bloguma fotoğraflar falan koymamı istemişti. Bugün ben de bu işe verdim kendimi. Kendi çektiğim ve bilgisayarımda bulduğum bazı fotoğrafları paylaşmak istedim sizlerle. Cezayir e gelmeden evvel şehri ve insanlarını daha iyi tanımak için bir rehber kitap aramıştım kendime. Ama hiçbir yerde bulamadım hatta istanbulda da birçok kitapçı gezdim. Bir tane buldum o da Cezayir de Fransız Soykırımı diye iç karartıcı savaş sahneleriyle dolu kanımca biraz kıytırık bir kitaptı. Bu yüzden bundan sonra yazılarımın bir bölümünde Cezayir i anlatan, tanıtan parçalar oluşturup bilgi sahibi olmak isteyenlere sunacağım. Şu anda tek isteğim bir Antropolog olarak burayla ilgili güzel bir alan çalışması yapmak ve bunun sonucu olarak bir kitap yayınlamak. Çalışmalara başladım sayılır. Gelişmelerden sizi haberdar ederim:) Fotoğrafları seveceğinizi umuyorum. Burası tarih kokan ve bence görülmesi gereken bir yer. Her ne kadar yaşam koşulları zor olsa da...


Burası Alger merkezdeki Grande Poste binası. Büyük Postane binası. Gerçekten benim en çok beğendiğim yerlerden bir tanesi. Bu binanın kapılarından daha evvel bahsetmiştim. Umarım yakın plan çekme olanağı da bulacağım en kısa zamanda.

Burası şehrin iç kısımlarından bir fotoğraf. Binalar genelde maviye boyalı ve ferforjeli. Fransızlardan kalma son derece gösterişli.
Bu fotoğrafı çok zorlu bir şekilde çektim. Pek de iyi çekemedim ama en azından fikir verebiliyor. Bir düğün konvoyunun orkestrası. Çala çala gidiyorlardı çekmeden edemedim.)


Bu fotoğrafı La Madrak tan çıktıktan sonra Alger e dönerken yol üzerinde bir yerde çektim ama yerin adını hatırlayamıyorum. Bulduğum an yazacağım. Bu bir deniz feneri. Hemen aşağısında kayalıklar ve deniz var. Arabada olduğumuz için ancak bu kadarını çekebildim. Yanına giden yolu da bulamadık o yüzden deniz kenarına kadar inemedik. Belki bir dahaki sefere şansımız yaver gider.
Burası Alger merkeze girmeden hemen evvel bir cadde. Uzaktaki beyaz binalar algerin merkezindeki kocaman binalar.

Burası da henüz içerilere kadar girmeyi başaramadığımız liman. Casbah. Kasaba dan gelen bir kelime. Osmanlılar kurmuş burayı. Çok da güzel görünüyor gerçekten.

Bu şehir de tüm camiler böyle. İlk geldiğimde çok şaşırmıştım. Ama şimdi alıştım hatta hoşuma bile gidiyorlar. Yakınımızdaki köy de yani şantiyenin yakınındaki köy de Djebahia da da var onu da en kısa zamanda sizin için fotoğraflayacağım.

Burası da Casbah. Bu fotoyu eşim çekmiş hatta evlenmeden önce tanıtım amaçlı bana yollamıştı. Çok beğenmiştim. Hala da en sevdiğim fotolar arasındadır.

Yukarıdaki anıt'ın adı Makam-ı Şehit. Cezayir'in simgesi diyebilirim. Gece ışıklandırmasıyla çok heybetli bir görünüşü var.

Bu da hafta içi kaldığımız kampın uzaktan görüntüsü. Pek seçilmiyor sanırım ama biz oradaki prefabrik binalardan birinde kalıyoruz..

71 yorum:

  1. Vav! Çok mistik bir yer gerçekten...İnsanın kafasında şekillendirdiğinden çok farklı...Teşekkürler paylaştığın için...
    Ben de bugünkü yazımda Kelebekler Vadisi nin tanıtımını yaptım. Yaz tatilinde gideriz belki demiştin ya ilgini çekebilir...Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  2. ne kadar şanslısın ya...
    ne güzel yerler görmüşsün keşke benimde imkanım olabilse ama belki daha daha büyüyünce bende giderim :)

    YanıtlaSil
  3. Beyaz ve mavi ne cok yakisan renkler degil mi??Mavi balkonlu beyaz binayi cok sevdim.Tahmin ettigimden daha gosterisli bir yermis Tugbacim.Bence de bilgiler vermeye devam et.Ceayir'i de sayende gitmeden kesfedelim ;)

    YanıtlaSil
  4. valla benimde kafamda canlandırdığımdan farklı,daha parlak:) sanırım benim cezayirle ilgili hatıramdan kaynaklanıyor.Amerikadayken son günlerimde bir cezayirli ile tanışlmıştım ve Atatürk karşıtı inanılmaz bir tipti,sinirlerim alt üst olmuştu,cezayir le ilgili tek bildiğim o adamdı,değiştirdiğin için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  5. Canımın içi,bak ne güzel yorumlar okudum.Hemde diğer yorumlar dan çok farklı dikkat ettiysen.İnsanların kafasın da değişik değişik fikirler, veya cezayir ile ilgili hiç bir şey yok demek.Sevindim,yazdıkların da resimlerin de,sen de bir harikasın.Seni çok seviyorum.Babişim benim.Öptüm çoookkkkkkkk kocamannnnnnn.....

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Maviye yolculuk;
    Beğendiğine sevindim resimleri.yine değişik resimlerle anlatmaya devam edeceğim zaman zaman. kelebekler vadisini çok merak ediyorum gerçekten dün biraz göz gezdirdim sayfana ama net kötüydü bugün devam edeceğim.heyecanla okuyacağımdan emin olabilirsin yazdıklarını..

    Merhaba Çilli kız;
    bloguma hoşgeldin öncelikle.ben de şanslı olduğumu düşünüyorum.kim derdi ki günün birinde cezayirde yaşayacağımı.oldukça değişik bir tecrübe oldu benim için.umarım senin de görme fırsatın olur buraları..sevgiler

    Merhaba Haydins;
    Beyaz ve mavi binalarda gerçekten çok hoş duruyor bence.çok mistik bir havası var şehrin ve özellikle ara sokakların.gösterişli bir yer evet.keşke daha temiz olsaydı ama.Yeni bilgilere devam edeceğim canım.beğendiğine sevindim.öptüm.sevgiler

    Merhaba Güldem;
    Beğendiğine sevindim. Cezayirliler biraz tuhaflar kimisi türkleri çok seviyor kimisi de nefret ediyor.burda çalışan bir adam var tam bir manyak bize böyle pislikmişiz gibi bakıyor işte o türklerden nefret ediyor sanırım sen de öyle birine denk geldin.çeşit çeşit insan var işte.öyle bir durumda kim olsa sinir olurdu valla haklısın.ama güzel tarafları da var gerçekten.hindistan beni çok etkilerdi bir de tibet buranın da öyle büyülü bir havası var bence oralar gibi olmasada.sevgilerrrr:)

    Babacım;
    Evet dediğin gibi arkadaşlarımdan ve okurlardan güzel tepkiler alıyorum cezayiri merak eden ve tanımak isteyen çok ben de elimden geldiğince yeni şeyler ekleyip yazmaya devam edicem.yazdıklarımı beğenmene sevindim. ben de seni çook seviyorum.öptüm koskocaman seniiii..

    YanıtlaSil
  7. şekerim ben bezbebek..artık bu adresteyim..:)

    YanıtlaSil
  8. Paylaşım için teşekkür ederim. Umduğumdan çok daha güzelmiş oralar. Baban haklı. Cezayirle ilgili bilgilerim gerçekten azdı.

    YanıtlaSil
  9. merhaba tuğba hanım öncelikle bizleri bilgilendirdiyiniz için size çok teşekkür ederim.düne kadar cezayir hakkında pekbi bilgim yoktu fakat sayenizde cezayiri azda olsa tanıma şansına sahip oldum size birkaç birşey danışıcam eyer beni aydınlatırsanız çok memnun olurum istanbul kapalı çarşıda bir kuyumcu firmasında çalışıyorum mesleyimle ilgili türk menşeyilli bir firmadan cezayirde çalışmam için bir teklif geldi daha öncede iranda çalışmış memnun kalmıştım fakat cezayir hakkında pekbi bilgim olmadığından biraz çekimser kaldım çalışma konusunda cezayiri tavsiye edermisiniz zorlukları varmı varsa nelerdir çevremdeki bazı arkadaşlarım pekte iç açıcı olduğunu söylemediler sanırım biraz ön yargılı davranıyorlar sitede cezayirde yaşamış bilgisini paylaşacak birtek sisi bulabildim. ve bu konuda beni aydınlata bilirseniz çok memnun olucam vereceyiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim saygılarımla...ibrahim.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Joyman;
    Yorumdaki yazınızı severek okudum.Cezayirle ilgili faydali ve güzel şeyler anlatabildiysem ne mutlu bana.Size yardımcı olmayı isterim tabiki. Öncelikle çalışacağınız yerin hangi şehirde olduğu firmanın hangi firma olduğu çok önemli. Eğer bana bunları iletebilirseniz sizi daha fazla bilgilendirebilirim.İsterseniz mailimden de bana ulaşabilirsiniz. Cezayir sevdiğim bir ülke tabiki.Başkent oldukça güzel ve sizin mesleğinizi yapmanız için bence çok uygun.Hangi şehir de olduğunu bu yüzden soruyorum çünkü Türkiye de olduğu gibi burada da bölgeden bölgeye farklılıklar oluyor.İnsanların önyargı ile bakmalarını da anlıyorum. Ben buraya gelirken de benzer şeylerle karşılaştım.Tabi kolay bir ülke olduğunu söyleyemem ama yaşanmayacak ve iş yapılmayacak bir yer değil. Aksine iş kurmak için işin ne olduğuna bağlı olarak da uygun bir ülke olabilir..İran da çalışıp memnun kaldıysanız bence burdan memnun kalmamanız için bir neden göremiyorum. Ama bana yeniden daha açıklayıcı bir şekilde yazarsanız sizin için ufak bir araştırma yapabilirim.Haberlerinizi bekliyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Selam Tugba Hanim Cezayirle ilgili; gerci diger konularda da ayni, fikirleriniz yorumlariniz gercekten cok etkileyiciydi benim icin. Ben en gec mayis ayi gibi oraya bi uranyum tesisinde muhendislik yapmak uzere gelmeyi planliyorum. Isyeri ile anlasmak uzereyim bu ulke ile ilgili hic bilgim yok, yani cezayirle ilgili gonderebileceginiz her haber bu isi kabul edip etmemde buyuk rol oynayacak. Eger zahmet olmazsa nasildir teror ne derece rahatsiz edici, sosyal yasam ne boyutta, ne yenir ne icilir. Su anda qatar da bi santralde calisiyorum burasi gercekten zengin ve rahat bi ulke fakat orasiyla ilgili sadece aklimda kalan fransizlarin soykirimi. Size simdiden gostereceginiz ilgiden dolayi tesekkur ederim. Hayat siz ve esiniz icin her daim yazilarinizdaki gibi edebi, mistik, mutlu, hayal edilen, renkli bi sekilde surer ve sizde bunu adresinizde sevdiklerinizle paylasirsiniz. Mail adresim serhataydin@hotmail.com.tr. Lutfen sondaki tr yi unutmayin.

    YanıtlaSil
  12. ya çok güzel gerçekten burdaki konu ama bana cezayirin başkenti lazım başkenti anladığım kadarıyla alger mi bi yazabilirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  13. Adını bilmediğim sevgili ziyaretçi arkadaşım;
    Fotoğrafları beğendiğinize sevindim. Cezayir'in başkentini sormuşsunuz ve başkent Cezayir Yani orjinal adı ile Alger.Umarım bilgi yararlı olur. Sevgiler

    YanıtlaSil
  14. merhaba Tugba
    eşimin işi nedeniyle 1 aylıgına cezayire geldim.siteniz benim için rehber gibi oluyor teşekkür ederim.bütün gün şehri keşfetmeye çalışıyorum.yemek konusunda biraz şikayetçiyim.et ve pizza harici ne tavsiye edersiniz.sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Merdaneli;
    merhabalar. sen de cezayirli oldun demek kısa bir süre de olsa. hoşgeldin:)blogumun faydalı olmasına sevindim.zira burada bir rehbere ihtiyaç duyuyor insan fazlasıyla.ister bir kitap bir blog bir kişi olsun.et yemekten bende sıkılıyorum zaten, her zaman da pizza yenmiyor.hindi tavsiye ederim mesela ben seviyorum kasaplardan alabilirsiniz,tavuk(taiba food veya başka tavukçular ya da hazır tavuk marketlerden) veya madraktan (yada halden) balık alabilirsiniz.türk restorantları var kebaplar pideler.şimdilik aklıma gelenler bunlar. yine sormak istediğin olursa yazabilirsin. sevgiler..güzel zaman geçirmen dileğiyle:)

    YanıtlaSil
  16. slm tugba hanim nasilsiniz ben yusuf sahin kocaelinde yasiyorum.bilirsiniz hayat kimyayi izmitte yenikoyde .bizde kalktik geldik kocaelinden cezaire fabrika kurduk.molfik ve bingoyu burda uretiyoruz biz blidada bounendeyiz .cezaierde gorusebilirmiyiz bir sakincasi yoksa e-mail adresimi ekleyim veya hotmaille gorusebiliriz Qstarx@hotmail.com veya Qstar@mynet.com her ikiside aktif durumdadir.umarim bir hemseri olarak gorusuruz tugba hanim sizlere kolay gelsin

    YanıtlaSil
  17. merhaba Tuğba,ben Sema eskişehirde yaşıyorum.Ben eşimin işi dolayısıyla kısa süreliğine cezayire geleceğim,ama korkuyorum.Şöyle bir bakayım nereye gidiyorum derken seni gördüm,bana çok iyi geldin.Tuğba diyorum ben ablan sayılırım 50 yaşındayım.Bana cesaret ve bilgi verdin,teşekkür ederim.Başkentte kalcam,inşallah sıkılmam.Hoşçakal.

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Sema Hanım;
    Bloguma baktığınız için ve yazımı beğendiğiniz için çok sevindim.inşallah faydalı olur verdiğim bilgiler. sizin gibi cezayire gelen çok fazla kişi var hepsine elimden geldiğince yardım etmeye çalışıyorum. belki bir gün görüşme fırsatımız olur. O zamana kadar sizin için cezayir de herşeyin yolunda gitmesini diliyorum.kocaman sevgiler benden..

    YanıtlaSil
  19. sevgili tuğba
    eşim cezayir de göreve başlayınca internette bu ülke ile ilgili gezerken tesadüfen rasladım bloğuna.hatta eşimin bilgisayarının sık kullanılanlar bölümüne kaydettim ki gezilecek yerleri senin kaleminden okuyup öğrensin diye.ben 56 yaşında bir teyzenim.eşimde air algeria da görev yapıyor kaptan pilot olarak.kışa doğru bende geleceğim oralara.herkes bana diyorki gitme oralara hiç yaşanılası yerler değil.ama senin yazıların bende bunun tam aksini düşündürüyor.tekrar yazmak dileğiyle sevgilerimi iletiyor,sana ve eşine antalya dan kucak dolusu selamlar.herşey gönlünüzce olsun.
    ayla yılmaz
    yilmazayla@mynet.com

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Ayla Hanım;
    Çok sevindim bana yazdığınız için. Teşekkür ederim. size ben de bir mail yolladım. umarım almışsınızdır. geldiğiniz zaman haberleşmek isterim sizinle. Ben de size kocaman sevgilerimi yolluyorum.

    YanıtlaSil
  21. slm tuba,

    Benim ailemde Cezayir'de yaşıyor yaklaşık 10 yıldır. Oran şehrindeler. Sen sanırım Cezayir'de yaşıyorsun. Ben hiç gitmedim. Resimler çok güzel. Oran, Cezayir kadar güzel değilmiş galiba. Orda yaşamanın kolay olmadığını çok iyi biliyorum. Gerçekten çok sıkıntılı bir dönem geçirdiler kısa bir süre önce..

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Elif;
    Öncelikle çok teşekkürler canım bana yazdığın için. sevindim.demek ailen oranda yaşıyor.oran şehrine biz eşimle bayram tatilinde gitmiştik. ama şansımıza çoğu yer kapalıydı pek dolaşamadık. yine de ben sevdim. cezayiri de çok seviyorum. benim mistik kentler her zaman ilgimi çekmiştir zaten.antropolog da olmam ayrıca bir artı oluyor tabiki.o yüzden de alışmam kolay ooldu sanırım.ama zor zamanlar geçiriyor insan yine de memleketinden sevdiklerinden uzak olunca. yine de bir amaç için orda kaldığını hatırlatması lazım kendine insanın. yani zamanını güzelleştirecek taraflar bulmalı.umarım senin ailen de o zor zamanları atlatmıştır. sen de gelirsen beklerim canım bizim o taraflara da.gerçekten çok görülecek yer var bence.her ne kadar insanın memleketi gibi olmasa da. fotoğraflarımı da beğenmene sevindim. elimden geldiğince fotoğraf çekmeye ve yayınlamaya çalışıyorum.benden kocaman sevgiler.mutlu kal

    YanıtlaSil
  23. MERHABA BEN CEZAYIRDE YASIYORUM AMA CEZAYIRIN HIC SEVILECEK BIR YANI YOK ARKADASLAR BEN CEZAYIRDEN BIR AN NCE GITMEYI DUSUNUYORUM AMA NE YAPABILIRIM KI 2 YIL DAHA KALMAK ZORUNDAYIM CEZAYIRDE SADECE GUZEL OLAN MUSUMAN VE FRANSIZCA KONUSULMASI GERISI PALAVRA CEZAYIREIN NE KADAR PIS OLDUGUNU GELIRSENIZ GORURSUNUZ HATTA BURDA EGITIM YAPMAK BILE ZOR TURKIYEDE BULAMASSIN BOYLE BI OKULU NEDENI OKULUN CAMI KIRIK HER TARAF DOKULUYOR. BU BIRDE EN IYILERINDEN BIR DE GIDIN BAKIN DEVLET OKULU ONDAN DAHA BETER YANI EGITIM SIFIR YASAM SIFIR ISSIZLIK COK HALK FAKIR BURDA BIR POLISIN ALDIGI MAAS 550 LIRA TURK LIRASI ILE YANI ANLATACAGIM GELMEK ISTEYEN EGITIMIN BURDA YAPMAK ISTEYENLER SAKIN GELMEYIN GELDIGINIZ GIBI KACMASSANIZ NEYIM ISTERSENIZ TEL VERIYIM ORDAN EGER GELDIGINIZDE NASILMIS BANA SOYLERSINIZ....
    0666550100

    YanıtlaSil
  24. en son mesaj gonderen benim arkadaslar ben elcilikteyim adim harun belki geldiyseniz gorusmusuzdur biz alger centre da oturuyoruz ama hic sevmedim hatta kac gece dusundum buraya nie geldim sonradan anladim ki vatanin gibisi yok keske 1 temmuz 2011 gelsede gitsem ama gelmiyor burda 1.5 yili askin kaldim ama hic sevilecek bir yanini bulamadim. yani yasanilacak yer deil

    YanıtlaSil
  25. Harun Bey;
    yazdıklarınızı dikkatle okudum. Cezayirdeki yaşantınızdan memnun olmadığınızı pek tabiki anladım. ama ben sizin kadar karamsar düşünmüyorum. Belki de bir sosyal antropolog olduğum içindir veya yaşamayı sevdiğim için.Güzel taraflarını gördüğüm için.Cezayir elbette ki harika bir yer değil. Bizim ülkemizle de karşılaştırılamaz.Bizim ülkemiz bir cennet. Ama insanın kıymet bilmesi için farklı yerleri ve kültürleri de tanıması gerekiyor. Cezayirde yaşayanların durumları kötü olabilir etraf pis olabilir az para alıyor olabilirler ama bu durumda olan sadece onlar değil.Ellerinden geldiği kadar yaşıyorlar belki de ama yaşıyorlar. Ülkelerini seviyorlar.Çocuklarının yüzlerine bakarsanız gülümsemelerinin yanında hüznü de göreceksiniz fakat bu bir yeri sevmemek için yeterli bir şey değil. Hangimizin hayatı çok süper ki. Türkiyede öğretmenler ne kadar maaş alıyorlar ya da mezun olanlar iş bulabiliyorlar mı. Ben bir amaç uğruna cezayirde bulunuyorum ve oraya gelenlerin çoğu da benim gibi. Geleceğe dair planları olan insanlar.Bir şekilde yaşadığımız yeri güzelleştirmemiz gerek.Hayatı çekilir kılacak olan bizim yaptıklarımız ve baktığımz yön.Çöpleri ve pisliği ben de görüyorum.Fakirliği ben de görüyorum.Üniversitede okuyan arkadaşlarım var. Ama sizin gibi sadece o tarafa bakmıyorum.çöplerin içindeki güzelliğe bakıyorum.tarlaların üzerindeki ekine,yer şekillerine,oynadıkları oyunlara,gülümsemelerine bakıyorum.Yaşama sevinçlerini görüyorum.Ülkemizdeki insanlar gibi.Ülkemizde paralarını denkleştirip faturaları ödemeye çalışan emekli aileleri görüyorum oradada.Peki bunlar oluyor diye ben ülkemi sevmiyor muyum. Sevilecek yerlerini buluyor çıkartıyor onlarla yaşamaya çalışıyorum.Sizn söyledikleriniz gerçekler ama hayatta sadece gerçeklerle yaşanmıyor.Yanına umut katmak,cesaret katmak,sevgi katmak gerekiyor.Yaşamayı seven her insan her yerde yaşayabilir ve her yeri güzelleştirebilir.Ben eşimle birlikte ve ailemin ve de sevdiklerimin desteğiyle cezayiri yaşanılacak bir yer haline getiriyorum.Buraya gelen insanların da bunu yapabilme gücü var.Hem yeni yerler görüp kültürlerini tanımak da en güzel deneyim bence hayatta.Herkes gelip görsün isterim.Gelsinler ve hayatın başka bir tarafını keşfetsinler.Yeter ki istesinler.Biz istedik ve iki yıldır cezayir de yaşıyoruz.Memleket özlemi var elbette ama öğreniyoruz özlemle hasretle yaşamayı daha iyi bir gelecek için. Umarım siz de hayatın güzel taraflarını bulup çıkartabilir ve o güzellikleri içinizde büyütebilirsiniz.Hep zorlukları düşünüp oturup ağlasaydım,şikayet etseydim ve küsseydim dünya yaşanacak bir yer olmaktan çıkardı benim için.Siz de dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilmek için çaba sarfedin.Biraz zevk almaya bakın.Güzel yerlerini görün cezayirin.İnsanlarını dinleyin.O kadar çok hikaye var ki o şehirde.Dönmeden evvel kitabımı bitirebilirsem belki okuduğunuzda beni daha iyi anlarsınız.Lütfen bu kadar umutsuz olmayın. Bir gün Cezayir de gelişecek ve daha iyi bir yer olacak. Aynı Türkiye nin eski zamanlarında olduğu gibi.Unutmayın..umutsuzluğa kapılıp zamanınızı boşa harcamayın.Ordaki her dakikanızın keyfine varın..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  26. tuğba hanım öncelikle size tşk etmek isterim çünkü cezayirle ilgili en fazla bilgiyi sizden aldım nişanlım haftaya cuma başkent cezayirde sarl nafco isimli şirkette işe başlıyor çok endişeliyim ne yer ne içer nasıl bir yer aslında bende cv göndericem aynı şirkete başlama olasılığım var korkuyorum bayanlar için uygun bir yermi sizce bilgilendirirseniz çok mutlu olurum şimdiden tşk ederim ve size eşinizle bir ömür mutluluklar dilerim mail atarsanız memnun olurum tşk akdeniz_su@hotmail.com

    YanıtlaSil
  27. Nafco ha :) cok guzel :) :) :) Ama Cezayir guzel ulkedir ona lafim yok.Kolay gelsin size. :)

    YanıtlaSil
  28. Harun bey,

    kesinlikle katılıyorum size.çok haklısınız. Benim ailem Cezayir'de yaşıyo. Çok canımızı yaktılar çok.. çok nankördür bu cezayirliler.. Cezayirli sekreterimizin polis kocasıyla yaptığı komplo sonucu kardeşim haksız yere 3 ay hapiste yattı. Kardeşimin arabasına kokain koydular.Cezayir ve Türk gazeteleri yazdı. Muhtemelen bu konuyu biliyorsunuz. Türkiye Cezayir'e protesto natosu verdi bu yüzden. Büyükelçilik takip etti. Nankördür bunlar, ekmek verirsiniz, iftira atarlar komplo kurarlar. İftirayı atanlar hapse girmeleri gerekirken dışarda serbest serbest dolaşıyorlar. Açtı karnını doyurduk tek suçumuz bu. Malımıza mülkümüze göz dikmiş meğersem. Bu ülkeye gidicekler iyi düşünün. Değmezzzzz hiç değmezzz..

    Hukuk düzeni yokkk

    elif

    YanıtlaSil
  29. Sevgili Elif;
    Yazdığın için teşekkür ederim öncelikle. başınıza gelen olay gerçekten çok üzücü. insan hayretle karşılıyor.ne insanlar var hayatta. allah bunlarla karşılaştırmasın. ben okuyorsunuzdur yazılarımdan iki yılı geçti buradayım eşim daha uzun. genellemek doğru değil tabi ama hırsızlık vs gibi olaylar duyuyoruz etraftan.tedirgin oluyoruz.allaha şükür kötü bir durumla karşılaşmadık inşallah da karşılaşmayız.bilmiyorum ben sanırım biraz duygusal davranıyorum bu ülkeye karşı belki de genel yapım itibariyle bu durum. ama insanları gerçekten çok tembel, eğitim de oldukça kötü..inşallah zamanla gelişir düzelir ve güzelleşirir diye umuyorum. yine de bir müddet daha burada kalmak durumunda olduğumuz için iyi tarafından bakmaya çalışıyoruz. zira benim için aksi zor olurdu. kardeşiniz için gerçekten çok üzgünüm.umarım bir daha kötü günler yaşamazsınız. ailenize de sevgiler..mutlu kalın..

    YanıtlaSil
  30. iyi günler tuğbs hsnım...
    bizde cezayir fuarı dolayısıyla 3-8 mayıs 2010 tarihlerinde cezayirde olacağız. boş zamanlarımıza eşinizle birlikte cezayiri gezmek isteriz. saygılarımla..
    Fazlı Yarımbaş teknik klima ltd.şti.

    YanıtlaSil
  31. Merhaba sevgili fazlıy;
    Öncelikle yorum için teşekkür ederim. 3-8 mayısta fuar dolayısıyla burada olacaksınız demek ne güzel. Tam anlayamadım yazdığınızı ama cezayiri gezmek istiyorsunuz sanırım eşimle birlikte mi?biz cezayire uzaktayız bir buçuk saat kadar ve sadece bir gün hafta tatilimiz var size eşlik etmek isteriz tabi ama hafta içine dek geliyor hep fuarlar o yüzden hiç katılamıyoruz biz de. Ama mail adresime mail yollarsanız detaylı günler ve fuarın olacağı yer gibi o zaman yeniden haberleşebiliriz. sevgiler

    YanıtlaSil
  32. ' BLOG COK GUZEL OLMUS.ELINIZE SAGLIK.4 YILDIR BURDA OLMASAM BU RESIMLERI GORDUKTEN SONRA BURAYI ZIYARET ETMEK ISTERDIM.BEJAYA,tizi ouzou yolu dusen olursa bekleriz.BURAUA GELDIKTEN SONRA UMDUGUNUZDAN FARKLI BIR ULKEY LE KARSILASABILIRSINIZ.INSAN UMDUGUYLA DEGIL BULDUGUYLA YETINMELI.

    YanıtlaSil
  33. tuğba hanım paylaşım siteniz için teşekkür ediyorum,ben 5-6 yıl çalışmak için geliyorum cezayire allah izin verirse,gerçekten çokmu sıkıcı oraları,gece hayatı nasıl,kafayımı yeriz,

    YanıtlaSil
  34. tesekkurler tugba ablacım cezayiri araştırırken sizin yazılarınızı okudum gercekten çok hoş :)

    YanıtlaSil
  35. merhaba tuğba hanım ben 24 yaşında yeni evli bir müzik öğretmeniyim eşim bu sene cezayirde bi şirketle anlaştı we oraya taşınıcaz googla cezayirde yaşam yazdım ve sizin blogunuzla karşılaştım tüm yazışmaları okudum ben o ülkeden çok korkuyorum size sormak istediğim bazı şeyler var. eşim bu hafta geliyor ben bir ay sonra gelicem kadınlar orda nasıl giyiniyor? nasıl yaşıyor merak ediyorum aşırı dinci bir yer olduğunu duydum bu beni korkuttu. ayrıca çok pis olduğunu duydum.sanırım 2 sene orda yaşıycaz. evler nasıl? sokaklar nasıl? sosyal hayat nasıl? çok merak ediyorum lütfen daha ayrıntılı bilgilendirirmisiniz ben bir müzisyen olarak o ülkede napabilirim? ve asıl beni sevindiren fransızca konuşuluyormuş fransızca öğrenebileceğim kurslar varmı? verdiğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  36. Sevgili Seden;
    öncelikle teşekkürler yazdığın için bana.ben de hemen cevap yazacağım sana ama mail adresini bırakmamışsın burdan uzun uzun anlatmam zor olur bana mail adresini de bildirirsen sana yazarım. öyle korkulacak bir yer değil merak etme.bende korkuyordum en başta. zor tarafları yok değil tabi ama zamanla alışıyor öğreniyor insan.müzikle ilgili bişeyler de yapabileceğini düşünüyorum zira böyle musiki derneği ve aynı zamanda müzik okulu gibi bir yer var başkentte deniz kıyısında pek güzel görünen.mailini alınca sana uzun uzun yazarım canım.şimdilik sevgiler

    YanıtlaSil
  37. 25.06.2010 Türkiye den Alger'e giriş yaptım. Bazı konularda geri kalmış bir ülke buldum karşımda. Ama insanları iyi ve neşeli insanlardı. Tek farkla ki Türkler her ortamı olduğu gibi buradaki güzel ortamı bozmak için ellerinden geleni yapmaktaydılar. Alger li insanları çalıştıran ve sadece yöneticileri Türk olan NAFCO kablo fabrikasında görev aldım. İşçilerin sağlıksız ortamda çalıştırıldığını gözlemledim. Yemek verilmiyordu ve kendi getirdiklerini yemek veya dışarıdan almak zorundaydılar. Fabrikanın içi kurşun kalsit starik asit pvc karışımı zehirli bir toz bulutu içindeydi ve işçiler bu ortamı soluyorlardı. Hiçbir önlem olmaksızın. Toz bulutu fabrikanın dışından da belli olmaktaydı. İşçiler ağrılarını gidermek için ağrı kesiciler kullanmaktaydı.

    YanıtlaSil
  38. merhaba tuğba..
    mail adresim prelr@mynet.com lütfen bana cezayirdeki kadınlar ve kılık kıyafetleri,kurslar ki özellikle fransızca kursları hakkında bilgi verebilirmisiniz bloğu sürekli takipteyim ve şu an cezayire gitme durumumuz var çok teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
  39. size nasıl ulaşabilirim bilmiyorum ama keşke mail adresiniz üzerinden ulaşabilsem.
    beyza gökalp

    YanıtlaSil
  40. Sevgili Beyza;
    bana mail adresimden kolaylıkla ulaşabilirsin..blogda var ama yeniden yazayım..
    tugbatekeli@gmail.com
    bekliyorum
    sevgiler:):)

    YanıtlaSil
  41. Sevgili Adsız okuyucum;
    bu yorumu okumuş ve mail yollamıştım umarım iletilmiştir..yoruma yanıt yazmamışım buradan lütfen kusura bakmayın.ilgilenmiyorum sanılmasın:)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  42. merhaba ben savas
    burada pıerre cardın dıye soylerler
    bende 6 yıldır buradayım kendı sırketım var cezayır merkezdeyım bende bu ulke hakkıında verdıgın bılgılerı sımdı okudum ve memnun oldum cunku sendebenım gıbı burayı sevenlerdensın anladıgım kadarı ıle
    cogu turk burayı sevemıyor nedense))))) yınede tesekkurler sana yazıların ıcın gorusmek dılegı ıle

    YanıtlaSil
  43. Merhabalar Sevgili Savaş;
    sizin de uzun zaman olmuş cezayir macerasına başlayalı:)artık cezayirli olduk diyorum ben:)blogdaki yazıları beğenmenize sevindim çok teşekkür ederim elimden geldiğince tanıtıp bilgi vermeye ve tecrübelerimi de paylaşmaya çalışıyorum. Burayı seviyorum evet değişik bir ritmi var sakin ve doğal geliyor. Sevmemek için çok neden var ama önemli olan sevecek nedenler yaratabilmek. Genelde memleket hasreti de olduğu için sevilmiyor. Sonuçta bizim memleketimiz vatanımız cennet buranın yanında:)Ama burada yaşamak zorunda olunca insan bir müddet için de olsa sevecek tarafları da buluyor, bulmalı da zaten bence..Çok teşekkürler yeniden. Tekrar haberleşmek dileğiyle..Sevgiler

    YanıtlaSil
  44. tuğga hanım, acaba fransızca ve arapça bilmeden cezayirde gezilir mi? yani sadece ingilizce konuşarak.. çoğu yerlerde kendinizi anlatamassınız diye duydum.. birde neden acaba tunus ve fas komşuları turit çekerken cezayir turist çekmiyor.. kolay gelsin

    YanıtlaSil
  45. Murat Bey Merhabalar;
    Öncelikle teşekkür ederim blogu okuduğunuz ve yorum yazdığınız için. Burada ingilizce bilenlerin sayıları aslına bakarsanız pek az, okumuş kişiler genelde biliyorlar. O yüzden tabi gelip gezebilirsiniz ama sizin için biraz zor olacağı kanaatindeyim. Ama belki size yardımcı olacak ingilizce ve fransızca bilen birilerini bulabilirseniz daha kolay olur. Çünkü ingilizce bilmeyenlere de denk gelebilirsiniz.Yine de dedikleri gibi tek tük konuşanlar olsa da gene de derdinizi anlatamayabilirsiniz. Türk olduğunuzu söylediğinizde onlar da güzel karşılayacaklardır ama şöyle su gibi ingilizce konuşan kimseye rastlamadım henüz genelde birkaç kelam edebiliyorlar sadece. Bir de neden turistik olmadığını sormuşsunuz buranın. Gezilecek güzel yerler var cezayirde de fakat terör olayları dolayısıyla gelişememiş turizm ne yazıkki. Mantalite de ona uygun değil. Upuzun güzel sahiller bile bomboş, hiç değerlendirilememiş. Zaten pek bilmiyorlar da böyle şeyleri. Ama genel sebebi zamanında yaşanan terör olayları. Şimdiler de az da olsa yine tam manasıyla bitmiş değil. Daha dün bulunduğumuz yerin yakınında bir jandarmada bomba patlatmışlar. Bir de gezilecek yerler birbirine mesafe olarak uzakta onu da söylemek istedim. Yani gelecekseniz burada bir araç edinmek en akıllıcası olurdu. Yeniden sormak istediğiniz bir şey olursa mail da atabilirsiniz. Adresim zaten blogda yazılı. Sevgi ve selamlarımla.

    YanıtlaSil
  46. Merhaba Tuğba Hanım, cezayir vizesi için,kapıda alınıyor diye duydum cezayirden yeni gelen birinden ama ne kadar doğrudur acaba?
    saygılarımla

    YanıtlaSil
  47. Merhaba Şükrü Bey;
    Teşekkür ederim yazdığınız için. Cezayir'de 4 senedir bulunuyorum. Şu anda oturumum olduğu için vize almıyorum ben ama söylediğiniz şeyde bir yanlışlık var bence. Kapıda alınmıyor vize. Bizzat gitmek gerekiyor elçiliğe veya çalışacağınız şirket aracılığıyla oluyor,davetiye de gerekiyor ayrıca. Yeni bir uygulama olarak da hiç duymadım. Emin olun doğru olsa biz duyardık. Yine de başka bir şey öğrenirsem buradan size yazarım. Sormak istediğiniz bir şey olursa mail adresimde ana sayfada mevcut. Siz vizeyi herkes gibi alın,kapıdan geri dönmek zorunda kalmayın sonra.Selamlar ve sevgiler

    YanıtlaSil
  48. selam tugba hanım bir arkadaşım cezayir e döner ustası olarak bir büyük bir lokantada aşcı başı olarak gidecekmiş . oraların geçim durumu kimisi çok ucuz maaş az ,kimi si oralarda yaşanmaz fakir memleket demiş ler sizden bu konuyla ilgili biraz bilgi rica ediyorum bana yardımcı olursaız sevinirim mümkünse bana bu adresten de gönderebilirsiniz. şimdiden tşkl ederim inside_0026@hotmail.com

    YanıtlaSil
  49. merhabalar, blog gerçekten güzel olmuş öncelikle bunu söylemek isterim. bende neredeyse 5 yıldır cezayirdeyim. Bu kadar zamandır burada olmama rağmen pek gezme fırsatım olmadı ama sahara yı görmeyi çok istiyorum eğer siz gitme fırsatı bulduysanız nereye ve nasıl gidebilirim, tur var mıdır? neler tavsiye edersiniz. ilginize şimdiden teşekkürler (hasan- hasan.kuyucu@atac.com.tr)

    YanıtlaSil
  50. oran şehri gerçekten güzel anlatılmış..ben bu şehri Veba kitabında Albert Camus'un ağzından okumuştum..tabi 57 de yazılmış bir kitap..anlattığından şimdi çok daha farklı ve gelişmiş bir kent görüyorum...fotoğraflar için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  51. Hasan Bey;
    size mail ile yanıt vermiştim o yüzden buradan yeniden yazmıyorum..Çok selamlar sevgiler

    YanıtlaSil
  52. Adsız;
    Albert Camus'nun kitaplarını okuduktan sonra bu kıtaya gelmek daha değişik bir his yaratıyor insanda.Ben de iyi ki Yabancı'yı okumuşum demiştim:)Tabi eskiler anlatılıyor ama bana yine de hala o zamanlar yaşanıyor gibi geliyor.Gelişme bunca yılda çok normal tabi ama ruhlarını koruyorlar hala. Ben teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Çok sevgiler selamlar:)

    YanıtlaSil
  53. Merhabalar Tuğba Hanım,

    Babanızın yönlendirmesiyle çok güzel bir anlatım yapmışsınız. Tarihi henüz bilinmese de yakın bir zamanda Cezayir yolunu tutacağım işim gereği. Dediğiniz gibi Cezayir ile ilgili değil kitapçılarda yazılı anlatım, internette döküman bulmak bile gerçekten zor. Sayenizde Cezayir'i görmeden betimleyebildim.

    Fakat yazılarınızda anlattıklarınız ile ufak bir karamsarlığa düştüm. En basitinden yemek problemi. Ama şunu da düşünüyorum ki, ben yıllarca Kıbrıs'ta yaşadım. Öyle güzel anlatılıyordu ki, ne duydum ne buldum. Bu sefer tam tersi olur diye düşünüyorum Cezayir konusunda. Pek iyi anlatılmıyor ama iyi bulmak istiyorum :)

    Cezayir'in fiziki özelliklerini anlatmışsınız, eğer zahmet olmazsa biraz da derine inebilir misiniz? Mesela size bir kaç soru sormak istiyorum.

    1. Cezayir halkı genelde hangi dili konuşur? İngilizce seviyeleri ne durumdadır?

    2. Hayat pahalı mıdır? Mesela bi kaç örnek verirseniz kıyaslama yapabileyim.

    3. Cezayir halkının turistlere yaklaşımı nasıldır? Biz Türkler gibi yolunacak kaz olarak mı görülür turistler? Ayrıca Türklere ayrı bi sempatizanlıkları varmış diye duydum, doğru mudur?

    4. Mesela alışveriş yaparken pazarlığa açıklar mıdır?

    5. Sizce araç ne kullanılmalı? Mesela 10km'lik bir yol gidilecek. Taksi, toplu taşıma aracı, (varsa) tren, motosiklet, bisiklet.. bunlardan hangisi daha mantıklı olur?

    6. Kış döneminde ortalama sıcaklık kaç derecedir. Soğuk oluyor ise nasıl ısıtma sistemi uygulanıyor?

    7. İlk geldiğimizde Dinar ile gelemeyeceğiz. Bunun için dövizi nereden temin etmemiz daha mantıklı olur. Duyduğum kadarı ile sokak satıcıları varmış. Bunlara ne kadar güvenilir döviz konusunda?

    Sanırım şimdilik bu kadar, umarım rahatsızlık vermemişimdir sorularım ile.

    Saygılarımla
    Anıl

    YanıtlaSil
  54. Sevgili Anıl;
    Çok teşekkür ediyorum yorumunuz için. Yazılanları okuyunca kafanızın karışması çok normal çünkü gerçekten dediğiniz gibi oluyor söylenenler ve gerçekte yaşananlar kıyaslanınca. Bazen ben de böyle hissediyorum. Bazı şeyler herkese göre değişiyor haliyle. Ben sorularınızı yeni bir blog yazısı olarak cevaplamak istiyorum hem diğer okuyuculara da faydalı olur diye. Umarım yeteri kadar ifade edebilirim. Yine istediğiniz zaman yazıp merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
    Sevgi ve selamlarımla

    YanıtlaSil
  55. mrb tugba hanim algerin ekonomikolarak yasamkosullari hakkinda bilgi verebilir misiniz. ew kiralari mutfak giderleri faturalar faln aylik gider yalniz birisi icin ne kadar olur?

    YanıtlaSil
  56. Can Bey merhaba;
    bahsettiğiniz konular hakkında tabi bilgi yazabilirim size ama mail atarsanız bana tugbatekeli@gmail.com adresinden daha uzun yazabilirim. Ortalama kira fiyatlarını yazarım size yerlere göre veya giderlerin nasıl tuttuğunu ama tabi istediğiniz standarta göre fiyatlar değişiyor her yerde yine de bir fikir sahibi olursunuz. Mailinizi bekliyorum. Çok teşekkürler yazdığınız için. Sevgiler selamlar

    YanıtlaSil
  57. Slm bizde yakinda cezayire esimin isi geregi yerlescez umarim uzulmeyiz

    YanıtlaSil
  58. merhaba tugba hanim ben dilara benim babam cezayirde yasiyor,cezayire 3 kere gittim gercekten orasi cok hosuma gitti ve ben orada universitede arkeoloji yada antropoloji egitimi almak istiyorum siz bir antropolog olarak cezayirin bu meslek icin uygun bir yer olup olmadigi hakkinda bana bilgi verirseniz cok memnun olurum. Ayrica siz antropolog olarak orda is imkani bulabiliyor musunuz?

    YanıtlaSil
  59. mrb tugba hanım ben iki sene cezayirde kaldım yukardaki resimlerde makam şehit resmini görmedim çok çok banlandıra anlatıyorsunuz hakaten pis bir ülke evlerinde düzen yok halı yok ayakkabıyla oturur evin içinde o şekilde dolaşırlar dil bilmezsen her yerde kazıklanacagın garanti türkiyede gelenleri dolar olarak görürler parayı dinden daha çok severler çektigin resimlerde alger merkezden bir kaç tane öyle bina var araban yoksa vay haline ulaşım sıfır yemek kültürü sıfır temizlik sıfır il ahlakı denen bişey yok fuhuş rusya yı baya sollamış ama ben sevdim yinede insan,alışıyor zamanla ya orda yaşayamazsın on günlügüne gideceksin güzel paran olacak ..... Zalim yar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın adsız bey özellikle makam el şehid'i sorduğunuza göre siz gece hayatını seven birisiniz e yediğiniz tüm kazıkları buralarda yediniz sanırım.Insanlarin evlerinde halı olmayabilir titiz olmayabilirler inanin bizim ülkede saray gibi evlerden yaşayan insanlardan daha cok insandirlar.ben bu Ulkeye ilk geldigimde bende dil bilmezdim polise adres sorunca beni 120 km araciyla takip edip gidecegim yere goturdu.tugba hanimin dedigi gibi sevilecek yonlerini on planda tutacaksiniz sizin beklentiniz cok farkli asil onlari bilirsek onlarada cevap yazabiliriz saygilar

      Sil
  60. Sevgili Dilara;
    Size buradan yorum cevabı yazmadığımı fark ettim. Mail yolu ile mi haberleştik onu da tam hatırlayamadım. Pek çok mail aldığım için bazen karıştırıyorum. Cezayir'i sevmenize sevindim. Burada arkeoloji ve antropoloji eğitimi veren üniversiteler vardı web sayfalarından görmüştüm. Başkentin uzağındaki şehirlerdeydi yanlış anımsamıyorsam. Eğitimleri ne derece iyi bilemiyorum tabi. Cezayir antropolojik alan çalışmaları yapılabilecek bir yer. Ben bir antropolog gözüyle burayı izlemeyi ve gözlemlemeyi seviyorum. Yine de meslek olarak gündelik hayatta yer aldığını görmedim ne yazık ki. Yalnız bilmediğim durumlar da olabilir. Çalıştığım için takip edemiyorum bu konuları ne yazık ki. Burada Antropolog olarak iş imkanı aramamıştım o yüzden ben farklı bir alanda çalışıyorum. Bir inşaat firmasında dergi işleri ile ilgileniyorum bol bol yazı yazıyorum. Bana mail yazabilsin istersen çekinmeden. Soracağın şeyler olursa bildiğim kadarıyla yanıtlarım seve seve.
    Sevgiler ve selamlar

    YanıtlaSil
  61. Sevgili Adsız;
    11 Aralık 2013 tarihinde 10.24 te yazdığınız yoruma istinaden yeni bir blog yazısı yazdım. Orayı okursanız fikirlerimi açıkça beyan ettim. İnsan buraya zamanla alışıyor dediğiniz gibi. Ve ben burayı seviyorum. Uzun kalmak elbette ki zor ama insanoğlu zorluklarla başa çıkabiliyor isterse. Yorum için teşekkürler
    Saygılar

    YanıtlaSil
  62. iyi günler tuğba hanım orada türk okulları varmı ilk okul orta okul gibi

    YanıtlaSil
  63. Recep Bey;
    Malesef bildiğim kadarıyla yok. Burada çocuğu olan arkadaşlarımız yabancı okullara gönderiyorlar çocuklarını. Bir ara türkçe öğrenmek için falan kurslar varmış ama sanırım şimdi onlar da yok.
    Saygılar

    YanıtlaSil
  64. Tuğba hanım merhaba benim eşim oranda bir çimento fabrikasında çalışıyor ve bizde kızımla yanına gitmeye karar verdik ama sızınle detaylı konusmak istediğim konular var size mail adresimi versem ordan konusabilirmiyiz acaba ozlemince@sanovel.com.tr

    YanıtlaSil
  65. Özlem hanım,
    merhabalar. Mail adresim tugbatekeli@gmail.com
    ben de adresinizden size yazarım sormak istediklerinizi elimden geldiğince yanıtlamaya çalışacağım
    Sevgi ve selamlarımla

    YanıtlaSil
  66. Ben 3 senedir burdayım hiçte güzel deil çok geriden giden bir şehir 20 seneye anca Türkiye'yi yakalar gezmediğim yerde kalmadı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erdem bey;
      Merhabalar. Buraları beğenmemenize üzüldüm. Benim 8. yılım doldu. Tunus ve Fas gibi harika değil evet ama benim yine de hoşuma gidiyor ve bu doğrultuda yazıyorum. Havasını, insanların hala naif kalan taraflarını, zamanın yavaşlığını, hayatın eskiliğini seviyorum. Türkiye'yi de görüyoruz valla çok da ileri gittiğini söyleyemeyeceğim. Pek çok yönden Cezayir iyi bile kalıyor. Burada her gün kadınları öldürmüyorlar. Biraz insanın elinde diye düşünüyorum. Çok büyük beklentiler içinde olmazsanız keyif alabilirsiniz.
      Sevgilerimle

      Sil
  67. merhaba tuğba hanım biz eşimin işi dolayısıyla cezayir e gelmeyi düşünüyorum yorumlara baktım ben orda yaşamaktan ziyade eğtimle ilğileniyorum benim 10 yaşında bir oğlum var ve oraya geldiğimizde hangi okula gidecek oradaki okullar hangileri türk çocuklarının gidebilecegi okullar gibi bu konuda bana yardımcı olur fikir verirseniz çok memnun olurum mail adresim sevilay_8405@hotmail.com cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum şimdiden çok tşk ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevil Hanım;
      Merhabalar. Mailinize cevap yazacağım.
      Sevgilerimle

      Sil
  68. cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum tuğba hanım şimdiden ilğinize çok çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)