30 Aralık 2013 Pazartesi

Yeni bir yıldan neler bekleyebilir insan?

Koskoca bir yılı yeniden geride bırakıyoruz. Ömür denen şey çabucak geçiyor. Bazen düşünüyorum da en hızlı geçen üniversite yıllarım gibi geliyor. Sanki kocaman bir sıçrayış yapmışım da o günler geride kalmış gibi. Oysa bazı ufak detaylar daha dün gibi aklımda. 

Şimdi yeni bir yıla giriyor olmanın heyecanını içimde taşıyorum. Oysa değişen sadece takvimdeki sayılar oluyor. Hayatımızda gündelik telaşlar, kaygılar, heyecanlar aynen devam ediyor her gün. Yaşamak pamuk ipliği misali, kimin başına ne zaman ne geleceği belli olmasa da sanki elimizde sözleşmemiz varmışcasına büyük bir güvenle ilerliyoruz hayatın tozlu yollarında. Anların kıymetini bilebildiğimiz de pek söylenemez. 

Her insanın beklentileri bambaşkadır yeni gelen günden ve senelerden. Büyüdükçe farklı istekler de hayatımıza dahil oluyor elbette ama ruhu çocuk kalanların istekleri sanki büyülü oluyor. Ben de onlardan biriyim diye düşünüyorum. Hala yeni oyuncaklar peşinde koşan sevimli bir kız çocuğu gibi hissediyorum kendimi. Zaman zaman yaşamın camdan duvarlarına toslayıp dursam da ufak mutluluklar peşinde koşmaktan hoşlanıyorum. 

Yeni bir yıldan neler bekleyebilir insan? Benim gibi bir insan şunları bekleyebilir:
Hayatta her şeyden önemli olan tabi ki sağlık. İçi boş sağlık dolu cümlelerden ziyade kendi alanlarımızda ufak adımlar atarak da olsa sağlıklı bir yaşam sürebiliriz. Burada kendimizi  epey boşluyoruz çünkü olanaklarımız yok. Gündelik rutinin boğucu tarafı bizi her gün daha da tembel bir yaşama itiyor. Bazen yataktan kalkıp güne katılmak için gereken o ufacık enerji parçasını bile içimde bulamıyorum. Bu yüzden öncelikle kendim ve ailemdeki diğer insanlar adına akılcı sağlık reformları zamanının olmasını diliyorum 2014 yılında. Sigaradan kurtulmak da sağlığım adına en büyük isteğim diyebilirim. Sonrasında da gündelik yapabileceğim ufak egzersizleri yaşantımıza adapte edebilmek. 



Rahatça ve güvenle nefes alabilmek aslında o kadar önemli ki!

Ailemle mutlu zamanlar geçirmek ise ikinci en büyük dileğim diye düşünüyorum. Gurbette, hasretle geçirdiğimiz uzun yılların neticesinde öğrendim ki aile hayattaki en önemli kavram. Sizi koşulsuz şartsız seven insanlarla yan yana olmaktan daha mühim ne olabilir ki hayatta?


Huzur de önem verdiğim bir diğer nokta. Huzur denilince aklıma hep durgun bir deniz gelir. O yüzden bu görseli ekledim. İnsanın iç huzurunun olması mutlu olmak için ana etken gibi gelir bana. İçinde çatışmalar yaşayan, sorun yumaklarının karmaşasında hapsolmuş insanlar mutluluktan bir nebze olsun kopartıp alamazlar kendilerine. 


Bütün insanlar adına iyilik istemek de diğer bir dileğim. İyilik insanın yüzüne yansır, buna çok inanırım. Kalbinden iyiliği çağıran ve onunla olmaktan mutlu olan insanlar, işte asıl onlardır hayattaki mutlulukların kaynağı. Çünkü onlar çevrelerini de mutlu etmeyi iyi bilirler. Ayrıca iyi insanlar hayvanları da severler, insanları sevdikleri gibi. Bir kediyle konuşan kaç kişi var ki hala? (Bloglarda epey var aslında bu da beni mutlu ediyor:) Çiçeklerle,  hayvanlarla konuşabilen, bir ağacı anlamaya çalışan insanlara ihtiyacımız var.


Buradaki 6. yılım da geçiyor işte. Dile kolay... Bazen aynı bu resimdeki kız gibi hissettiğim oluyor kendimi. O yüzden ben ve eşim için yeni yıldan dileğim bizi sevdiklerimizle kavuşturması ve memleketimizdeki yeni hayatımız için güzel başlangıçlar yapmamız için yardım etmesi. İstediğiniz zaman mutfak alışverişi yapabileceğiniz, elinizin altında her türlü sebze meyveyi bulabileceğiniz, sizi seven insanların yakında olduğunu hissedebildiğiniz, bir telefon sesiyle ve bir yudum kahveyle mutlu olabildiğiniz, yürümenin rutin de olsa günlük bir aktivite olabildiği, denizi görebildiğiniz, aynı dili konuşan insanların yaşamlarına göz atabildiğiniz, dilediğiniz kitaba istediğinizde ulaşabildiğiniz bir yaşamda olmak nasıl büyük bir mutluluk sebebi bilemezsiniz...Bunlar sadece şimdilik aklıma gelenler. Eskiden hayallerim daha büyüktü. Şimdilerde sadece içinde sevgiyle yemek pişirebileceğim evimde ailemle kalabalık sofralarda uzun sohbetler yapabilmeyi hayal ediyorum. 


 Tüm bunların dışındaki dileklerim ise şöyle:)


Bir Julia Child olamayabilirim ama kendimi yemek yapma hususunda daha da geliştirmek istiyorum. Şık sofralar, leziz tariflerle arkadaşlarımı ailemi çatımızın altında toplamak ve keyif almak istiyorum. 


Kendime hobilerim için yeterli zamanı ayırabilmek istiyorum. Burada zaman ayırabilsem bile elimde olmayan bir sürü dış etken yüzünden işlerim çoğunlukla yarım kalıyor. Artık yarım kalmasın lütfen, biraz biriksin:)Kendime bir hırka örebilmek de yeni yıl için hayal ettiklerim arasında.


Mektup yazmak, almak en büyük zevklerimden biri. Çocukluğumdan beri yazarım. Lisede sıra arkadaşıma bile yazardım hep söylüyorum. Gurbette olunca da tadı daha başka tahmin edersiniz. O yüzden daha çok yazmak ve daha çok paylaşmak istiyorum. Kendime ait sevimli bir posta kutum olmasını da çok istiyorum. Heyecanla posta kutusuna yönelmek ve zarflarımı kendi ellerimle alabilmek ne harika olurdu..


Ve işte kitaplar. Kitapsız bir hayat ne yavan, yapma çiçekler gibi. Sahte mutluluklara hapsolmak gibi aynı. Kütüphanem olmasını ve eski kitaplarımı da yeniden okumayı çok istiyorum. Özlediğim kitapların, kelimelerin bu denli uzağımda olması bazen çok canımı sıkıyor. Kütüphaneye gitmeyeli ne uzun zaman oldu. Tiyatro ve kütüphane en çok özlediklerim arasında. 


Uzun zaman önce başladığım ama devamını nadiren getirebildiğim kitabım için daha güzel ve sağlam adımlar atabilmeyi, mutluluklar ilerleyebilmeyi diliyorum yeni gelen yılın enerjisiyle. Artık atağa geçmenin zamanıdır, zaman aslında geldi de geçiyor bile. 


Eskiye bağlı ve geçmişi seven biri olarak geçmişe dair öğrenmek istediğim çok şey var. Son zamanlarda bunun üzerine epey düşünüyorum. Ailemdeki kişilerle bilmek istediklerim hakkında uzun sohbetler yapmak, notlar almak ve ilerde yazmayı düşündüğüm kitabım için de bir alt yapı oluşturmak istiyorum daha da fazla gecikmeden. Her geçen gün çünkü insanların hayatları söz konusu olduğundan aleyhime işliyor. 


Fotoğraf çekmeyi çok seviyorum, her ne kadar burada yeterli zamanı ayıramasam da. Daha çok çekmek, daha çok yaşamdan anıları çalmak istiyorum. Anı hırsızı olmak hoşuma gidiyor. Bu yüzden sevdiklerimle geçirdiğim zamanları farklı kılması için bir polaroid makine almak istiyorum. Büyük bir istek olmasa da istek işte:)


Hayallerim arasında sadece 2014 yılına özel olmasa da kafamızı dinlemek için kaçabileceğimiz bir deniz veya göle bakan yazlık bir ev hayalim var. Denizi görmek ne kadar harika bir şey. Bunu büyük dileklerim arasına yazabilirim herhalde. Hem zaten daha zamanı var. Kendi evimizin henüz tadilatı bile bitmedi:)

Kısa zamanda istediklerime gelirsek. Tadilatı süren evimizin dekore edilmesi kısmı için daha en az bir altı ay zamanı var. Bu gidişte kaba işlerin sona kalan kısmı da bitecek inşallah. Bir dahaki tatilde ufak tefek mobilya alımları falan yapabilecek aşamaya geliriz diye düşünüyorum. Ama her şey öyle pahalı ki. Çok istediğim bir fırın modeli var,uçuk fiyatlar dile geliyor her seferinde. Bir de Chesterfield koltuklar var en sevdiklerimin arasında. Bunların fiyatlarının ucuzlamasını diliyorum. Öyle ki beni çoook şaşırtsın ve alması kolay olsun:) Sonra mutlu mutlu yemek pişirip, koltuğumda kitap okuyabileyim.



Yeni yıl hepimize masal tadında hatıralar getirsin. Ailemiz ve sevdiklerimizle mutlu zamanlarımız her zamankinden daha çok olsun. İçimize iyilik dolsun ve olabildiğinden daha farklı görebilelim hayatı. Yeniliklere açık, heyecan dolu, keşfetmek tutkusuna sahip, bilgiye aç kişiler olalım. Çocuk hallerimiz hep yanımızda olsun, kıymet bilelim, paylaşalım, dinleyelim, anlamaya çalışalım, ötekileştirmeyelim, kendimizi bilelim ve olmak istediğimiz kişi olabilmek için çaba sarfedelim. Ne de olsa bildiğimiz, yaşayacağımız bir tane hayatımız var!

4 yorum:

  1. SEvgili Tuğba, umarım TÜM dileklerin 2014 yılında gerçekleşir ve yine umarım en kısa zamanda buralara dönersiniz.. Kelimeler ve fotoğraflar aracılığı ile olsa da seni bu yıl seni tanımak benim için bir zevkti.. Sevgilerimi gönderiyorum..

    YanıtlaSil
  2. Tuğbacım, 2014, tüm isteklerinin birer birer gerçekleştiği bir yıl olur umarım. Yeni yılın kutlu olsun!

    YanıtlaSil
  3. Sahildeki ev;
    Çok ama çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için. Benim için de sizi tanımak gerçekten büyük mutluluktu. Umarım bir gün sanal dünyanın haricinde de tanışma konuşma olanağı buluruz. Yeni yıl sizlere mutlu sağlıklı huzur dolu harika zamanlar getirsin, her şey gönlünüzce olsun. Çok sevgiler ve selamlar:)

    YanıtlaSil
  4. Sezercim;
    Senin ve ailenin de yeni yılını kutlarım canım. Sizlerin de her şey gönlünce olsun, mutlu güzel bir yıl olsun umarım. Öpüyorum çok

    YanıtlaSil

Yorumlarınız ve paylaşımınız için teşekkürler. Mutlu kalın:)